Kedi Piresi Eve Yayılır Mı?

Kedi 03.09.2020, 12:44 06.05.2021, 18:23
Kedi Piresi Eve Yayılır Mı?

Kediler dışarıya çıkıyor ve arsa pireyi hızlı bir şekilde kapar.  Evde bahçe katında ya da pirelerin ulaşabileceği bir yapıda kedi buluyorsa kedinin pire kaplaması neredeyse imkânsızdır.  Yüksek katlarda oturan kedilerin pire bulaşmayacak şeklinde durumu ne yazık ki bulunmaz. 

Pireleri ayakkabılardan bile eve taşımak mümkündür.  Pireler hayatta kalabilmek için kedi gibi hayvanlara musallat olurlar.  Kediye kuluçlanan bir pire hemen üremeye ve kanını emmeye başlar.  Bir hafta içerisinde kedi piresi 2000'li sayılara kadar ulaşabilir. Müdahale edilmediği takdirde sayı oldukça artar ve kediye ciddi acı ile beraber sağlık sorunu yaşatır. 

Acil önlem alınması gerekir.  Yani düzenli olarak başı ve damlalar kullanılıp kedi pireleri ev kedisinden uzak tutulabilir.  Normal pireler insana gelmezler.  Ancak kediye bulaşan pire kum piresi ise iş biraz daha farklı yere geçebilir.  Çünkü bu pire türü insanın kanını da emebilir ve insanı ısırabilir.

Kediye Pire Bulaşınca Yapılması Gerekenler

Panik yapılacak bir durum bulunmamaktadır.  Çünkü pire hemen hemen her yere girebilen bütün evcil hayvanlar dahil olmak üzere canlıların üzerine yuva yapabilir.  Yapılması gereken ilk hamile hemen bir veterinere gitmek ve pire damlasını kedinin ensesi ve tam yedirmek gerekir. 

Uzman hekimin yapması gerekir.  Çünkü kediler tüylerini yaladıkları için bu damlanın kedinin düğünü yalayamayacağı yeri yapılması gerekir.  Pire damlasının etkisi yaklaşık olarak 3 ay sürer.  Pire kediyi ısırdığında ölür ve 24 saat içerisinde kedi pirelerden kurtulur.  Pireler öldükten sonra kediyi yıkamaktan fayda vardır.

Kedi Piresi İnsana Geçer Mi?

Kedilerde bulunan pireler genellikle insana geçmezler.  Pireler kedilerin sıcaklık durumları ile ilgilenirler ve insanları sıcaklık bakımından çekici bulmazlar.  Ancak kediye kum piresi bulaşmış ise insanlara da geçme olasılığı yüksektir.  Isırıkları insanlar üzerinde ciddi bir kızarıklık oluşturur. 

Sürekli kaşınma durumu yaşanır ve hızlı bir şekilde çoğalırlar.  Genel olarak gece uyurken savunmasız bir zamanda bacaklardan beslenmeyi tercih ederler insanlar kaşıntıdan neredeyse uyuyamazlar.  Yapılması gereken pire ilacı ya da pire damlası almaktır.  Kedilerdeki pire damlası 24 saat içerisinde etkisini gösterir. 

Pireler ev içerisini yayılmasa bile yine de ufak haşerelerin kendilerini bulabilecekleri alanlar vardır.  Dolayısıyla pireler evi yayılır mı şeklinde bir soruya karşı net bir cevap vermek mümkün değildir.  Bu kedinin üzerine yerleşen pire ile alakalı bir durumdur.

KAYNAK:

https://blog.petibom.com/kediler-pireden-nasil-kurtulur/

Yorumlar (1)
Arda Özsoy 2 yıl önce
Hocam Merhaba Ben Arda benim kedime preler bulaştı ama veterinere gidemediğimizden çok müsağit olamıyoruz ama bakımını yaptırmmak için herşeyi yapıyoruz bizde pire ve bit ilacı var kedinin heryerini az az sürdük ailemle kedi kendini yalıyor bi zararı olurmu bide kediyi sokaktan sahiplendik 1 ay filen oldu sahipleneli daha 4 aylık filen
12
az bulutlu
Namaz Vakti 29 Mart 2024
İmsak 05:05
Güneş 06:30
Öğle 12:58
İkindi 16:30
Akşam 19:16
Yatsı 20:36