WhatsApp geri adım attı mı? Sözleşme askıya mı alınıyor?
Whatsapp'ın yayınlamış olduğu yeni gizlilik sözleşmesi ortalığı karıştırırken, Türkiye'de popüler uygulamaya ise tepki çığ gibi büyümekte.
WhatsApp geri adım attı mı? Sözleşme askıya mı alınıyor?
Whatsapp'ın yayınlamış olduğu yeni gizlilik sözleşmesi ortalığı karıştırırken, Türkiye'de popüler uygulamaya ise tepki çığ gibi büyümekte. Peki WhatsApp geri adım attı mı? Sözleşme askıya mı alınıyor?
WhatsApp, kullanıcılarına son zamanlarda yeni gizlilik sözleşmesini kabul etmeleri, etmemeleri durumunda uygulamayı akıllı telefonlarından silmeleri ile ilgili bir uyarı gönderiyor. Bir mesajlaşma uygulaması olan ve çok kullanılan WhatsApp, yeni sözleşmeyi ve veri paylaşımı ile ilgili kuralları 8 Şubat'a kadar onaylamayanların telefonlarından uygulamanın silineceği uyarısını gerçekleştiriyor.
Bu durum hem Türkiye hem de dünyanın dört bir tarafında kullanıcıların WhatsApp uygulamasını silmeleri kampanyası ile ilgili katılımları başlattı.
WhatsApp'ın alternatifi olarak bilinen ve gizliliğe oldukça önem veren Signal adlı uygulamaya son zamanlarda ilgi arttı. Peki WhatsApp'ın yeni yayınlanan gizlilik sözleşmesine göre kullanıcıların hangi bilgilerinin WhatsApp'ın sahibi olan Facebook ile paylaşılacağı soruluyor. 2016 senesinden beri bu kurallar vardı.
Facebook 2014 senesinde WhatsApp'ı satın almış olduğundan bu yana, veri paylaşımı ile gizliliğe bağlı kuralların ne şekilde değişeceği merak ediliyordu. Özellikle Facebook'un veri paylaşımı ve gizlilik konusunda adının geçmiş olduğu skandallarla güvenilen bir platform olmaması, bu soru işaretinin ortaya çıkmasına sebep olmuştu. Wired dergisine göre WhatsApp'ın son zamanlarda kullanıcılarının ekranına göndermiş olduğu uyarı, 2016 senesinde Facebook ile hangi verilerin paylaşılacağı ile ilgili olarak değişen kuralların uzantısı olarak biliniyor. O yüzden dergiye göre bu kurallar 2016 senesinden beri geçerli. Wired'a göre pazartesi günü devreye girecek olan yeni gizlilik sözleşmesi, daha fazla WhatsApp'ın işletme hesabı (WhatsApp Business) olan kullanıcıların sürdürmüş oldukları iletişimin ne şekilde depolanacağı ile ilgili bir değişiklik. 2016 senesinde gizlilik ve veri paylaşımı koşulları ile ilgili gerçekleştirilen büyük güncellemede kullanıcılara verilmiş olan Facebook ile paylaşılmalarını devre dışı bırakabilmeleri seçeneği bırakılmıştı; fakat yeni sözleşme ile bu seçenek uygulamadan kaldırılıyor. 2016 senesinden sonra uygulamayı yüklemekte olan bir milyarı aşkın kullanıcı sayısının verileri ise halihazırda Facebook ile paylaşılıyordu.
Facebook, Wired'a yapmış olduğu açıklamada bu hafta yürürlüğe konulan yeni sözleşmenin halihazırda yer alan gizlilik politikalarında bir değişim olduğu anlamına gelmediğini belirtti.
WhatsApp hangi verilerini paylaşacak?
Wired dergisi, son değişimin uçtan uca şifreleme (end-to-end encryption) uygulamasını etkilemeyeceğini vurguluyor. Bu da göndermiş olduğumuz mesajların, fotoğrafların veya diğer içeriklerin yalnızca kendi akıllı telefonunuzda veya göndermiş olduğunuz kişilerin cihazlarında görüntülenebilmesi anlamına geliyor.
WhatsApp ile Facebook mesajların içeriğini görüntüleyemiyor. WhatsApp'ın kullanmış olduğu ve paylaşmış olduğu veriler ise daha fazla sizin uygulamayı ne şekilde kullandığınıza yönelik olacak.
WhatsApp'ın Facebook ile paylaşmış olduğu veriler arasında telefon numarası, WhatsApp'ı ne kadar süre ile ne kadar sıklıkla kullanmış olduğunuz, diğer kullanıcılar ile ne şekilde bir etkileşim içinde bulunduğunuz, cihaz ile alakalı bilgiler, IP adresiniz, tarayıcı verisi, işletme sisteminiz, bataryanın sağlığı, uygulamanın hangi versiyonda olduğu, mobil ağ, dil ile zaman dilimi bulunuyor.
WhatsApp geri adım attı mı?
Şu an için WhatsApp'ın geri adım atması şeklindeki durum söz konusu görünmüyor ve 8 Şubat tarihinden sonra sözleşmeyi kabul etmeyenler WhatsApp'ı kullanamayacak.