Türkiye internette gördüğü haberlere inanan ülkeler sıralamasında kaçıncı?

Temmuz ayı ile ilgili internet kullanım ve kullanım şekilleri ile ilgili araştırma sonuçları belirlendi.

Resim 2GZntyg416
Google News

Türkiye internette gördüğü haberlere inanan ülkeler sıralamasında kaçıncı?

Temmuz ayı ile ilgili internet kullanım ve kullanım şekilleri ile ilgili araştırma sonuçları belirlendi. Açıklanan verilere göre internet kullanımı gün geçtikçe biraz daha yükseliyor. Bu durum, geleneksel alışkanlıklarda da değişikliğe neden oluyor.

İnternet, artık hayatımızın ayrılmaz bir parçası haline geldi. Bugün eğlenmek için de iş için de interneti kullanmaktayız. Yapılan yeni bir araştırma ise dijital dünyanın küresel çapta oluşan yaygınlığını gözler önüne çıkardı. Gelin hep beraber, bu araştırmanın detaylarına göz atalım.

We Are Social ile Hootsuite iş birliğinde gerçekleştirilen araştırma, Temmuz 2022 itibarı ile 5,34 milyar insanın akıllı telefon, 5,03 milyar insanın ise internet kullandığını gözler önüne çıkardı. Aktif sosyal medya kullanıcılarının sayısı ise 4,7 milyar olarak kayıt altına alındı. Birleşmiş Milletler'e göre dünya nüfusunun 7,98 milyara ulaştığını belirtmekte fayda var. Açıklanan verilere yıllık bazda baktığımızda, akıllı telefon kullanıcılarının oranının yüzde 1,8, internet kullanıcılarının oranının ise yüzde 3,7 arttığına şahitlik ediyoruz.

Akıllı telefonlar, internet için bir numaralı tercih

Yapılan araştırma, internete erişimde bir numaralı tercihin akıllı telefonlar olduğunu gözler önüne serdi. Bu bağlamda; internete bağlı olan cihazların yüzde 59,72'si akıllı telefon, yüzde 37,98'i bilgisayar, yüzde 2,27'si tabletti. Oyun konsolu ve televizyon gibi diğer ürünlerin internet dünyasındaki yeri ise yüzde 0,03 olarak açıklandı.

İnternet, yeni dünyanın haber kaynağı haline geldi

We Are Social ile Hootsuite tarafından paylaşılan araştırma, internetin haber kaynağı haline geldiğini ortaya koydu. Çünkü insanların yüzde 82 gibi ciddi bir bölümü, haber almak için internet kullanıyor. Televizyon kullananların oranı ise yüzde 61. Bununla birlikte, haberleri sosyal medyadan takip edenlerin oranı ise yüzde 57 olarak kayıtlara geçti. Ancak burada dikkat çeken husus, basılmış gazete ve dergiler. Artık yalnızca yüzde 23'ümüz, haber almak için basılı yayın organlarını kullanıyor.

İnternetten haber bakarken de akıllı telefon kullanılıyor

Yapılan araştırmalar, internetten haber bakarken de en çok akıllı telefon kullanıldığını gözler önüne serdi. Zira internetten haber bakarken akıllı telefon kullananların oranı yüzde 72, bilgisayar kullananların oranı yüzde 42 ve tablet kullananların oranı ise yüzde 16. Akıllı telefon kullanımının bilgisayardan fazla olduğunu düşündüğümüzde, bu sonucun şaşırtıcı olmadığını belirtebiliriz.

Haber takibi için en çok Facebook kullanılıyor

Açıklanan verilere göre haber takibinin en sık yapıldığı yer, yüzde 44 oranla Facebook. Bu platformu yüzde 30'la YouTube, yüzde 22 ile WhatsApp, yüzde 17 ile Instagram, yüzde 13 ile Twitter, yüzde 11 ile Facebook Messenger, yüzde 7 ile de TikTok takip ediyor. Telegram, Likedln, Snapchat, Line ve Viber da haber için kullanılan platformlar arasında.

Haberleri internetten takip ediyor olsak da güven sorunu yaşıyoruz

Yapılan araştırmaya göre internetten takip ettiğimiz haberlere pek güvenmiyoruz. Bu bağlamda; internetten okuduğu haberlere inananların ortalaması yüzde 42. Yani yarıdan daha az. Türkiye'de ise ortalamanın da altındayız. İnternetteki habere güvenenlerin oranı yüzde 36 olarak kayıtlara geçmiş durumda...

Yorumlar (0)
Henüz yorum yapılmamış.
<