Zabıt katibi maaşları 2022 ne kadar?
Zabıt katipliği son zamanlarda görülme olan davaların sayılarının iyiden iyiye artmasından ötürü sıkça araştırılır duruma gelmiştir.
Zabıt katibi maaşları 2022 ne kadar?
Zabıt katipliği son zamanlarda görülme olan davaların sayılarının iyiden iyiye artmasından ötürü sıkça araştırılır duruma gelmiştir. Peki Zabıt katibi nedir? Ne iş yapar ve Nasıl olunur? Zabıt katibi olma şartları nelerdir? Zabıt katibi maaşları 2022 ne kadar?
Zabıt katipliği, adliyelerde halihazırda görülmekte olan davalarda, seçim kurulları ile icra dairelerinde, hem yazışma işlemlerinden hem de dosyalamaların yapılmasından sorumlu tutulan kişidir. Görülmekte olan davalardaki sayıların artması ile bu işe olan gereksinim büyümüştür.
Zabıt Katibi Nedir?
Mahkeme salonlarında hakimlerin söyledikleri her sözcüğü yazıya geçirmek ile yükümlü olan yardımcı yargı personelleri "Zabıt Katibi" olarak tanımlanmaktadır. Zabıt katibi kalem işlerinin yanı sıra bir de mahkeme ve savcılığa türlü sebeplerle istek ya da şikayette bulunulması gayesiyle gelen yurttaşlarla da muhatapta olan ilk kişidir. Sorunlara çözüm getirebilmek için, vatandaşlar ile son derece etkili bir iletişim kurmak zorundalığı yer almaktadır.
Zabıt Katibi Ne İş Yapar?
Zabıt Katibi; İcra takip uygulamalarını gerçekleştirir, Kararlar ve tutanakları yazılı usule uygun bir biçimde yazar, davalara ait olan müzekkereleri yazıya dökerek ilgili birimlere süresin içinde gönderir. Konuşmacılardan açık bir biçimde anlaşılamayan ifadeleri düzeltmesini ister. Mahkeme salonu ve seçim kuruluna benzer olan yasal işlemlerin kayıtlarının yer aldığı resmi iş yerlerinde görev alır. Evrak ile dosyaların kayıt altına alınmasını sağlamaktadır. İşlemi biten evrakların arşive gönderilme işlemlerini gerçekleştirir.
Zabıt Katibi Nasıl Olunur?
Adalet Bakanlığı tarafından gerçekleştirilmekte olan yazılı sınavda başarılı olunması gerekir. Zabıt katibi olan adayların en az lise mezunu ve Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olması gerekmektedir. 35 yaşını bitirmemiş olan vatandaşlar, KPSS üzerinden belirtilmekte olan puandan 100 üzerinden 70 almalıdır. Bunun yanında askerlik sorumluluğu olmayan, muaf tutulan ya da ertelemekte olan insanlar zabıt katibi olma hakkını elde etmektedir. Sınav üzerinden yazılı tutulan kısmı başarılı bir biçimde geçmiş olan kişiler sözlü sınava tabi tutulurlar. Sözlü sınavda ise sözlü ve uygulamalı olmak üzere iki taraftan oluşur. Uygulamalı sınav bölümünde klavye kullanımı gerçekleştirilmektedir. Bu sınavlardan da başarıyla geçmiş olan kişiler zabıt katibi olmaya hak kazanmış sayılırlar.
Zabıt Katibi Olma Şartları
- Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak
- En az liseyi bitirmiş olmak
- Kamu haklarını kaybetmemiş olmak
- 35 yaşını bitirmemiş olmak
- Kamu Personeli Seçme Sınavında belirtilen kısımdan 100 puan üzerinden en az 70 almak
- Askerlik görevini yapmış olmak ya da askerlikten muaf olmak
- Yazılı sınavı başarılı bir şekilde tamamladıktan sonra uygulamalı ve sözlü sınavdan da başarılı olmak.
Zabıt Katibi Maaşları
Zabıt katibi maaşları her sene belirlenmiş olan enflasyon oranlarına göre farklılık göstermektedir. Zabıt katibi maaşları hizmet süresine göre de farklılık göstermektedir. İşe yeni başlayan bir zabıt katibi maaşı 6.368,40TL olarak belirtilmiştir. Hizmet süresi 10 sene ve üzerinde olan zabıt katiplerinin maaşları ise 6.862 TL olarak söylenmiştir. Belirtildiği gibi zabıt katipliği maaşları çalışmış oldukları hizmet süresine göre ve enflasyon oranlarına göre farklılık göstermektedir.