Üniversitede Koşullu (Şartlı-Sorumlu) Geçme Nedir?
Özellikle üniversite okumakta olan öğrencilerin karşılarına çıkan problemlerden bir tanesi de, kalmış oldukları bir dersten şartlı olarak geçme durumudur. Üniversiteden mezun olacak öğrencilerin sıklıkla duymuş olduğu, dersten şartlı geçme ile ilgili durumu öğrenciler merak ederek Üniversitede şartlı ve sorumlu geçme nedir? Sorusunu araştırmayı sürdürüyor. İşte bütün merak edilenler ve diğer ayrıntıları.
Üniversitede Koşullu (Şartlı-Sorumlu) Geçme Nedir? Nasıl Olur?
Ülkemizde, aşağı yukarı birçok ilimizde hatta neredeyse tüm şehirlerimizde üniversiteler bulunuyor. Bu üniversitelerde, ön lisans ve lisans öğrenimi görmekte olan birçok öğrenci ve bu üniversiteleri bitiren binlerce öğrenci var. Üniversite öğrencilerinin ve özellikle lise eğitimlerini bitirerek üniversite hayatına geçmekte olan öğrencilerin üniversitede yer alan sistemler olan eğitim, sınav ve geçme notlarının ne şekilde işlediğine dair akıllarına takılmış birçok soru bulunuyor. Bu sorulardan en çok merak edileni ise üniversitede koşullu, şartlı, sorumlu geçme sisteminin ne şekilde işlediğidir. Üniversiteye girdikten sonra bu sistem öğrenciler tarafından kolaylıkla kavranıyor. Ancak biz yine de açıklayalım.
Üniversitede Koşullu Geçme Nedir?
Öğrenciler, liseye geçiş, üniversiteye geçiş sınavlarıyla uğraşmaktan bıktıklarından, çoğu öğrenci üniversiteye gittiğinde 1-2 yıl boyunca rahatlamaya çalışır ve bunun sonucunda da bu öğrencilerin çoğu da derslerden kalıp, alttan almaya ve şartlı olarak geçmeye çalışır. Koşullu geçme olayı da üniversiteden mezun olmasına çok az kalmış olan öğrencilerin hayatlarını kurtarmak olmaktadır. Koşullu geçme formülünden ötürü eğer bir öğrenci bir dersten DD ya da DC notlarını almışsa, bu derslerini koşullu olarak geçme şansı olacaktır. Ancak bu şanstan faydalanabilmek için gerekli olan şart ise öğrencinin, fakülte tarafından belirlenmiş olan ortalamayı tutturmasıdır.
Üniversitede Şartlı-Sorumlu Geçme Nedir?
Üniversite öğrencileri, girmiş oldukları vize ve final sınavlarının sonucunda almış oldukları notlara bakılarak o dersten geçebilir ya da geçemedikleri dersleri alttan alabilirler. Girilen sınav notlarının açıklanmasından kısa bir sürenin ardından AA, BC, CA tarzında harf notları girilmektedir. Bu harf notları, 100’lük not üzerinden ayarlanmaktadır. Buna göre öğrencinin, X dersinden almış olduğu harf notu CD, DC ya da DD ise öğrenci bu dersleri koşullu olarak geçmiş sayılmaktadır. Bu noktada, öğrencinin yapması gereken şey ise fakültenin ayarlamış olduğu ve mezun olabilmek adına gerekli olan ortalamayı kazanmanızdır. Yani fakültenizin belirlemiş olduğu puan ortalaması 2.00 olmuş ve siz de okul sonunda 2.05 ortalamayı yakalamışsanız, öğrenim dönemi boyunca aldığınız CD, DC ve DD harf notları olan derslerinizden geçmiş sayılacaksınız. Ancak bu noktada, not ortalamanız belirlenen ortalamanın aşağısında kalmışsa, mezun olabilmek için bu dersleri tekrar almanız gerekecektir. Üniversite öğrencilerinin bir dersten direkt olarak geçebilmesi için alması gerekli olan en düşük harf notu CC’ dir. Eğer öğrenci bir dersten kalmışsa, sisteme bu dersin harf notu FF olarak yansıyacaktır. FF alınan dersleri, bir sonraki yılın, aynı dönemine denk gelen zamanında yeniden görmeniz gerekmektedir.
Üniversitede DC Ve DD Ders Notu İle Geçilir Mi?
Öğrenci bir dersten DC ya da DD harf notu almış ise, bu durumda öğrenci o dersi şartlı veya koşullu olarak geçmiş sayılacaktır. Okulu bitirip, mezun olma aşamasına geldiğinizde ise, üniversite ortalamanız 2.00 ya da 2.00 notunun üzerinde ise o derslerden sorumlu bir biçimde geçmiş olduğunuz ve mezun olabileceğiniz anlamına gelmektedir. Ancak her fakülte, farklı bir ortalama notu belirlemekte ve belirlenmiş olan bu ortalamayı tutturamadığınız zamanlarda da kaldığınız dersleri yeniden almanız gerekir.