Kedilerde Mantar Hastalığı ve Tedavisi

Kedilerde görülen cilt mantarı oldukça sık bir şekilde karşılaşılan ve kolayca bulaşabilen bir hastalık türüdür.

Kedi 02.01.2021, 17:45 İrem Durak
Kedilerde Mantar Hastalığı ve Tedavisi

Kedilerde Mantar Hastalığı ve Tedavisi

Kedilerde Mantar Görülmesi

Kedilerde görülen cilt mantarı oldukça sık bir şekilde karşılaşılan ve kolayca bulaşabilen bir hastalık türüdür. Bu hastalık kedilerin ortamda yer alan mantarları soluması ya da ciltlerinde yer alan çizikten, yaradan sistemlerine nüfuz etmesiyle görülen bir hastalıktır. Kedilerde mantar hastalığı, her türde, her cinsiyette ve her yaşta kediyi etkileyebilmektedir. Bulaşması oldukça kolay şekilde olmaktadır. Bu nedenle mantar hastalığı kedilerde çok sık rastlanan hastalıklardan biri olarak bilinmektedir. Bazı mantar enfeksiyonları kediler üzerinde cilt sorunlarına yol açarken, bazıları ise kedilerde solunum problemlerine neden olabilmektedir. İşte Kedilerde mantar hastalığı ve tedavisi için bilinmesi gerekenler…

Kedilerde Mantar Belirtileri

 Kedilerde sık sık görülen mantar enfeksiyonu mantarın çeşidine göre farklılık gösterir. Yine de genel anlamda kedilerde mantar belirtileri şunlar olarak bilinir;

Tüy dökülmesi

Ciltte kızarıklık

Yağlanma

Ciltte kötü koku

Deride kalınlaşma

Deri pullanması

Lenf bezlerinde şişkinlik

Depresyon

Halsizlik

Kaşınma

Kedi Mantarı

Yukarıda sayılan belirtilerden biri ya da birden daha çok belirti varsa zaman kaybetmeden kedinin veteriner hekime götürülmesi ve bir sağlık taramasından geçmesi önerilmektedir.

Kedilerde Mantar Tedavisi Nasıl Yapılır?

Mantar tedavisine başlangıç yapılmadan önce enfeksiyona sebep olan mantarın çeşidi tespit edilmelidir. Sonradan veteriner hekimi merhem, krem ya da ağızdan kullanılmayı gerektiren birtakım ilaçları reçete edebilmektedir. Mayaların sebep olduğu mantar enfeksiyonlarının da özel şampuanlar ile birlikte tedavi edilmesi mümkündür. Hem mantarın yeniden olmaması hem de enfeksiyonun öteki kedilere geçmemesi için alınması gereken birtakım önlemler bulunmaktadır. Bunlar arasında kedinin yatağı, battaniyesi, yani kedinin kullandığı ve temas etmiş olduğu ne varsa her şeyi dezenfenkte etmekte fayda olacaktır. Aksi durumda bu eşyalardan başka kedilere mantar geçebileceği gibi hasta olan kediler tedavi olsalar bile bu eşyalara temas etmeleri durumunda yeniden mantar hastalığını kapabilmektedir. Mantar hastalığına yakalanan kedilerin tedavi edilmesi sırasında ayrı bir odada tutulması, eşyalara ve öteki kedilere bulaşmasını büyük ölçüde engelleyecektir. Bunların yanı sıra enfeksiyonun farklı alanlara ve türlere yayılmaması ve tekrar etmemesi için evin de iyice temizlenmesi gerekli olacaktır.

Yorumlar (0)
12
az bulutlu
Namaz Vakti 19 Nisan 2024
İmsak 04:27
Güneş 05:58
Öğle 12:53
İkindi 16:37
Akşam 19:38
Yatsı 21:03