Sağlık Bakanlığı’ndan şaşırtıcı yeni karar

Sağlık Bakanlığı, koronavirüs kaparak hastalanan vatandaşların yanında yer alanlar için karantina koşullarına güncelleme yaptı.

Sağlık 18.09.2021, 14:02 İrem Durak
Sağlık Bakanlığı’ndan şaşırtıcı yeni karar

Sağlık Bakanlığı’ndan şaşırtıcı yeni karar

Sağlık Bakanlığı, koronavirüs kaparak hastalanan vatandaşların yanında yer alanlar için karantina koşullarına güncelleme yaptı. Yapılan güncellemeye göre testi pozitif olan birinin temaslı olması, ilk 5 gün riskli olarak görünmeyecek. 5. gün gerçekleştirilecek PCR testi negatif çıkarsa, bu vatandaşın karantinaya alınmasına gerek olmayacak.

DHA, Sağlık Bakanlığı'nın COVID-19 temaslı karantinası şartlarını güncellediğini açıkladı. Konuyla alakalı olarak yapılan açıklamalara göre bundan sonra bir evde bir kişi hastalık kapıyorsa, ev halkının hepsi derhal karantinaya alınmayacak. Ayrıca ev halkındaki bireylerin karantina süreçleri, varyanta göre farklılık gösterecek.

COVID-19 Temaslı Takibi Salgın Yönetimi, Evde Hasta İzlemi ve Filyasyon Rehberi'nde bulunan temaslı takip algoritmasını güncellemiş olan Sağlık Bakanlığı, iki doz koronavirüs aşısı yaptıan ve sürecin üstünden 14 gün geçen bir bireyi, direkt olarak karantinaya almayacak. HES kodu 5 gün boyunca "Risksiz" olarak görünecek vatandaş, 5. gün PCR testi yaptıracak. Test sonucu negatif çıkarsa temaslı ve aşılı bir kişi için karantina uygulaması gerçekleştirilmeyecek. Test sonucunun pozitif çıkması durumunda ise karantina, 9 gün olarak uygulanacak, 14 güne tamamlanmış olacak. Benzer bir durum, 5. gün içinde test vermeyen vatandaşlar için de geçerli olacak. Bu vatandaşlar, test sonucu pozitif çıkmış gibi değerlendirmeye alınacak.

Yapılan düzenlemelere göre delta varyantına yakalanmış olan bir birey, 14 gün boyunca karantinadan çıkamayacak. Eğer bu vatandaş, aşı vurulmamış birisi ile temaslı durumdaysa, temaslı olan kişiye de 14 gün boyunca karantina uygulanacak. Hastalığa yakalanan fakat delta varyantı kapmayan bireylerin karantina süreçleri de 14 gün olarak başlayacak. Fakat karantinanın 10. gününde gerçekleştirilecek olan PCR testi negatif çıkarsa hem hasta için karantina süreci son bulacak. Bu kişinin temaslıları da aynı sürece dahil tutulacak.

Sağlık Bakanlığı'nın koronavirüsle mücadelede olduğu son adımlar bunlarla sınırlı kalmadı. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, geçen günlerde gerçekleştirdiği bir açıklama ile günlük COVID-19 vaka sayısının ve aşılama oranının gösterilmiş olduğu haritanın da güncelleneceğini açıkladı. Pazartesi günü itibarıyla başlayacak yeni dönemde vatandaşlar, COVID-19'la alakalı olarak sayıların yanı sıra, 81 şehrimizin ikinci doz aşılanma oranlarını tek tek görebilecek.

Yorumlar (0)
12
az bulutlu
Namaz Vakti 26 Nisan 2024
İmsak 04:14
Güneş 05:48
Öğle 12:51
İkindi 16:39
Akşam 19:45
Yatsı 21:12