gtag('config', 'G-X0Q4RFH2S7');

Diyet Listenizde Olması Gereken Besinler: Bunlar Olmadan Diyet Düşünme Bile

Hepimizin kilosundan şikâyetçi olduğu dönemler olmuştur. Duyduğumuz, okuduğumuz farklı diyet listelerini denemişizdir.

Sağlık 14.09.2024, 23:00 Halil Uzan
Diyet Listenizde Olması Gereken Besinler: Bunlar Olmadan Diyet Düşünme Bile

Diyet yaparken listenizde bulunması gerekenlerin başında meyveler geliyor. Çünkü meyveler önemli besin depolarıdır. Ve vücudumuzun hastalıklara karşı dirençli kalmalarını sağlarlar.

  • Elma: Bir orta boy elma yaklaşık olarak 65 kalori gelir. Lifli olması sayesinde metabolizmayı güçlendirir bu yüzden diyet listelerinin olmazsa olmaz meyvelerindendir.
  • Armut: Bir orta boy armut yaklaşık 40 kalori gelir. Armut kilo vermeye yardımcı bir meyvedir.
  • Şeftali: Bir orta boy şeftali yaklaşık 70 kalori içerir. Sindirim sistemine olan yararından dolayı diyetlerde sıklıkla tercih edilen meyvelerdendir.
  • Greyfurt: Az kalorili bir meyve olan greyfurt doygunluk hissine yardımcı olur. Diyet listenizde bulundurmanızda fayda var.

Tabii ki diyet listenizde sadece meyvelerin olması yeterli değildir. Diyet listenizde tercih edebileceğiniz diğer besinler:

  • Yoğurt: Protein ağırlıklı yiyecekler sindirirken vücudumuz daha çok enerji harcadığı için kilo vermemize yardımcı oluyor. Ayrıca ev yapımı yoğurt sindirimi kolaylaştırırken aynı anda bağışıklık sistemine yardımcı olur.
  • Tarçın: Kan şekerinin dengelenmesine büyük fayda sağlayan tarçın insülin direncinin azalmasına da yardımcı oluyor. Elma dilimleri üzerine tarçın ekerek tatlı isteğinizi bastırabilirsiniz.
  • Sirke: Yağ yakmayı kolaylaştıran sirkeyi salatalarınızdan eksik etmemelisiniz.
  • Yulaf: Uzun süre tok kalmamızı sağlayan yulaf yüksek lif içeriği sayesinde diyet listelerinin olmazsa olmazları arasında yer alıyor.
  • Yumurta: Diyetlerinizde protein ihtiyaçlarınızın karşılanmasında büyük destek sağlayan yumurtanın yapılan araştırmalarda kilo vermeyi hızlandırdığı ortaya konulmuş.
  • Fındık, badem, ceviz gibi yağlı kuruyemişler: İçerdikleri omega-3 sayesinde metabolizmanın hızlanmasını sağlayan kuruyemişler vücudumuz için gerekli yağ asitlerini almamızı sağlıyorlar

Diyet Nedir?

Hepimizin kilosundan şikâyetçi olduğu dönemler olmuştur. Duyduğumuz, okuduğumuz farklı diyet listelerini denemişizdir. Fakat bunları uygulamadan önce hepimiz diyet nedir onu bilmeliyiz. Çünkü yanlış uygulanan diyetler bizim için kötü sonuçlar doğurabiliyor. Peki diyet nedir? Çoğu kişi tarafından yasaklar listesi olarak değerlendirilebiliyor. Ama diyetler doğru uygulandığında aksine dengeli ve düzenli beslenme olarak değerlendirilebilir. Diyette en önemli şeylerden biri de diyet listelerinin uzman kişiler tarafından hazırlanmasıdır. Çünkü her insanın diyette ihtiyaç duyduğu besinler ve miktarları farklı oluyor. Uzman kişiler tarafından hazırlanan listeler ideal kilonuza ulaşmanıza yardımcı olacaktır.

Diyet Yaparken Nelere Dikkat Etmeliyiz?

Diyet doğru yapıldığında bize faydalı olabildiği gibi yanlış uygulandığı zaman bize zarar verebiliyor. Peki, sağlıklı bir diyet yapabilmemiz için nelere dikkat etmemiz gerekiyor?

  • Düşük kalorili diye çok fazla yememek: Üzerinde düşük kalorili, az yağlı yazan paketli ürünler bizi yanıltabiliyor. Fakat bu ürünlerin üzerinde böyle yazması hiç kalori içermediği anlamına gelmemeli, miktarlarına dikkat edilmeli.
  • Sporu ertelememek: Hareketsiz bir diyette kilo vermek oldukça zordur. Hatta bir diyetin olmazsa olmazı spor olmalıdır. Ama sporu ertelemeyi alışkanlık haline getirmek kilo vermenizi de erteleyebilir.
  • Suyu yeterli miktarda içmek: Su yerine başka içecekleri tercih etmek bazen daha lezzetli gelebiliyor. Ama bu içeceklerin içerisindeki şeker ve kafein bütün diyetimizi mahvedebilir. Çünkü şekerli içecekler kalori alımını arttırırken kafeinli içeceklerse suyun yerini asla tutmuyor. Hatta vücudumuz için gerekli olan suyun atılmasına neden olabiliyor. Özellikle diyet zamanında suya çok ihtiyaç duyarız bu yüzden içmemiz gereken suyu asla ihmal etmemiz gerekiyor.
  • Diyet listesindeki ölçüleri değiştirmemek: Diyetimiz için en önemli şeylerden biri listemizdeki ölçülere uymaktır. Aksi halde yaptığımız her kaçamak diyetimizin olumsuz sonuçlanmasına neden olabilir

Yorumlar (0)