Üniversiteye e kayıt nasıl yapılır? Üniversite kayıtları nasıl yapılacak? Üniversiteye kayıt için gerekli belgeler neler?
Üniversite kayıtları için beklenen gün gelmiş bulunuyor.
Üniversiteye e kayıt nasıl yapılır? Üniversite kayıtları nasıl yapılacak? Üniversiteye kayıt için gerekli belgeler neler?
Üniversite kayıtları için beklenen gün gelmiş bulunuyor. Yükseköğretim programlarına yerleşmeye hak kazanan üniversite öğrencileri, elektronik kayıtlarını 4 Eylül tarihinden itibaren yapmaya başlayacak. 2021 Üniversite online kayıt işlemleri e devlet üzerinden gerçekleştirilecek. Elektronik kayıtlardan sonra da şahsen başvurular üniversiteler tarafından belirlenen belgeler ile yapılacak. E devlet üzerinde yer alan e Kayıt ekranına T.C kimlik numarası ile erişim sağlanabilecek. İşte kayıt ile ilgili her şey.
Üniversite kayıtları ne şekilde yapılacak sorusu son gelişmeler ile öğrenciler tarafından sık sık dikkatle izleniyor. YKS sınavından sonra yerleştirme sonuçlarına göre lisans ve ön lisans programlarını kazanmayı başaran öğrencilerin online kayıtları 4 Eylül tarihinde başladı. Kayıt hakkı kazanan kişilerin istenen belgeleri bitirerek belirtilen tarihler içerisinde kazandıkları üniversiteye götürüp kayıt yaptırmaları gerekiyor. Özellikle farklı illerde ikamet eden öğrencilere kolaylık tanıyan e-kayıt işlemi 4 -8 Eylül 2021 tarihleri arasında gerçekleştirilecek.
Üniversite Kayıtları Hangi Tarihte Bitecek?
YKS sonuçlarına göre bir programa kayıt hakkı kazanmış olan adayların kayıt işlemleri 6-10 Eylül 2021 tarihleri arasında gerçekleştirilecek.
Elektronik kayıtlar ise 4 -8 Eylül 2021 tarihleri arasında gerçekleştirilebilecek.
Üniversite E Kayıtlar Nasıl Yapılır?
Yerleşmiş olan adaylar e-devlet şifreleri ile https://www.turkiye.gov.tr adresine giriş sağlayarak Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı bölümünden kayıt işlemleri gerçekleştirebilecekler.
Elektronik kayıt öğrenci için zorunlu tutulmayıp isteğe bağlı oluyor. Elektronik kaydı tercih etmeyen ya da zorunlu sebeplerle elektronik kaydı gerçekleştirilemeyen öğrenciler yerleşmiş oldukları yükseköğretim kurumuna başvuru yapacaklar.
Elektronik kayda, özel yetenek programları ile yükseköğretim kurumları tarafından elektronik kaydı uygun olmayan programlar (sağlık raporu isteyen programlar gibi) dâhil edilmeyecekler. Sağlık raporu vb. istenen programlara yerleşmiş olan öğrencilerin 6-10 Eylül 2021 tarihleri arasında istenmiş olan belgeler ile beraber ilgili yükseköğretim kurumlarına başvurmaları gerekiyor.
Kayıt işlemini elektronik ortamda gerçekleştiren öğrenciler elektronik kayıt ekranında ya da üniversitenin web sitesinde duyurmuş olduğu tarihlerde ders kaydına gelecekler ve duyuruda belirtilmiş olan belgeleri sunmaları ve diğer koşulları sağlamaları durumunda ders kaydı gerçekleştirebileceklerdir.
a) Adayın mezun olduğu ortaöğretim kurumundan aldığı diplomanın aslı veya onaylı örneği ya da yeni tarihli mezuniyet belgesi
b) Aday ek puandan yararlanarak yerleştirilmiş ancak alanı diplomasında veya mezuniyet belgesinde belirtilmemişse, hangi okul ve alandan mezun olduğunu gösterir resmî belge (METEM programlarından mezun olanların diplomalarında okul adı olarak, diplomayı düzenleyen merkezin adı yazılmaktadır.)
c) 12 adet 4,5 cm x 6 cm boyutunda fotoğraf
d) Katkı payının/öğretim ücretinin ödenmesi ile ilgili belge
e) Kayıttan önce belirlenip üniversite tarafından ilan edilecek diğer belgelerin aslı veya üniversite onaylı suretleri YKS ile bir yükseköğretim programına yerleşen yükümlülerin askerlik durumları, üniversiteler tarafından http://kamu.turkiye.gov.tr internet adresinde görülebilecektir.
Adayların askerlikle alakalı problemleri için askerlik şubelerine, kredi ile ilgili olarak da ayrıntılı bilgi için de üniversite rektörlüklerine ya da Kredi ve Yurtlar Genel Müdürlüğüne başvurmaları gerekiyor. Yükseköğretim programlarına yerleşmeye hak kazanan adayların yerleştirme sonuçları (engel bilgileri de dâhil), Yükseköğretim Kurulu Başkanlığına (YÖK) ÖSYM tarafından elektronik ortamda iletilecektir.