Provizyon Nedir? Provizyon Bekleme Süresi Ne Kadar?

Provizyon hakkında merak edilenler: Provizyon nedir? Provizyon bekleme süresi ne kadar? Provizyon nasıl iptal edilir? Detaylar makalede.

Kredi Kartı 31.08.2020, 18:10
Provizyon Nedir? Provizyon Bekleme Süresi Ne Kadar?

Kredi kartı ile yapılan birçok işlemde banka üstünden ekstra erteleme ya da taksit gibi kolaylıklar da günümüzde çokça bilinir ve uygulanır hale gelmiştir.   Kart üzerinde yapılan birçok kişinin merak ettiği bir soru bulunmaktadır.  Bu soru provizyon nedir sorusudur. Kredi kart ile yapılan işlemler ile harcamaların sonrasında banka işlemin teyit edilmesi için kullanılan pos cihazını yani çekimi yapan tarafı kontrol etmek ve verilen bilgileri doğrulamak adına bir ön onay süresi vermektedir.

Bu ön onay süresine de provizyon denmektedir.  Provizyon için bekleyen işlemler bankanın yapılan harcamayı,  bilgi ve kartı doğrulamak için bekletip ön onay dahilinde tutmuş olduğu işlemdir.  Yani provizyon hırsızlık ya da dolandırıcılığın önüne geçmek için kullanılan tedbir amaçlı olarak gerçekleştirilen işlemdir.

Provizyon Bekleme Süresi

Gün içinde kart ile yapılan işlemler genel olarak gün sonuna doğru provizyonda kalmaktadır.  İşlemin ön onayda tutulabilmesi için karttan yapılan harcama miktarının çekilmediği anlamı taşımamaktadır.  Harcanan miktar karttan düşülür fakat ön onay alındığı zaman dönem harcamasına yazdırılır. 

Bu süreç içerisinde bağlı olunan bankalara göre harcama taksitlendirilebilir ya da ertelenebilir.  Harcamada herhangi bir güvenlik sorunu olmazsa provizyonda bekleyen işlem sonraki gün olay almakta ve karta kaydedilmektedir.  Genel olarak provizyon suresi bir gün olmaktadır. 

Fakat işlemin yapıldığı pos ile kullanılan kartın bağlı olmuş olduğu bankalar farklı bankalar ise provizyonun süresi iki güne kadar çıkabilmektedir.  Bu ve benzeri durumlarda banka ile görüşülerek işlem ile ilgili detaylı bilgi almak mümkündür.

Provizyonun Bekleyen İşlemlerinin İptal Edilmek İstenmesi

Harcama yapılmış ancak provizyonda ön onay almaya bırakılmış ve bekletilen işlemlerin iptal edilmesi için banka ile görüşülmesi gerekir.  Açık provizyon halindeki işlemlerde yapılan harcama kart limitinden düşürülür fakat dönem hesabına provizyon kapanana kadar işletilmezse provizyonda bekleyen işlem kişinin kendisine ait değilse banka ile iletişime geçmesi ve iptalini istemesi mümkündür.

Yani kısacası provizyon bir ön onay durumudur ve provizyonun en çok sürebileceği bekleme süresi iki gün olmaktadır.  Bu tedbir hali daha fazla soru sormak için kişinin kendi kullandığı banka ile iletişime geçmesi ve provizyon işlemleri hakkında bilgi alması daha doğru olacaktır.

Yorumlar (0)
12
az bulutlu
Namaz Vakti 19 Mart 2024
İmsak 05:23
Güneş 06:47
Öğle 13:01
İkindi 16:25
Akşam 19:06
Yatsı 20:24