Köpekler Soğukta Üşür mü?

Köpekler kış aylarında üşür mü?

Hayvanlar 10.04.2021, 13:30 İrem Durak
Köpekler Soğukta Üşür mü?

Köpekler Soğukta Üşür mü?

Köpekler kış aylarında üşür mü? Elbette üşüyebilirler, fakat bu problemin cevabını değiştiren türlü faktörlerin olduğu da söylenebilmektedir. Köpeklerin tüy renkleri, tüy yapıları, ağırlıkları, büyüklükleri, hangi iklim koşullarına uygun özellikler taşımış oldukları, genel sağlık durumları ile yaşları da "köpekler soğukta üşür mü?" sorusunun cevaplarını etkileyebilir. Bu yazımızda "Köpekler soğukta üşür mü?" sorusunun farklı yönlerinden cevaplarını ve köpekleri soğuktan korumak adına alınması gereken önlemler ile ilgili bilgileri bulabilirsiniz.

Köpekler Üşür mü?

Soğuk havalar ile karşılaştığımızda çeşitli tedbirleri alabiliyoruz, köpeklerin tüyleri bulunduğu için ise herhangi bir önlem alınmasına gerek olmadığı yanılgısına kapılabilmekteyiz. Köpeklerin doğal vücut sıcaklıkları insanlara göre daha yüksek olabilse de uzun süre dışarıda kaldıklarında, köpekler üşüyen canlılar olmaktadır. Sibirya kurdu ve Bernese dağ köpekleri gibi istisnai bilinen ırkların soğuk havalara karşı vücut sıcaklıklarını koruyabilme özellikleri bulunmaktadır, yine de "sokak köpekleri üşür mü?" ya da "köpekler üşür mü?" sorularına verilecek yanıt ne yazık ki evet olarak karşımıza çıkar. Köpeklerin üşümesi ve bu durumun süreklilik kazanması sonucunda donma ve hipotermi gibi ciddi sağlık problemlerinin ortaya çıkmasına yol açabilmektedir. Bu sebeple köpeklerin üşümüş olduklarını gösteren belirtilerin yakın bir şekilde takip edilmesi gerekmektedir.

Köpeğin Üşüdüğünü Nasıl Anlayabiliriz?

Köpeklerde üşüme belirtileri ne kadar üşüdükleri doğrultusunda farklılık gösterebilmektedir.

Titreme durumu, üşüyen köpeklerde en çok görülen belirti olarak karşımıza çıkar. Köpeklerin soğukta titremelerinin sebebi vücut sıcaklıklarını artırmak istemeleri olmaktadır. Titreme korku, stres ya da rüya görme gibi çeşitli sebeplerle de görülebileceği adına köpeklerin bulundukları koşulların doğru değerlendirilmesi gerekmektedir.

Köpekler her defakinden fazla uyumaya başlamışlarsa ve hareketleri belirgin ölçüde yavaşlamışsa çok üşüdüklerinin ve hipotermi semptomlarının ortaya çıkması üşüdüklerinin göstergesi olabilmektedir. Belirtilerin devam etmesi durumunda da köpeklerde nefes almakta ve hareket etmekte zorluk gibi çeşitli komplikasyonlar da görülebilmektedir.

Üşümek kaslarda yorgunluk ve zayıflığa sebep olduğundan ötürü köpeklerin hareketlerinde uyuşukluğa neden olur. "Üşüyen köpekler nasıl yatar?" sorusunun cevabı da bu belirtide gizlidir. Köpekler üşüdükleri zaman kıvrılarak yatma eğiliminde dururlar.

Üşüyen köpekler havlarken ağlamak gibi ses çıkarabilir. Bazı köpeklerin sahiplerine havlayarak haber vermek istemeleri de olağandır.

Köpeklerde Üşümeyi Etkileyen Faktörler

Yazımızın başında da belirtmiş olduğumuz gibi köpeklerin ne kadar üşüdükleri çeşitli faktörler doğrultusunda değişiklik gösterir. Tüy yapıları en belirleyici etkenlerden biridir. Çift katmanlı tüyleri olan Samoyed, Sibirya kurdu ile Newfounlands gibi köpek türleri soğuğa karşı oldukça dayanıklıdır. İnce tüylere sahip olan köpekler ise en fazla üşüyenlerdir. Köpeklerin tüy yapılarına ek bir de tüy renkleri de ne kadar üşüdüklerini etkileyebilmektedir. Siyah, kahverengi gibi koyu renklerde tüyleri bulunan köpekler güneş ışığını daha iyi absorbe edebildikleri için açık renkli tüylere sahip köpeklere oranla daha az üşümektedirler.

Küçük ırk köpekler boyutlarına göre daha çok yüzey alanına sahip olduklarından ötürü büyük ırk köpeklere göre daha kolay ısı kaybederler ve daha fazla üşürler. Tüy yapıları kısa ya da ince olduğu zaman üşüme seviyelerinde artış gelişir.

Üşüyen Köpek Nasıl Isıtılabilir?

Köpeklerin kalın ve fazla tüyleri bulunuyor olsa bile soğuk havalarda çok zaman geçirmeleri durumunda üşüdükleri biliniyor. Eğer köpeklerde üşüme belirtileri bulunuyorsa şu tedbirler alınabilir:

  • Dışarıda geçirdikleri zaman kısıtlanabilir.
  • Köpek giysilerinden yardım alınabilir.
  • Patileri silinebilir.

Sokak Köpekleri Üşür mü?

Bu soruyu tekrardan ele almak istiyoruz. Evet, sokak köpekleri de üşür ve ekstrem hava şartlarına maruz kalan sevimli dostlarımızın birçoğunda sığınacakları sıcak bir alan olmaması, onları kış aylarında kıvrılmış yatarken görme sıklığını artırmaktadır. Sokakta kalan bütün dostlarımıza sıcak bir alan sunabilmemiz çok mümkün görünmese de en azından karınlarının doymasına aracılık edebilmemiz büyük bir fark yaratabilmektedir. Vücut ısılarını dengeleyebilmeleri için enerji alabilmeleri ve bağışıklıklarının korunabilmesi adına düzgün beslenmeleri büyük bir önem taşımaktadır.

Yorumlar (0)
12
az bulutlu
Namaz Vakti 29 Mart 2024
İmsak 05:05
Güneş 06:30
Öğle 12:58
İkindi 16:30
Akşam 19:16
Yatsı 20:36