Korona virüsü mü yoksa grip mi?

Mevsimsel geçişlerin yaşandığı dönemlerde grip salgınları da artıyor. Hastalık mevsimi de giderek yaklaşıyor. Peki grip mi, Covid-19 mu yoksa soğuk algınlığı mı?

Sağlık 14.11.2020, 12:57 İrem Durak
Korona virüsü mü yoksa grip mi?

Korona virüsü mü yoksa grip mi?

Mevsimsel geçişlerin yaşandığı dönemlerde grip salgınları da artıyor. Hastalık mevsimi de giderek yaklaşıyor. Peki grip mi, Covid-19 mu yoksa soğuk algınlığı mı?

Hastalık mevsiminin gelmesi ile birlikte burun akıntısı ve basit bir öksürük pek önemsenen bir durum değildi. Fakat Covid-19’un ortaya çıkması ile birlikte bu semptomlar önemli hale geldi. Özellikle anneler ve babalar için oldukça zor geçecek bir süreç başlıyor. Çocuklar soğuk algınlığına da yatkın bünyeye sahip olduklarından ötürü çabuk bir şekilde hastalanmaktadırlar. Peki aradaki fark nasıl anlaşılır ve ne yapılmalıdır?

Doktorlar bu konu ile ilgili çeşitli söylemler ve tavsiyelerde bulunuyor. Soğuk algınlığının, gribin ve korona virüsün belirtileri birbirine çok benziyor. Covid-19’un çocuklar için öne çıkan belirtileri arasında ateş ve öksürük yer alırken ishal ile tıkanıklık da yer alıyor. Daha ağır semptomlar sayılacak olursa koku ve tat kaybı, baş ağrısı, karın ağrısı, nefes almada güçlük ve boğaz ağrısı da yer alıyor.

Covid-19 henüz yeni çıkan bir hastalık türü. Her insanda farklı şekilde seyretmesi de daha büyük problem yaratıyor. Çocukları aileleri en iyi tanıyor. Doktorlar da ailelere Covid-19’un farkını anlatabilmek için her zamankinden farklı belirtilerin olması durumunda sağlık merkezlerine gitmeyi öneriyor. Çocukta sıra dışı bir sorun ortaya çıkarsa doktora gitmekte de fayda var.

Covid-19’un En Önemli Sorunu

Covid-19’un en önemli problemi ise herhangi bir belirtisi olmayan asemptomatik geçirenler. Herhangi bir belirtisi olmayan ve pozitif çıkan birçok insan bulunuyor. Hastalığı oldukça kolay bir şekilde atlatıyorlar ve çocuklarda da grip ya da soğuk algınlığı belirtisinin olup olmaması da ne kadar önemliyse Covid-19 olmadığı anlamına gelmiyor.

Soğuk Algınlığı Belirtisi Varsa Ne Yapılmalı?

Çocukların soğuk algınlığı geçirmesi sırasında normalde yatmaması önerilir. Fakat Covid-19’un kötü bir bağışıklık sistemine saldırmış olduğu da biliniyor. En ufak bir belirtide özellikle de belirti ateş ise çocukların evden çıkarılmaması en doğrusu. Çocuklara önceden ilaç verip hafif öksürük ve burun akıntısı ile okula göndermek mümkündür. Fakat şimdilerde ise yapılması gereken sağlıklı olmadan ve normale dönmeden okula göndermemek. Bu yöntem hem çocukları virüse karşı koruyor hem de insanlara virüs bulaşma tehlikesini en aza düşürüyor.

Doktora Danışmak Önemli

Çocuklar için kış mevsimi hastalıklarla geçiyor. Covid-19 arasındaki en önemli farkı ise doktorlar en iyi tespit edebiliyor. Test yapılması, gözetim altına alınması veya ilaç kullanılması gibi konular ise anne ile babaların değil doktorların karar vermesi gereken bir konuya dönüştü. Soğuk algınlığı için hap ve öksürüğü şurupla geçiştirmek korkunç boyutlara ulaşan salgın için yeterli olmayabilir. Küresel bazda dünya geneline yayılan bu virüs için ihmalkar olmamakta ve uyarıları dinlemekte büyük bir fayda var.

Yorumlar (0)
12
az bulutlu
Namaz Vakti 24 Nisan 2024
İmsak 04:18
Güneş 05:51
Öğle 12:52
İkindi 16:38
Akşam 19:43
Yatsı 21:10