Aksaray Malaklısı Köpek Özellikleri

Yalnızca ülkemizin değil bütün dünyanın en büyük köpeklerinden olan Aksaray Malaklısı farklı karakteristik özelliği ve büyük cüssesi ile bilinmektedir.

Hayvanlar 07.12.2020, 21:13 07.12.2020, 23:55 İrem Durak
Aksaray Malaklısı Köpek Özellikleri

Aksaray Malaklısı Köpek Özellikleri

Yalnızca ülkemizin değil bütün dünyanın en büyük köpeklerinden olan Aksaray Malaklısı farklı karakteristik özelliği ve büyük cüssesi ile bilinmektedir. Ülkemizdeki en büyük köpek türleri arasında bulunan Aksaray Malaklısı her geçen gün de dünyada da tanınırlığını artırmaktadır. Orta Anadolu’da çoban köpeği ile yurt dışında da Türk mastifi adı ile bilinmektedir.

Köpek türleri arasında en büyük köpeklerden biri olan Aksaray Malaklısı ürkütücü ve dev görüntüsü ile görenleri kendine hayran bırakmaktadır. Bu görüntünün tersine sevecen karaktere sahiptir. Büyük köpeklerin korkutucu ve saldırgan olduğunu kıran köpek cinsidir.

Özellikleri

Aksaray Malaklısı cüsseli ve büyük yapısına rağmen oldukça mülayim ve sevecen köpek cinsidir. Her ne kadar korkutucu ve iri görünse de yakından tanındığında çok sevecen olduğu görülecektir. Doğuştan bekçi köpeği olan Aksaray Malaklısı yabancılara karşı sahiplerini korumacı tavrıyla sert davranmaktadır. Çocuklar ve diğer köpeklerle kolay kolay anlaşmaz ve sahibine sadakat ile bağlıdır. Cesur bir ırktır ve kendine ya da sahibine tehdit hissettiğinde cüssesinden beklenemeyecek kadar çabuk hareket etmektedir. Tehdit hissetmediğinde de uyumlu ve sevgi dolu yapısı sayesinde de sahibinin yanından ayrılmayacak dosttur.

Aksaray Malaklısının Fiziki Yapısı

Sıklık ile kangal köpeklerle karşılaştırılan Aksaray Malaklısı Kangal Köpeğinden iri ve yanakları da daha sarkıktır. Kafası da daha büyüktür. Bu belirgin özelliklerin yanında tüylerin rengi sarı ve neredeyse aynıdır. Ülkemiz ile dünyanın en büyük köpek türleri arasında bulunan Aksaray Malaklısı köpeklerinin boyları erkeklerde 120 – 130 cm dişilerde de 100 – 110 cm’lere kadar ulaşabilir. Erkek köpeklerin ağırlığı da 80 – 120 kg, dişi köpeklerin ağırlığı da 55 – 85 kg arasında kadar ulaşabiliyor.

Bakımı

Aksaray Malaklısı kocaman köpek cinsi olsa bile bakımları oldukça kolaydır. Kısa tüylerini haftada bir taramak ve tüy bakımlarını yapmak yeterlidir. Anadolu’da bu köpekler de geleneksel yal adı verilen arpa unu, kemik suyu ve sütle karıştırılarak verilen besleyici bir yemle beslenir. Bu köpeğin yavruları diğer ırkların yavrularına göre daha uzun süre içinde yetişkin hale gelirler. Aksaray Malaklısı’nın yavruları ortalama olarak 42 ay sonrasında yetişkin hale gelmektedir. Ancak bu cins evde bakılmaya uygun değildir. Bu köpeklerin yaşayabilmesi için en uygun çevre çitlerle çevrili ve güvenlikleri sağlanan geniş arazilerdir. Öteki türlü hem cüsseleri hem de karakter özellikleri ile yüksek seslerinden dolayı apartman dairesinde bakılmaları uygun değildir.

Bekçi Ruhları

Bekçi ruhlu olan Aksaray Malaklısı yabancılara karşı tehdit hissettiğinde saldırganlaşabilmektedir. Bu sebepten dolayı olduğunca kontrol sağlanmalı ve tasmayla kalabalıktan mutlaka güvenlik sağlanmalıdır. Bu köpek türü sahibine karşı yüksek bir sadakat bağı duymaktadır. Her daim sahibinin güvenliğini sağlamaktadır. Bu sebeple bu cinse verilen diğer bir ad da bekçi köpeği olarak da bilinmektedir. bu köpeklerin korumacı yapıları olsa da aslında sakin ve huzurlu olduklarında çok sevecendirler.

Yorumlar (0)
12
az bulutlu
Namaz Vakti 19 Nisan 2024
İmsak 04:27
Güneş 05:58
Öğle 12:53
İkindi 16:37
Akşam 19:38
Yatsı 21:03