Kediler Korona Oluyor Mu?

Salgının ortaya çıktığı Çin'in Vuhan şehrinde salgınla ilgili yapılan araştırmalarda, kentte korona virüs testi yaptıran kediler arasında yüzde 10 ile 15 arasında insanların hastalığa yakalandığı ortaya çıkmıştır.

Kedi 19.12.2020, 17:45 İrem Durak
Kediler Korona Oluyor Mu?

Kediler Korona Oluyor Mu?

Salgının ortaya çıktığı Çin'in Vuhan şehrinde salgınla ilgili yapılan araştırmalarda, kentte korona virüs testi yaptıran kediler arasında yüzde 10 ile 15 arasında insanların hastalığa yakalandığı ortaya çıkmıştır.

Dünyayı kasıp kavuran ve hala etkisi bitmeyen Çin'in Vuhan kentinde başlayıp yayılan koronavirüs (Covid-19) salgını ile ilgili olarak araştırmalar devam ediyor. Vuhan’da Huazhong Tarım Üniversitesi araştırmacıları tarafından gerçekleştirilen çalışmalardan sonra, evcil hayvanlardaki enfekte olma durumunun zannedilenden daha yüksek olduğu ortaya çıkmıştır. Kediler korona oluyor mu sorusu detaylı bir şekilde açıklandı.

Kedilerden Kan Örneği Alınarak Testler Gerçekleştirildi

Vuhan’da Ocak ile Mart ayları arasında 100’den fazla kediden alınan kan örneğinin, evcil hayvanların sahiplerinden virüsü kapmış olabileceklerini ortaya çıkardığı ifade edilmektedir. Çalışma için kan örneği alınan kedilerin yaklaşık olarak yüzde 15’inde Covid-19 antikoru ve yaklaşık olarak da yüzde 10’unda da Sars-CoV-2 nötrleştirici antikorlar bulunmuştur. En fazla antikoru olan 3 kediye de Covid-19’a yakalanan bir kişinin sahip olduğu belirtildi.

Evcil Hayvan Sahipleri Dikkat Etmeli

Araştırmacılar, hastalığın yayılmasını önlemek adına Covid-19 hastaları evcil hayvanlardan uzak durarak kendilerini izole etmeleri gerektiğini belirtti. Araştırmada, SARS-CoV-2 ile enfekte olan kedilerden hiçbirinin belirti göstermediği fakat virüsün evcil hayvanlar için ölümcül olabileceğini düşündükleri ifade edildi. Bununla beraber, araştırmacılar, SARS-CoV-2'nin solunum damlacıkları yolu ile kediler arasında bulaşabilmiş olduğunu ifade ederken, geçen haftalarda yayınlanan araştırmanın sonucuna işaret ediyor. Araştırmacılar, bu mekanizmanın türler arasında virüsleri yayıp yaymadıklarını öğrenmek adına daha çok araştırmaya ihtiyaç olduğunu belirtirken, aynı zamanda verilerin yorumlanmasında evcil hayvan sahiplerinin dikkatli olmasını teşvik edebilmek için çalıştıklarını fakat endişe kaynağı olduğunu belirtti. Emerging Microbes & Infections dergisinde açıklan araştırmanın baş yazarı Meilin Jin'in, "Covid-19 hastalarıyla kedi, köpek gibi evcil hayvanlar arasında da gerekli mesafeyi korumak için tedbirler düşünülmeli ve bu yüksek risk grubundaki hayvanlar için de hijyen ile karantina önlemleri alınması gerekir" ifadelerine yer verdiği öğrenildi.

Yorumlar (0)
12
az bulutlu
Namaz Vakti 19 Mart 2024
İmsak 05:23
Güneş 06:47
Öğle 13:01
İkindi 16:25
Akşam 19:06
Yatsı 20:24