Türkiye'deki Araba Fiyatları İçin Tepkiler Çığ Gibi

Türkiye'de senelerdir tartışmakta olduğumuz yüksek ÖTV oranları, yabancı ülkelerin de gündemine gelmiş durumda.

Otomobil 30.08.2021, 22:16 İrem Durak
Türkiye'deki Araba Fiyatları İçin Tepkiler Çığ Gibi

Türkiye'deki Araba Fiyatları İçin Tepkiler Çığ Gibi

Türkiye'de senelerdir tartışmakta olduğumuz yüksek ÖTV oranları, yabancı ülkelerin de gündemine gelmiş durumda. ABD'li otomotiv medya sitesi Jalopnik'ten David Tracy, kaleme almış olduğu bir makale ile Türkiye'deki ÖTV oranlarının araç fiyatlarını ne şekilde etkilediğini belirtmeye çalıştı.

Türkiye'de araba satın almak giderek zorlaşıyor. Dolar kurunun her geçen gün yükselmesinin yanı sıra özellikle de yüksek ÖTV oranları, bir otomobil sahibi olmayı hayal durumuna çeviriyor. Hal böyle olunca da sosyal medyadan başlayıp ev içerisindeki sohbetlere kadar hemen çoğu yerlerde, ÖTV oranları söz konusu oluyor.

Türkiye'nin acı bir gerçeği haline gelen ÖTV oranları, son zamanlarda sadece bizim tartıştığımız bir olay olmaktan çıkmış durumda. Dünyanın önde gelen otomobil yayıncılarından Jalopnik, Türkiye'de yer alan yüksek ÖTV oranını manşetine taşımış durumda. "150 Bin Dolarlık Porsche, Türkiye'de Neden 600 Bin Dolar?" başlığı ile servis edilen haber içerisinde, Türkiye'deki ÖTV oranları konuşuluyor.

Otomobiller ile ilgili olarak haber paylaşımları gerçekleştiren "Jalopnik" adındaki internet sitesinin editörlerinden biri olan David Tracy, Türkiye'yi otomobil satın almak için dünyadaki en pahalı yeri olarak yansıtıyor. Bunu biz zaten biliyorduk fakat haberin ses getirmesi, durumu tüm dünyanın öğrenmesine sebep oldu. Bunun sebeplerine değinen David Tracy, yüksek fiyatlara en fazla ÖTV'nin neden olduğunu, örnekleri ile beraber açıkladı.

Hazırlamış olduğu makalede Türkiye'ye geldiğini ve bir sanayi sitesini gezdiğinden haber eden Tracy, ardından da Doğuş Otomotiv'in galerisine gittiklerini ve buradaki fiyatlar karşısında şok olduğunu söylüyor. Örnek olarak Volkswagen Touareg ve Passat'ı gösteren ve fiyatların ne şekilde uçuk olduğunu belirten Tracy, Audi A8L'yi ve Porsche Cayenne'yi de gösteriyor. Meslektaşımızın şaşkın olduğu durumu, hazırladığı makaleyi okurken rahatlıkla sezebiliyoruz.

Tracy, Avrupa Otomobil Üreticileri Birliği'nin (ACEA) yayımlamış olduğu bir rehberden bahsediyor. "ACEA Tax Guide" olarak adlandırılan bu rehber, Avrupa ülkelerindeki otomobil vergilerini belirtiyor. Sonrasında Türkiye'nin vergi kanunlarına göre oluşturulmuş olan bir tabloyu paylaşan editör, KDV'nin bütün otomobiller için yüzde 18 olduğunu fakat bu oranın ÖTV'nin ardından hesaba katıldığını belirtiyor. 130 bin liralık herhangi bir otomobilin yüzde 80 ÖTV oranı bulunduğunu belirten Tracy, yapmış olduğu hesaplamalar sonucunda bir otomobil için istenmiş olan minimum verginin, aracın orijinal fiyatlarının yüzde 112,4'ü olduğunu açıklıyor.

David Tracy'nin ÖTV hesaplaması bunlar ile sınırlı değil. Büyük motorlu araçlara uygulanmış olan yüzde 220'lik ÖTV'den de bahseden editör, Porsche Cayenne için de ayrı bir hesap gerçekleştiriyor. Arabaya uygulanmış olan toplam verginin yüzde 277,6 olduğunu belirten Tracy'ye göre Türkiye'de otomobil almak zaten zor. Fakat Porsche Cayenne şeklindeki büyük motorlu bir araca sahip olmak, büyük bir vergi cezası ödemekten başka bir şey olmuyor.

İşte Sosyal Medyada Bazı Tepkiler

Yorumlar (0)
12
az bulutlu
Namaz Vakti 20 Nisan 2024
İmsak 04:25
Güneş 05:56
Öğle 12:53
İkindi 16:37
Akşam 19:39
Yatsı 21:04