Orucu hurma ile açmanın faydası var mıdır? hurmanın faydaları nelerdir

Besleyicilik değeri oldukça yüksek olan hurma zengin vitamin ve minerallerle Ramazan ayının vazgeçilmezi. Peki orucu hurma ile açmanın ne gibi faydaları vardır?

Özel Haber 06.05.2020, 17:52
Orucu hurma ile açmanın faydası var mıdır? hurmanın faydaları nelerdir

Atalarımızdan beridir yapılagelen bir adet 'orucu hurma ile açmak'. Araştırmalar atalarımızın aslında bu geleneğin tesadüf olmadığını gösteriyor. Vücudun şeker ihtiyacını karşılayan ve ramazan aylarında daha fazla tüketilen hurma, beslenme danışmanları tarafından önerilen yiyecekler arasında sayılır. 

Bir adet hurmada;

Karbonhidrat (g) 7.5
Protein (g) 0.18
Yağ (g) 0.02
Lif (g) 0.67
Kolesterol (mg) 0
Sodyum (mg) 0.1
Potasyum (mg) 69.6
Kalsiyum (mg) 6.4
Vitamin A (iu) 14.9
Vitamin C (mg) 0
Demir 0.09 bulunur. 

GÜÇLÜ BAĞIŞIKLIK İÇİN TÜKETİLİR

Palmiye ağaçlarında yetişen hurma, zengin vitamin ve mineraller içermektedir. Sağlığa olan faydaları birçok beslenme uzamanı tarafından kabul edilirken tüketilmesi konusunda tavsiyelerde bulunmaktadırlar. Daha çok Ramazan aylarında oruç açmak için tüketilen hurma, vücudun ihtiyacı olan şekeri doğal olarak karşılamaktadır. Ramazan dışında da günlük hayatımızda tüketilmesi önerilen hurma, aynı zamanda doğal ve şekersiz tatlı tariflerinde tatlandırıcı olarak kullanılmaktadır. İşlenmiş şekerden uzak durarak vücudun şeker ihtiyacı karşılanırken, içerdiği vitamin ve mineraller bağışıklık sistemini güçlendirerek hastalıklara karşı korumaktadır. 

Orucun hurma ile açılması Peygamber Efendimiz (s.a.s)’in sünneti olduğundan daha çok Ramazan ayında tüketilmektedir. Ancak Ramazan ayı dışında da günde 2-3 tane hurma yemek daha zinde ve sağlıklı kalmaya yardımcı olmaktadır. Hurmanın insan vücuduna olumlu etkileri şöyledir:

- Sindirim problemleri olanların düzenli olarak tüketmeleri önerilir. Hurmada bulunan lifler, mide ve bağırsak sisteminin daha sağlıklı çalışmasına yardımcı olurken bağırsakta bulunan faydalı bakterilerin büyümesini sağlamaktadır. Özellikle kabızlığa iyi gelmektedir.
- Hurma, içerdiği bakır, magnezyum gibi mineralleri içerdiğinden kemik gelişimine iyi gelmektedir. Menopoz döneminde görülen kemik erimesi hastalığına karşı bedeni güçlendirir.
- Hurma, gün içinde 1-2 tane hurma yendiği takdirde enerjiyi arttırarak halsizliğe karşı iyi gelmektedir. 
- Çocukların haftada 2-3 kez hurma yemeleri gelişimlerinde büyük oranda katkı sağladığı uzmanlar tarafından aktarılmaktadır.
- Hurmanın içerdiği magnezyum kas yapısını güçlendirmektedir ve magnezyum eksikliğinden kaynaklı görülen kas kramplarının azalmasını sağlamaktadır. 
- Hurma, çok yüksek miktarda demir içerdiği için anemi yani kansızlık tedavisinde kullanılmaktadır.
- Düzenli olarak hurma tüketmek, hafızayı güçlendirerek unutkanlığa karşı çok etkili bir besin olmaktadır.
- Cilt hastalıklarının ve lekelerinin daha çabuk geçmesini sağlamaktadır.
- Yüksek miktarda antioksidan içeren hurma, vücudun toksinlerden arınmasına yardımcı olurken kanser hücrelerinin organlara yayılmasına engel olmaktadır.
- Hurmanın içinde bulunan B6 Vitamin vücudun yorgunluğunu alırken stresi azaltmaktadır. 
- Mevsim geçişlerinde görülen alerjilere karşı çok etkilidir.
- Kilo almak isteyen kişilerin hurma ile sağlıklı şekilde kilo olmaları mümkündür. Hurmanın içerdiği yüksek şeker sayesinde daha hızlı kilo almaya yardımcı olmaktadır.
- Kalp ve damar sağlığına faydalıdır. İçerdiği bileşenler sayesinde damardaki kan akışını hızlandırarak kalp krizi riskini azaltır. Bundan dolayı haftada iki kez hurma tüketilmesi önerilir.
- Kolesterol ve damar sertliğine karşı iyi gelmektedir.  
- Hurmanın hamile ve emziren annelerin de tüketmesi anne ve bebek salığı açısından önemlidir. Ancak hamilelik hassas bir süreç olduğundan herhangi alerjik bir duruma karşı doktora danışarak tüketilmesi önerilmektedir.

ORUCU HURMA İLE AÇMANIN FAYDALARI

Peygamber Efendimiz (s.a.s)’in ‘Biriniz orucunu açtığı zaman hurma ile açsın. Hurma bulamazsa su ile açsın. Çünkü su temizdir ve temizleyicidir’ buyurduğu hadi üzerine Ramazan aylarında orucun hurma ile açılması sünnettir. Uzun saatler sonucu yemek yemeğe doğal şeker içeren bir besinle başlamak kan şekerini dengelemeye yardımcı olmaktadır. İftar sofralarında yemeğe hurma ile başlamak, daha az yemek yemeği sağlamaktadır. Ayrıca iftar sonrasında enerjinin düşmesine engel olarak daha zinde kalmayı sağlamaktadır.

Yorumlar (0)
12
az bulutlu
Namaz Vakti 25 Nisan 2024
İmsak 04:16
Güneş 05:49
Öğle 12:52
İkindi 16:39
Akşam 19:44
Yatsı 21:11