Rüyalar Ne Kadar sürer?

Rüya kaç saniye sürer? Rüya kaç günde gerçekleşir? En uzun rüya süresi ne kadar? En uzun rüyayı kim gördü?

Rüya 11.10.2020, 13:03
Rüyalar Ne Kadar sürer?

Rüyalar ne kadar sürer? Rüya Nedir? Uyku sırasında bir süreç olan rüyalar bütün insanların görmekte olduğu bir evredir. Genellikle sabaha karşı görülmekte olan rüyalar esnasında kaslar yavaşlar ve hatta durur, göz küreleri ise hareketlerinde hızlanma gösterir.

Rüya sahibi, rüyasında gerçekleşen bütün olayları sanki gerçekten yaşıyormuş hissine kapılır. Görülmekte olan bu rüyalar genelde hayatta yaşanmış olayların bilinçaltında yer etmesi ile birlikte bir yansıma olarak ortaya çıkar. Rüyalar ne kadar sürer?

NEDEN RÜYA GÖRÜYORUZ?

Rüyalar ne kadar sürer? Neden rüya görüyoruz? Aslında yüzyıllardır bu soruya tam olarak net bir yanıt verilememiştir ancak pek çok uzmanın yapmış olduğu açıklamalar doğrultusunda; rüyalar genellikle bilinçaltından kaynaklanmaktadır.

Gün içinde insanı etkilemiş olan pek çok olay bilinçaltında kendisine yer edinir ve gün sonunda da bilinçaltına atılan bu olaylar rüyada farklı şekillerde kendisini göstermeye başlar. Görülen rüyalar çoğu zaman unutulur.

RÜYALARIN SÜRESİ NE KADARDIR?

Rüyaların ne kadar sürmekte olduğu kesin olarak kanıtlanmış ya da belirlenmiş değildir fakat bazı bilim insanlarının yapmış oldukları araştırmalar ile rüyaların saniyeler sürdüğü saptanmıştır. Bu araştırmalar neticesinde uykunun REM evresinde rüyalar çok hızlı ilerlemektedir.

Fakat öte yandan başka bilim insanları rüyaların çok daha uzun sürdüğünü ileri sürmektedirler. Bu yüzden ortada birbirinden farklı iki sonuç yer almaktadır.

Amerikalı bir bilim insanı olan Dr. B. Klein ve ekibi, rüya süresi ile ilgili bir araştırma gerçekleştirmiştir. Dr. B. Klein ve ekibine bu araştırmada gönüllü insanlar katılmışlar, denek olmayı kabul etmişlerdir. Araştırmalar sırasında hipnoz yöntemi kullanılmış ve daha önce denenmemiş, farklı bir uygulama gerçekleştirilmiştir.

Gönüllüler hipnoz edilmiş ve ardından uyutulmuşlardır. Uyutulmuş olan denekler, uykularının bazı evrelerinde uykularından uyandırılmışlardır.

Uyandırılan bu deneklere rüyalarında ne olduğunu, rüyalarında ne gördüklerini sormuşlar, bunun neticesinde ise rüyanın yalnızca 2 saniye kadar sürdüğü saptamışlardır. Bilim insanlarına aktarılmış olan rüyaların sonucunda yalnızca 3-5 saniye sürmesi kanaatine varılmasına karşın sanki çok daha uzun saatler boyunca sürmüş gibi anlatıldığı gözlemlenmiştir.

Bu deneylerin neticesinde Dr. B. Klein ve ekibinin gerçekleştirdiği araştırmada; rüyaların 90 saniyeden daha fazla sürmediği sonucuna varılmıştır.

RÜYADA NELER YAŞANIR?

İnsanların rüyalarında yaşanan bütün olayların, yalnızca bilinçaltına yerleşmiş olan olaylardan kaynaklı olduğu konusunda neredeyse bütün bilim insanları hem fikirdir. Gün içinde kişinin başına gelen bütün olaylar, rüyada bir nevi kendisini tekrar hatırlatır. Çoğu kez oldukça gerçekçi bir şekilde gördüğümüz ve çok uzun olduğunu düşündüğümüz rüyalar, yalnızca birkaç saniyeden ibarettir.

UYKU EVRELERİ

Rem, hızlı göz hareketlerini temsil etmektedir. Bu evrede beyin uyanıklığa oldukça yakın bir aşamadadır.

Non – Rem, yavaş uyku olarak da isimlendirilmektedir. NonRem derin uyku halidir.

1. Evre, en yüzeysel ve yavaş evredir. Bu evre bir bakıma uykuya dalma evresidir.

2. Evre, kas aktivitesinde daha fazla azalmanın gözlemlendiği evredir.

3.Evre, Derin ve yavaş uyku durumunun olduğu evredir. Bu evrede uyku gitgide daha derin olmaya başlar.

4. Evre, uykunun en derin evresidir.

Yorumlar (0)
12
az bulutlu
Namaz Vakti 28 Mart 2024
İmsak 05:07
Güneş 06:32
Öğle 12:59
İkindi 16:29
Akşam 19:15
Yatsı 20:35