Euro 37,48 %-0,03
Dolar 34,26 %-0,01
Sterlin 44,81 %-0,05
Altın 2.933 %0,19

Yapay zeka ve veri mühendisliği İTÜ'de

Türkiye’nin ilk Yapay Zeka ve Veri Mühendisliği Bölümü İTÜ Bilgisayar ve Bilişim Fakültesi’nde açılıyor. 2020-2021 senesinde ilk öğrencilerini alacak olan bölüm, İTÜ bünyesinde sürdürülen ulusal ve uluslararası yapay zeka ile veri mühendisliği çalışmaları lisans eğitimine taşınıyor.

Resim 32l2ylDKts

Yapay zeka ve veri mühendisliği İTÜ'de

Türkiye’nin ilk Yapay Zeka ve Veri Mühendisliği Bölümü İTÜ Bilgisayar ve Bilişim Fakültesi’nde açılıyor. 2020-2021 senesinde ilk öğrencilerini alacak olan bölüm, İTÜ bünyesinde sürdürülen ulusal ve uluslararası yapay zeka ile veri mühendisliği çalışmaları lisans eğitimine taşınıyor.

Yapay zeka teknolojileri, dünyada her gün üretilmekte olan 2,5 kentilyon verinin analizinden robotikten doğal dil işlemeye; bilgisayarla görü gibi ileri teknolojilerden sağlık hizmetlerine, telekomünikasyondan imalata kadar birçok farklı alanda kullanılıyor. 2021 senesinin sonuna gelindiğinde de, yeni gelişen teknolojilerin en az %80’lik bir kısmının yapay zeka teknolojilerinden besleneceği öngörülüyor. Beklentilerin büyük olması ve bu büyük etkinin muhtemel yakınlığı birlikte ele alındığında, programa girecek 40 öğrenci, Türkiye’nin ilk Yapay Zeka ve Veri Mühendisleri olarak Türkiye ekonomisi ile sektörlerinde şekillenmeye liderlik edecek. Yapay zeka ve veri mühendisliği İTÜ'de açılacak.

Son beş sene yapay zeka kısmında almış olduğu atıflar sayesinde Türkiye üniversiteleri arasında ilk sırada bulunan İTÜ’de yapay zeka altyapısı ile ilgili çalışmalar 2018’den bu yana İTÜ Yapay Zeka ve Veri Bilimi Uygulama ve Araştırma Merkezi tarafından sürdürülüyor. Buna bağlı olarak Yapay zeka ve veri mühendisliği İTÜ'de faaliyet verecek.

Aynı zamanda İTÜ ARI Teknokent, akademi ile sektörü buluşturup yüksek teknoloji çözümleri geliştirerek start-upları destekliyor.

Bölüm Başkanı Prof.Dr. Şule Gündüz Öğüdücü; “Yapay Zeka ve Veri Mühendisliği Bölümü, yapay zeka ile veri bilimi alanında sadece temel mühendislik uygulamalarının değil, bunun yanında bir de yeni yapay zeka ve veri bilimi algoritmalarının da ilerletileceği güçlü bir ekosistem oluşturacak. Bölüm, kritik bir önem taşıyan kısımlarda milli teknolojilerin gelişmesine katkı sunacak. Bu sene öğrencimiz olacak 40 genç, Türkiye’nin ilk yapay zeka ve veri mühendisleri olmayı başaracaklar. Böylece büyük verilerin toplanması, saklanması, yönetilmesi ve yapay zeka algoritmalarına uygun koşullara getirilmesi veri analitiği ile veri akışlarının yönetilmesi gibi bütüncül bir bakış açısına sahip olacaklardır.“ şeklinde konuştu.

Milli Teknoloji Üretiminde Önde Olan Projeler

Türkiye’nin teknolojik gelişimi ve geleceğini yönlendiren öğrenciler yetiştirecek, ulusal ve uluslararası başarıları ile ve aldıkları ödüllerle alanlarında öne çıkmayı başaran akademisyenlerimizin bazı güncel projeleri:

Prof. Dr. Gözde Ünal ve TU-AI ve ITU Vision Lab’daki ekibinin, Uzman Radyolog Dr. Defne Gürbüz ve ekibiyle birlikte yürütmüş oldukları çalışma, 3-boyutlu bilgisayarlı tomografi (BT) görüntüleri sayesinde COVID-19 hastalığının akciğer bulgularının yapay zeka teknikleri ile hesaplanmasını amaçlıyor.

Yapay Zeka ve Veri Mühendisliği İle İlgili Çarpıcı İstatistikler

• Yapay zekanın 2030 senesine kadar küresel ekonomiye 15,7 trilyon dolarlık bir katkı yapması ve küresel gayri safi yurtiçi hasılayı %14 oranında artırması hedefleniyor.

• Gartner’ın yayınlamış olduğu diğer bir araştırmaya göre de dünya genelinde yapılan organizasyonların %37’si “bir çeşit yapay zeka” teknolojisi kullanılarak ve bu oran geçmiş 4 sene ile karşılaştırıldığında %270’lik bir artışa denk geliyor.

• Dünya Entelektüel Mülk Organizasyonu’nun (WIPO) yayınlamış olduğu istatistiklere göre, sadece 2013 ile 2017 yılları arasında alınan yapay zeka patentleri 19.000’den 55.000’e yükselerek yaklaşık olarak üç katına ulaştı.

<