gtag('config', 'G-X0Q4RFH2S7');

Lakto Vejetaryen Beslenme Nedir?

Vejetaryenlerin beslenme tarzlarının sağlık yönünden olumlu olması vejetaryenlerin oldukça dikkatli, disiplinli bir şekilde hiç taviz vermeden beslenmeleridir.

Sağlık 13.09.2024, 22:00 Halil Uzan
Lakto Vejetaryen Beslenme Nedir?

Etrafımızda sık sık duyduğumuz vejetaryenlik bir tür besleme felsefesidir. Vejetaryenler nedendir bilinmez ama hayvansal ürünleri yemiyorlar. Hayvan sevgisinden midir bilinmiyor ama böyle bir beslenme şekli moda olmuş gidiyor. Vejetaryen olanları hiç de azımsanmayacak kadar çok. Şimdi gelelim vejetaryenlerin beslenme tarzlarına. Vejetaryenler yüzeysel olarak hayvan etleri ile hayvansal ürünleri ile besleniyorlar. Ancak vejetaryen beslenme kendi içinde de bölümlere ayrılıyor. Bazı vejetaryenler bütün hayvansal ürünleri tüketmezken, bazı vejetaryenler ise sadece hayvan etlerini yemiyorlar.

Lakto Vejetaryen Beslenme Şekli Kendi İçinde Bölümlerden Oluşuyor.

Vejetaryenlerin kendi aralarında ayrılan bölümlerin beslenme şekilleri aşağıdaki sıralamadaki gibi oluyor:

  • Lakto-ovo vejetaryenlerin beslenme şekli: Bu gurupta olan vejetaryenler sadece kırmızı et, deniz ürünlerinden balık vesaire ile kümes hayvanlarının tamamını yemezler. Ancak bu gurup yumurta ve süt ürünlerini tüketirler.
  • Lakto-vejetaryenlerin beslenme şekli: Bu gurup  kırmızı et, deniz ürünlerini (balık vs), kümes hayvanlarını tüketmezken yumurta da yemezler. Ancak süt ürünleri tüketirler.
  • Ovo-vejetaryenlerin beslenme şekli: bu gurup kırmızı et, deniz ürünleri (balık vs), kümes hayvanları ile birlikte süt ürünleri de tüketmezler. Ancak yumurta tüketirler.
  • Pesketaryen beslenme şekli: Bu gurup kırmızı et ve kümes hayvanları tüketmezler. Ancak deniz ürünlerinden olan balık vs ile yumurta ve süt ürünlerini tüketirler.
  • Fleksitaryen beslenme şekli: Bu gurup ise vejetaryen diyet gurubudur. Diyet gurubu ara sıra kırmızı et, deniz ürünleri (balık vs) ile kümes hayvanlarını tüketirler.

Kendi aralarında da fraklı beslenme tarzları olan bu gurupların hepsi vejetaryenler olarak tek çatı altında toplanıyorlar.

Lakto Vejetaryen Beslenmenin Sağlık Yönünden Yararları Nelerdir?

Vejetaryenlerin beslenme tarzlarının sağlık yönünden olumlu olması vejetaryenlerin oldukça dikkatli, disiplinli bir şekilde hiç taviz vermeden beslenmeleridir. Sürekli taze sebze ve meyve yemeleri de sağlık açısından yararlı olan taraftır. Lakto Vejetaryen beslenmenin sağlık acısından hiçbir sakıncası yoktur. Vejetaryenler et türü ürünlerden alamadıkları proteinleri baklagillerden alarak vitaminlerini dengelemiş oluyorlar.

Lakto Vejetaryen Beslenmede Protein Sorunumu Yaşanıyor?

Genelde lakto vejetaryen şekli ile beslenen kişiler kesinlikle hayvansal ürünleri yemezler. Peki, protein sorunu yaşıyorlar mı? Elbette hayır Lakto vejetaryenler son derece düzenli bir şekilde beslendikleri için diğer besinlerden( protein içeren kök besinler, kuru yemişler ile baklagiller) protein ihtiyaçlarını karşılamayı iyi biliyorlar.

Lakto Vejetaryen Beslenme Şeklinde Altın Öneriler!

Lakto vejetaryen beslenme şeklini benimsemiş kişilerin dengeli beslenmeleri için altın değerinde olan önerilerden bazıları şunlardan oluşuyor.

  • Bir gün içerisinde en az dört porsiyon taze sebze tüketilmeleri önerilir.
  • Bir gün içerisin de en az üç porsiyon her hangi bir meyve çeşidinden tüketmeleri önerilir.
  • Devamlı olarak her gün meyve üç porsiyon meyve tüketimine devam etmeleri önerilir.
  • Bir gün içinde kuru baklagiller den ve ya kuru yemişlerden 2 porsiyon protein ihtiyacı karşılanmaları önerilir.
  • Süt tüketen guruptan olan vejetaryenler için bir günde iki su bardağı süt tüketmeleri önerilir.
  • Bir gün içerisinde yağ alımına dikkat etmeleri önerilir.
  • Bir gün içerisinde kök besinlerden ve ya yağlı tohum besinlerinden bir porsiyon tüketmeleri önerilir.

Lakto vejetaryen beslenme tarzı ile beslenen ve ya diyet yapan vejetaryenler zaten olağan üstü bir disiplin ile asla kurallarından taviz vermeden beslenmelerine dikkat ediyorlar. Henüz Lakto Vejetaryen olmaya yakın bakan kişileri iyice araştırma yaparak bu şekilde beslenmeye karar vermeleri öneriliyor.

Yorumlar (0)