Sinüzit kaynaklı baş ağrısı nasıl geçer?

Elmacık kemiklerinin ve alnın arkasındaki küçük, hava dolu boşluklar olan sinüzitler oldukça rahatsız edici haller alabilir. Sinüzler tarafından üretilip burnumuza akan mukusları tutarak akmasını engelleyip iltihap ve şişmesine neden olan bu sinüzit nasıl geçer?

Sağlık 26.06.2020, 20:09 İrem Durak
Sinüzit kaynaklı baş ağrısı nasıl geçer?

Genelde bağışıklık sistemi zayıf, ani hava değişimlerine maruz kalan, yeteri kadar dinlenemeyen ya da burun içinde et büyümesi, deviasyon gibi darlık yapan sorunları olan kişilerde daha fazla görülen sinüzit sosyal hayatı olumsuz etkiler. Peki sinüzitten kurtulma yolu yok mudur?

SİNÜZİT NEDİR?

Sinüzit, paranazal sinüslerde meydana gelen yaygın bir enflamasyonudur. Burun ile aynı mukoza zarına sahip olan ve mukus adı verilen sümüklü bir salgı oluşturan  Paranazal sinüsler, burun pasajlarını nemli tutar ve kir parçacıklarını ve mikropları yakalar. İşte sinüzit, mukus biriktiğinde ve sinüsler iltihaplandığında ortaya çıkar.

Bakteriler, mantarlar, alerjiler veya hatta bir otoimmün reaksiyondan kaynaklanabilen ve akut veya kronik gibi çeşitlere sahip sinüzitler şu şekilde ayrılır:

  • Akut sinüzit: Bu 4 haftaya kadar süren ve en yaygın tiptir.
  • Subakut sinüzit: Semptomlar 4 ila 12 hafta arasında normal akut dönemden daha uzun sürer.
  • Kronik sinüzit: Semptomlar 12 hafta sonra devam eder veya sürekli tekrar eder. Daha invaziv tedaviye ve muhtemelen cerrahiye ihtiyaç duyabilir.

Rahatsız edici ve ağrılı bir hastalık olan sinüzit, tıbbi bir tedavisi oolmadan kendiliğinden geçer. Ancak semptomları 8-10 gün sürdüğü takdirde doktora başvurulması gerekir. 

BELİRTİLERİ NELERDİR?


En temel belirtisi baş ağrısı olmasının yanında aşağıdaki sıraladığımız maddeler de belirtileri arasındadır.
– Burun tıkanması
– Yeşil-sarı burun veya geniz akması,
– Yüzde, yanaklarda, alında veya gözlerde hassasiyet ve baskı,
– Boğaz ağrısı, diş veya kulak ağrısı,
– Özelikle geceleri öksürme
– Koku veya tat almada azalma,
– Ağız kokması
– Ateş,
– Yorgunluk,
– Ses değişiklikleridir.
TEDAVİSİ VAR MIDIR?
İleri düzeyde ilerlemiş sinüzitin tedavisi mümkündür. Ancak, tedavi seçenekleri durumun ne kadar sürdüğüne bağlıdır.

Akut ve subakut sinüzit

Akut vakaların çoğunun tedavi olmadan düzelmesiyle birlikte, sinüzit rahatsız edici olabilir, bu nedenle insanlar semptomları hafifletmek için genellikle ev ilaçları ve reçetesiz (OTC) ilaçlar kullanırlar.

Sinüzit ağrısından evde uygulanacak kolay yöntemlerle de kurtulunabilir. İşte iyi gelen bazı evde uygulayabileceğiniz yöntemler:

  • Buhar banyosu

Buhar solumak sinüs dokusunu yatıştırmaya yardımcı olur ve onların temizlemenizi sağlayacaktır.

  • Tuzlu su ile burun banyosu

Sinüs boşluklarında bulunan mikropları ve tıkalı mukozaları açmak için tuzlu su çözeltisi de iyi bir alternatiftir.

  • Yüksek bir yastık kullanmak

Sırt üstü yatmak, burundaki mukus birikimini ve sinüs basıncınızı artırarak uyku kalitesini bozabilir ve bu yüzden yüksekte yatarak sinüs birikimini önleyerek daha rahat nefes alabilirsiniz.

  • Tarçın

Sinüzitten kaynaklanan baş ağrısını hafifletmek için idealdir. Bir yemek kaşığı tarçın tozunu su ile karıştırıp üzerine yarım çay kaşığı sandalağacı tozu ilave edin. Hazırladığınız bu macunu alnınıza, özellikle gözlerin üst taraflarına sürün. Ağrıların hafiflediğini hissedeceksiniz.

  • Soğuk Kompres

Sinüzit ağrıları ile beraber göz altlarında şişmeler sık karşılaşılan durumlardır. Buz torbası ile soğuk kompres yaparak şişlikleri dindirebilir ve sinüs ağrınızı hafifletebilirsiniz.

  • Fesleğen masajı

Birkaç taze fesleğen yaprağını ezdikten sonra, toz zencefil ve bir çay kaşığı karanfil ile karıştırıp alnınıza masaj yapın.

  • Kekik yağı

Kekik, çok güçlü antibakteriyel, antifungal ve antioksidan özelliklerinden dolayı sinüzite iyi gelen bitkilerdendir. Kekik yağını, günde iki kere dilinizin altına 1-2 damla damlatarak ya da suyunuza da damlatarak tüketebilirsiniz. Aynı zamanda sinüzit ağrılarınız için kekik çayı da içebilirsiniz.

  • Acı yiyin

Acı yemek sinüs ağrısını hafifletiyor ve tıkanan sinüslerin açılmasını sağlayabiliyor. Midesinde rahatsızlık olanların dikkat etmesi tavsiye edilir.

Kronik sinüzit

Genellikle bakteriyel olmayan kronik sinüzit ağrısı atibiyotiklerin semptomları ortadan kaldırması olası değildir. Bir mantar enfeksiyonu antifungal ilaçlarla tedavi edilebilir. Kortikosteroid spreyler tekrarlayan vakalarda yardımcı olabilir, ancak bunun için reçete ve tıbbi gözetim gerekir.

  • Ameliyat

Sinüzitin kronikleşmesine neden olan anatomik sorunların düzeltilmesi veya kronikleşmiş iltihabın temizlenmesi amacıyla yapılır

Yorumlar (0)
12
az bulutlu
Namaz Vakti 19 Nisan 2024
İmsak 04:27
Güneş 05:58
Öğle 12:53
İkindi 16:37
Akşam 19:38
Yatsı 21:03