Kedi Pire Temizliği Nasıl Yapılır?

Kedi 03.09.2020, 12:41
Kedi Pire Temizliği Nasıl Yapılır?

Kedi eğer dışarı çıkıyorsa pireleri oldukça hızlı kapabilir. Evin bahçe katında pirelerin olduğu yerde kediler bulunuyorsa bulaşma ihtimali çok yüksektir.  Pirelerin yaşaması için kedi gibi gerekir.  Kedinin kanını emerek hızlı bir şekilde üremeye başlar.  Sayıları bir hafta içerisinde binli rakamları bulur. 

Düzenli olarak ilaçlanırsa gereken damlalar yapılırsa kediler pirelerden kurtulur.  Pire bulaşan kediden evdekilere pire bulaşması yüksek olasılıkla olmasa da piresi ise bulaşma ihtimali yüksektir.  Kediye yapılması gereken ilk şey pire damlası alınması ve kedinin ense kısmı uygulanmasıdır.  Bu işlemi yalnızca veteriner hekim yapmalıdır. 

Enseye sürüleceğinden kedinin ensesini ememediği yere damlanın sürülmesi gerekir.  Bu işlem eğer öncesinde kişi tarafından yapılmamışsa hiç bulaşmaması nasıl önerilir. Pire damlalarının etkisi ortalama olarak 3 ay sürmektedir. 

Pirelerden Kurtulmak İçin Doğal Yöntemler

Veteriner hekimler genel olarak kedilerdeki pireleri temizleme işleminin zaman kaybı olduğunu söylemektedir.  Doğal yöntemlerle pireleri temizlemek daha sağlıklıdır.  Çünkü bir Pireler için kullanılan ilaçlar aslında birer zehirdir. İnsanlar saçlarına bile sürmeye çekindikleri kimyasalları kedilerin üzerine sürmeye de doğal olarak çekinmektedir. Doğal yöntemler arasında;

1- Sirke İle Pire Temizlemek

Sirkenin içinde bulunan beta-karoten pireler için panzehirdir. Kedi pirelendiyse doğal yöntemlerle sorunun çözülmesi kolaydır. Kedilerle sirke ve pire temizliği yapmak için sprey şişesine sirke konmalıdır. Kedinin vücudu tedirgin edilmeden sirke sıkılmalıdır. Önemli olan nokta ise kedinin sirkeyi yalamasını engellemektir.

2- Pire Tarağı Kullanmak

Pire tarağı kullanılarak pireler kolayca temizlenebilir. Ancak çok önerilmeyen bir yöntemdir ki kedinin cildine zarar verebilir. Ancak önerilebilecek yöntem ise tarağın ucuna sirke sıkılarak taramak olabilir. Ayrıca bu tarağın kullanımı sirke, pire tozu ve pire damlası tedavisinden sonra vücuttaki ölü pireleri düşürmek için kullanılabilir.

Yavru Kediye Pire Damlası Yapılır Mı?

Yavru kedilere pire ilaçları genellikle tavsiye edilmemektedir. Yavru kedinin annesinin yanında bulunması durumunda anneye bu ilacı yapmak yeterli olacaktır. Çünkü yeni doğmuş bir yavrunun vücudu pire ilaçlarını kaldırabilecek güçte olmayabilir.

Kedi hamileyse de kaçıncı haftada olduğu önemlidir ve buna göre ilaç uygulaması gerçekleştirilir. Ancak yine de hamile kedilere de pire ilaçlarının uygulanması tavsiye edilmez.

Yorumlar (0)
12
az bulutlu
Namaz Vakti 29 Mart 2024
İmsak 05:05
Güneş 06:30
Öğle 12:58
İkindi 16:30
Akşam 19:16
Yatsı 20:36