Ultrason Artık Sağlığın Her Alanında

Sağlık alanında sıklıkla kullanılan görüntüleme tekniklerinden biri olan ultrason, hem birçok hastalığın tespitinde hem de gebelik süreçlerinde kullanılmaktadır. Anne adayları ultrason ile bebeklerini daha doğmadan görebilmektedir ve gelişim süreçlerini takip edebilmektedir.

Sağlık 12.06.2024, 22:11 06.09.2024, 14:39 Mehmet Kurt
Ultrason Artık Sağlığın Her Alanında

Ultrason Nedir?

Ultrason, yüksek ses dalgaları ile organların görünmesini sağlayan bir teknolojidir. Bu görüntüleme teknolojisi ile gözle görülemeyen organlar, detaylı bir şekilde incelenebilmektedir.

Ultrason Nasıl Çekilir?

İşlem için kişiler ilk olarak bir sedyeye yatırılır. Ardından işlem yapılacak bölgenin daha kolay incelenmesi için ultrason jeli sürülür. Prob adı verilen cihaz başlığı ile bölgede gezinti yapılarak ekrana yansıtılır. Bu şekilde ultrason çekimi gerçekleşir.

Ultrason Hangi Alanlarda Kullanılır?

Ultrason sağlık alanında birçok yerde kullanılmaktadır. Ağrı ve şişlik olan yerlerin gözlemlenmesi, göz ile görülemeyen organların incelenmesi ve hamilelik süreçlerinde bebeğin anne karnındayken kontrol edilmesi için ultrason tekniği kullanılır. Bu teknik oldukça sağlıklıdır ve kişilere herhangi bir zarar vermemektedir.

Ultrason Çeşitleri Nelerdir?

Ultrason çeşitlerini sıralamak istersek;

  1. Transvajinal ultrason,
  2. Pelvik ultrason,
  3. Abdominal ultrason,
  4. Meme ultrasonu,
  5. Ekokardiyografi,
  6. Tiroit ultrasonu,
  7. Beyin ultrasonu,
  8. Transrektal ultrason,
  9. Renkli doppler ultrason.

Renkli Ultrason Nedir?

Renkli ultrason ile kan damarlarının için detaylı bir şekilde incelenmektedir. Birçok hastalığın şüphesinde renkli ultrason ile çekimler yapılmaktadır. Çekimlerden sonra çıkan sonuçlar ile hastalık teşhisi kolay bir şekilde koyulmaktadır.

Renkli Ultrason Kimlere Yapılır?

Bu işlem genellikle doktor muayenesi sonrasında kan damarları açısında kontrole ihtiyaç duyulan kişilere yapılmaktadır. Bunun yanı sıra gebelik süreçlerinde de renkli ultrason çekimi ile bebekte herhangi bir sorun olup olmadığı teşhis edilmektedir.

Renkli Ultrason Ne Zaman Yapılır?

Ayrıntılı ultrason olarak da bilinen bu işlem, hamileliğin 11 – 13 haftaları ve 18 – 23 haftaları arasında yapılmaktadır. Riskli olan gebeliklerde ise 24. haftadan sonra renkli ultrason çekimi yapılmaktadır.

Renkli Ultrason Neden Kullanılır?

Bu görüntüleme tekniği, damar içerisindeki kan akışının normal olup olmadığını belirlemek amacı ile kullanılır. Damarlar renkli ultrason işleminde yüksek frekanslı ses dalgaları görüntülenmektedir. Bu şekilde daralmalar ve kan akışının seyri izlenmektedir.

Renkli Ultrason Nasıl Çekilir?

Renkli ultrason, normal ultrason başlığı ile çekilmektedir. Bu başlık görüntülenmek istenen yerin üzerinde gezdirilmektedir. Daha sonra cihazın gezdiği yerler ekrana renkli şekilde yansıtılmaktadır. Bu işlem bir teknisyen ya da doktor tarafından yapılmaktadır.

Renkli Doppler Nedir?

Ultrason tekniklerinden biri olan renkli doppler, damarlar içerisindeki kan akışını detaylı bir şekilde göstermektedir. Bu renkli doppler çekiminde yüksek frekanslı ses dalgaları kullanılmaktadır ve kan akışı net bir şekilde görülmektedir.

Renkli Doppler Nasıl Çekilir?

Renkli doppler çekimi yaklaşık olarak 30 – 60 dakika sürmektedir. İnceleme için kişiler sırt üstü yatmaktadır. Jel, renkli doppler çekimi yapılacak bölgeye sürülmektedir ve cihaz başlığı bu bölgede gezdirilerek çekim sona ermektedir.

Renkli Doppler Hangi Alanlarda Kullanılır?

Bu işlem karaciğer, beyin, genital bölgeler, boyun, kol ve bacak gibi vücudun birçok yerinde kullanılmaktadır. Bunun yanı sıra hamilelikte de sık sık kullanılan bir işlemdir.

Aç Karnına mı Çekilir?

Eğer işlem karın bölgesinde yapılacaksa kişilerin bir gece önceden aç gelmesi gerekebilir. İşlemi yapacak olan doktorunuz işlem öncesinde sizlere gerekli bilgileri verecektir.

Renkli Doppler Hangi Hastalıkları Gösterir?

Damar tıkanıklıkları, bacak damarlarındaki akış bozuklukları, kalp kapar sorunları, damar daralmaları ve damar tıkanıkları renkli doppler çekimi ile tespit edilmektedir. Genel olarak damar hastalıkları için kullanılmaktadır.

Yorumlar (0)