İstihare Nedir? İstihareye Nasıl Yatılır?

Sevgili için istihareye yatılır mı? İstihare namazı nasıl kılınır? İstihare nasıl yapılır? Sınav için istihareye yatılır mı? İstihareyi bozan şeyler nelerdir?

Rüya 08.10.2020, 09:48
İstihare Nedir? İstihareye Nasıl Yatılır?

İstihare, kalkışacağınız bir işin hayırlı olup olmadığını anlayabilmek amacı ile abdest alınıp iki rekât namaz kılınarak; ardından da bu konu ile alakalı dua okunduktan sonra rüya görebilmek için uykuya yatmaktır. Hz. Muhammed’in bir işe başlayacağı zaman yaptığı istihare, Müslümanlara sünnet kılınmıştır. Peki, İstihareye nasıl yatılır?

İstihareye Nasıl Yatılmaktadır?

İstihareye yatabilmek için;

İlk olarak istihare namazı kılınırken ilk rekatında ''Kâfirun Suresi'' ikinci rekatında da ''İhlas Suresi'' okunması gerekmektedir.

Namaz kılınmasının ardından istihare duası okunmalı ve kıbleye doğru olacak şekilde yatılmalıdır.

Kişi eğer ki rüyasında beyaz ya da yeşil renkli bir şeyler görürse o işin hayırlara çıkacağı, siyah ya da kırmızı renklerin ağırlıkta olduğu bir rüya görürse işin şer olacağı anlamını taşımaktadır. Kişi de kararını gördüğü bu rüyalar doğrultusunda verir.

İstihareye Hangi Durumlarda Yatılır?

İstihareye; merak ettiğiniz bir işin sonucunun hayırlı ya da şer olduğunun cevabını alabilmenin yanı sıra, kötülüklerden korunabilmek için de yatabilirsiniz. Kişi için çok büyük bir önem ifade eden bir işe adım atılıyorsa ya da kişi eğer ki bir karar aşamasındaysa istihareye yatılabilir. İstihare bu işin hayırlı ya da şer olduğunu gösterirken bir diğer taraftan da hayırlı olmayan işlerin hayra dönüşmesini de sağlayabilmektedir. İşte İstihareye yatılması gereken bazı durumlar;

  • Evlilik kararı alınırken,
  • Ev alırken,
  • Bir iş yeri açılırken,
  • Yeni bir işe başlarken,
  • Kötü bir alışkanlıktan kurtulabilmek için.

İstihare Yaparken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Eğer İstihareye yatacaksanız, yattığınız ilk gün mutlaka gusül abdesti alın. Ancak bunu 7 gün boyunca tekrarlamanıza gerek yok.

Kıbleye doğru olacak şekilde ayaklarınızı uzatarak uyumamaya mutlaka dikkat edin.

İstihare abdesti alındıktan sonra kimseyle herhangi bir iletişimde, göz temasında bile bulunmamanız gerekir. Bu nedenle ev halkının yatmasını bekleyebilir veya onlara İstihareye yatacağınızı haber verebilirsiniz. Bu sayede sizinle konuşmamaya dikkat eder; namaz kılacağınız yere gelerek kalabalık yapmamaya özen gösterirler.

Telefonunuzda yer alan, duvarda asılı duran bütün resimleri kaldırmaya dikkat edin ki bu resimler ile de göz göze gelmeniz mümkün olmasın.

Bütün açılardan gereken önlemleri aldıktan sonra, abdestinizin de olması durumunda dahi ayrıca İstihare abdesti almanız şarttır. Bütün bu aşamalardan sonra İstihare namazınızı kılmaya başlayabilirsiniz.

İstihare Başkası İçin Yapılır Mı?

Peki, İstihareye başkası için yatılır mı? Artık insanlar istihareye yatmak yerine genellikle istihareye yatan arkadaşlarından ya da akrabalarından kendisi için de yatmalarını istemektedir. Başka herhangi birinin sizin adınıza ya da sizin için istihareye yatması caiz değildir ve bununla birlikte gerçek sonuçlar da vermemektedir. Bu yüzden istihare namazının nasıl kılındığını öğrenmeli ve kendiniz yatmalısınız.

Yorumlar (0)
12
az bulutlu
Namaz Vakti 25 Nisan 2024
İmsak 04:16
Güneş 05:49
Öğle 12:52
İkindi 16:39
Akşam 19:44
Yatsı 21:11