Yeni Kimlikte Cüzdan No Nerede Bulunur

Yeni kimlikler üzerinde eski kimliklerde yer aldığı gibi cilt no, nüfus cüzdanının veriliş nedeni / tarihi / verildiği yer, medeni durum ya da aile sıra numarası biçimindeki bilgilere yer verilmemiştir.

Gündem 11.06.2021, 01:04 11.06.2021, 01:07 Mehmet Kurt
Yeni Kimlikte Cüzdan No Nerede Bulunur

Özellikle internet bankacılığı veya e-Devlet resmi sitesine girmek gibi işlemlerde kartlı ya da sistem şifresinin hatırlanmaması halinde kimlik seri numarasına ihtiyaç duyulabilmektedir. Böyle durumlarda kimliğe bakılması yeterli olacaktır. İşte yeni kimlikte cüzdan no bulunan yer…

Yeni Kimlikte Seri Numarası Nerede Yazar?

Yeni üretilen ve tüm eski kimliklerin değiştirileceği çipli kimliklerde seri numarası kimlik kartının ön yüzünde yer alır. Eskiden fotoğrafın hemen alt kısmında bulunan seri numarası, yeni kimliklerde yer alan fotoğrafın sol tarafında yer almaktadır. Soyadı, adı ve doğum tarihinin ardından Seri No şeklinde bir ibare bulunmaktadır. Burada harf ve rakamlardan oluşmakta olan dokuz haneli yazı sizlerin seri numaranız olmaktadır. Hemen alt kısmında kartın son geçerlilik tarihi yer alır. Cüzdan numarasının yan kısmındaysa uyruk yazılı olarak bulunur.

Yeni Kimlikte Cilt Numarası Nerede Yazar?

Dağıtımına yeni başlanan ve tüm vatandaşların eski kimlik kartlarını değiştirmesi gereken çipli nüfus cüzdanları üzerinde cilt numarası yer almamaktadır. Fakat bu bilgiler vatandaşlık işlemleri ya da bankacılık işlemleri şeklindeki pek çok yerde ihtiyaç duyulmakta olan verilerdir. Eğer sizler de cilt numaranızı öğrenmek istediyseniz bulunmuş olduğunuz bölgede yer alan Nüfus Müdürlüğü’ne gitmeye gerek duyulmaksızın, sadece e-Devlet sistemine giriş gerçekleştirerek bu bilgiye ulaşabilirsiniz.

E-Devlet kapısı üzerinden kimliğinizin cilt numarasını öğrenebilmek için öncelikli olarak turkiye.gov.tr adresine tıklamanız gerek. Sonrasında da sisteme giriş yaparak ve “Kimlik Bilgilerim” kısmına tıklayarak önünüze açılan sayfa üzerinde yeni kimlik kartınızın üstünde bulunmayan pek çok bilgiyi görüntüleyebilmeniz mümkün.

Yeni Kimliklerde Cüzdan No Nerede Yazar?

Cüzdan numarası yeni kimlikler üzerinde yer almayan bir bilgi olmaktadır. İnternet üzerinden gerçekleştirdiğiniz işlemler için bazı durumlarda kimlik numarası yetersiz kalabilmektedir. Özellikle şifre ile giriş sağlamış olduğunuz kurumsal web siteleri üzerinde şifrenizi unutmuşsanız seri no ve cüzdan no şeklindeki bilgilere ihtiyaç duyabilirsiniz. Bu tür platformlarda kimlik doğrulaması yapabilmeniz için size iki seçenek sunulmaktadır. Bunlardan biri nüfus cüzdanı olurken öteki ise yeni kimlik kartı seçeneği olmaktadır. Sizden cüzdan numarası istendiği zaman “nüfus cüzdanı” seçeneğini değil “yeni kimlik kartı” seçeneğini işaretlemeniz gerekecektir. Bu durum için cüzdan numarası girişi yapmanıza gerek duyulmayacaktır. Cüzdan no yerine kimlik numaranız ile beraber en çok nüfus cüzdanı seri numaranızı girmeniz istenebilir.

Cüzdan numarası, cilt numarası veya da aile sıra numarası şeklindeki bilgiler eski kimlikler üzerinde açık bir biçimde verilmiş durumdaydı. Fakat kimliğin çalınma durumu ya da kaybolması durumunun gerçeklemesi bu bilgilerin üçüncü şahısların eline geçeceği için güvenlik ile ilgili birtakım sıkıntılar çıkarmaktaydı. Uluslararası standartlar çerçevesi içerisinde uygun bir biçimde üretilmiş olan çipli kartlardan ötürü pek çok bilgi koruma altına alınıp karta sadece temel bilgiler eklenmişti. Fotoğraf, cinsiyet, kimlik numarası, uyruk ile doğum tarihi şeklindeki bilgilerin dışında kalan pek çok bilgi çiplere aktarıldı. Böylece kişisel bilgiler üst düzey güvenlik alınarak koruma altına çekildi.

Sonuç göz önüne alındığında yeni kimlik seri no öğrenmek isteyen vatandaşların kimliklerinin ön kısmında yer alan doğum tarihi kısmının altına bakmaları gerekir. Bu bölümde görmüş oldukları sayı ve rakamlar kimlik numaralarına ait olan seri numara olmaktadır. Cilt no bilgisini ise kimlikten öğrenmeleri mümkün değildir. Bunun için e-Devlet sistemine giriş yaparak ve kişisel bilgiler ekranına bakmaları gerekir.

Yorumlar (0)
12
az bulutlu
Namaz Vakti 19 Mart 2024
İmsak 05:23
Güneş 06:47
Öğle 13:01
İkindi 16:25
Akşam 19:06
Yatsı 20:24