Kilometresi Düşürülen Araç Nasıl Anlaşılır?

İkinci el otomobil satışları için en sık başvuru yapılan dolandırma yöntemlerinin arasında aracın kilometresinin düşürülmesi yer alıyor.

Otomobil 29.09.2021, 13:07 İrem Durak
Kilometresi Düşürülen Araç Nasıl Anlaşılır?

Kilometresi Düşürülen Araç Nasıl Anlaşılır?

İkinci el otomobil satışları için en sık başvuru yapılan dolandırma yöntemlerinin arasında aracın kilometresinin düşürülmesi yer alıyor. Kilometresi düşürülen araç fiyatları oldukça yüksek olduğu için bu konuda özel bir hassasiyet gösterilmesi gerekir. Kilometresi düşürülen araç nasıl anlaşılır?

Satın alacağımız ikinci el otomobil hangi durumda olursa olsun, yeter ki kilometresi düşük olsun diye düşünmekteyiz. Yani istenilen, az kullanılmış bir otomobil satın alımı. Fakat kullanıcıların bu hassasiyeti, ikinci el otomobil satıcıları tarafından suistimal edilebiliyor. Pek çok farklı yöntem kullanan dolandırıcılar araçların kilometrelerinin düşürülmesini ve ederinden oldukça yüksek fiyatlara satılmasına sebep oluyor.

En basit anlamı ile nitelikli dolandırıcılık olarak adlandırılan bu işlem, ikinci el otomobil piyasasında satıcılar tarafından en fazla başvurulan dolandırma yöntemlerinden biri olarak biliniyor. Çünkü uygulaması en basit ve sonucu en karlı işlem olarak belirleniyor. Peki, kilometresi düşürülmüş araç nasıl anlaşılır? Satın almak istediğiniz araçların kilometresi ile oynanıp oynanmadığını görebilmek için uygulayabileceğiniz bazı yöntemler bulunuyor.

Araç kilometresi nedir?

Otomobillerin kat ettikleri her bir kilometre, mekanik ya da elektronik sayaçlara kaydedilmektedir. Halk arasında bu kullanım, araç kilometresi olarak geçmektedir. Modern araçlar düzenli bakım gerçekleştirildiği takdirde problemsiz olarak 500 bin kilometre yol yapabilir. Önemli olan bu süreç boyunca motor bakımlarının sağlıklı bir biçimde yapılmış olmasıdır.

Araç kilometresi nasıl düşürülür?

Eski tür araçlarda kat edilen kilometre mekanik sayaçlara kaydedilmektedir. Mekanik sayaç elle sökülerek kolay bir biçimde araç kilometresi düşürülebilir. Bunun yerine araç içine yeni bir mekanik sayaç takmak da mümkün olmaktadır. Böylece sanki bir kaza sonucunda yeni sayaç takıldığı da ifade edilebilir.

Modern araçlarda ise kilometre elektronik sayaçlara kaydedilmektedir. Elektronik sayaçlarda kayıtlı kilometrenin düşürülmesi için araç beynine müdahale edilmektedir. Aracın çipi ya da yazılımı değiştirilebilmektedir. Mekanik sayaçlarda yer aldığı gibi elektronik sayaçlarda da sıfırdan yeni bir gösterge paneli takmak mümkün olmaktadır.

Özetlemek gerekirse bir aracın ister mekanik, ister elektronik sayacı bulunsun; bir usta tarafından araç kilometresi kolay bir şekilde değiştirilebilir. Yapılan bu işlem sonucunda araç kilometresi düşürüldüğünde Yargıtay 23. Dairesi tarafından alınmış olan emsal karara göre bu durum nitelikli dolandırıcılık suçu kapsamında değerlendirilmektedir.

Kilometresi düşürülen araç muayeneden geçebilir mi?

Araç kilometresinin düşürülmesi nitelikli dolandırıcılık kapsamında değerlendiriliyor olsa bile bazı eski tip araçların 100 bin kilometre sonrasında sayacı kendi kendini sıfırladığı biliniyor. Aynı durumda kaza sonrasında hasar alan mekanik ya da elektronik sayaçlar yenilenmek zorunda kalıyor olabilir.

Tüm bu sebepleri göz önüne alan TÜVTÜRK, muayene esnasında sayaç üzerinde bir oynama görüldüğü vakit bu durumu ağır kusurlu olarak değerlendirir. Sayacı ile oynanan araç, hafif kusurlu olarak kabul edilir ve muayeneden geçmektedir. Yani bir aracın muayenelerinin tam olması, onun kilometresi ile oynanmadığı anlamı taşımaz.

Kilometresi düşürülmüş araç nasıl anlaşılır?

Aracın bakım kayıtları incelenmeli.

Araç plaka numarası ve motor şasi numarası 5664’e SMS atılarak Trafik Sigortaları Bilgi Merkezi sorgulaması gerçekleştirilmelidir.

Araç muayene kayıtlarına bakılmalıdır.

Aracın sigorta şirketindeki kayıtlı bilgilerinin incelenmesi gerekir.

Araç donanım yıpranmasının, bahsi geçen kilometreye uygun olup olmadığına bakılır.

Aracın anlık güç ölçüm sonuçları değerlendirilmeli.

Aracın yağ tüketimi incelenmelidir.

Aracın lastik değişiminin sebepleri değerlendirilmelidir.

İkinci el otomobil satın alındığında dolandırıcıların kurbanı olmamak için dikkat etmeniz gerekenler:

Aracı ilk sahibinden almaya özen gösterin.

İkinci el otomobil sahibinin tanıdığınız, güvendiğiniz biri olmasına ya da bu şekilde bir insanın tanıdığı olmasına önem verin.

Piyasa fiyatının altında satışı gerçekleştirilen araçlara şüpheyle yaklaşın.

Acil satılık ve benzeri cezbedici ilanlara karşı dikkatli olmanız gerekir.

Araç donanımında gerçekleştirilen en ufak değişikliğin bile gerçek sebebini öğrenin.

Satın alacağınız otomobilin daha önceden ticari araç, şirket aracı, kiralık araç, kamu aracı olarak kullanılmadığından emin olmalısınız.

Yapılan şikayetlerin sonucunda görülmüştür ki ülkemizde satışı gerçekleştirilen 5 yaşından büyük ve 150 bin kilometrenin altında bulunan araçların %40’ı, kilometresi düşürülmüş araçlar olmaktadır. Oldukça basit ve karlı bir işlem olduğundan ötürü araç kilometresi düşürülmesi en sık başvurulan dolandırıcılık yöntemlerinden biri olmaktadır.

Yorumlar (0)
12
az bulutlu
Namaz Vakti 28 Mart 2024
İmsak 05:07
Güneş 06:32
Öğle 12:59
İkindi 16:29
Akşam 19:15
Yatsı 20:35