Türkiye Fransa’da 'Gri Liste'ye alındı

Fransa'nın başkenti Paris'te üç gün süren toplantılardan sonra bir açıklama gerçekleştiren Uluslararası Mali Eylem Görev Gücü, Türkiye'yi 'kara para aklama' ve 'terörizmin finansmanı' ile mücadele ile ilgili 'yeterince çaba göstermeyen' ülkelerin yer aldığı 'gri liste'ye aldıklarını açıkladı.

Resim JhBfNVPNJf
Google News

Türkiye Fransa’da 'Gri Liste'ye alındı

Fransa'nın başkenti Paris'te üç gün süren toplantılardan sonra bir açıklama gerçekleştiren Uluslararası Mali Eylem Görev Gücü, Türkiye'yi 'kara para aklama' ve 'terörizmin finansmanı' ile mücadele ile ilgili 'yeterince çaba göstermeyen' ülkelerin yer aldığı 'gri liste'ye aldıklarını açıkladı.

İzlemeye alınan ülkelerin sayısının yükseltildiğini belirten FATF Başkanı Marcus Pleyer, Pandora belgelerinde de kara para aklama ile ilgili bilgilerin yer aldığı, bununla sıkı mücadele edilmesi gerektiğini belirtti.

Yapılan incelemelerde Botswana ve Mauritis listeden kaldırıldı. Ürdün, Mali ve Türkiye ise gri listeye çekildi.

Kara propaganda ve terörizmin finansmanı ile ilgili olarak Türkiye'nin ilerleme kaydettiğini ifade eden Pleyer, fakat hala ciddi problemlerin bulunduğunu söyledi. Pleyer, Türkiye'nin bu konuda taahhütleri olduğunu ancak bunları somut eyleme dönüştürmesi gerektiğini ifade etti.

FATF Başkanı Marcus Pleyer Türkiye ile alakalı olarak şunları söyledi:

"Üç ülke listeye ekleniyor. Bunlar Ürdün, Mali ve Türkiye. Tümü, FATF'in eylem planında mutabık ve aktif olarak sistemlerinde tespit edilen stratejik eksiklikleri gidermeye çalışıyorlar. Türkiye konusunda birçok soru aldığımızdan ötürü, daha fazla detay vereceğim. Türkiye ortak değerlendirmeye sahip. 2019 yılının sonlarına ait ülke değerlendirmesi. Rapor, Türkiye'nin kara para aklama ve terör finansmanı ile mücadeleye dair çabaları noktasında çok sayıda ciddi meseleyi açıklıyor. O zamandan beri FATF, Türkiye'nin bütün endişe uyandıran alanlarda, belirli ölçülerde ilerleme kaydettiklerini görüyor ancak, ciddi problemler bulunuyor. Bankacılık, altın ve değerli taş ticareti ve emlak gibi yüksek riskli sektörlerin denetimi bunların içinde yer alıyor."

"FATF, Türkiye'nin insan hakları örgütlerinin, hükümet destekli bulunmayan organizasyonlara yönelik kaygılarının da farkında. Türkiye IŞİD ve El Kaide gibi BM'nin terör örgütü olarak tanıdıkları gruplara öncelik vererek riskleri de hesaba katarak terörizmin finanse edilmesine karşı yaptırım uyguladığını belirtmelidir."

Financial Times gazetesi daha önce iki kaynağa dayandırmış oldukları haberinde, Mali Eylem Görev Gücü'nün Türkiye'yi gri listeye almaya hazırlandığını ifade etmiş, bu kararın Türkiye'nin halihazırda zor olan yabancı sermaye çekme yeteneğini daha da azaltacağı yorumunda bulunmuştu.

Öte taraftan bu karar Avrupa Birliği'ne de Türkiye'yi kendi kara para aklama ile mücadele listesine alması yönünde baskı oluşturabilmektedir. Bu listede de AB üyesi olmamakla beraber birliğin finansal sistemine tehdit oluşturabilecek ülkeler bulunuyor.

Uluslararası Para Fonu'nun (IMF) mayıs ayında yayınlamış oldukları bir rapora göre Mali Eylem Görev Gücü tarafından gri listeye alınmış olan ülkelere sıcak para girişinde milli gelirin yüzde 3'üne denk gelen miktarda azalmalar yaşanabiliyor.

Türkiye'ye 2019 senesinin aralık ayında uyarı verilmiş ve bunun üstüne de Ankara geçtiğimiz senenin aralık ayında bu endişeleri gidereceğini belirttikleri yeni bir kanunu hayata geçirmişti. Ancak bu kanun muhalefet ve sivil toplum örgütleri tarafından kara para ile mücadele yerine kar amacı gütmeyen kuruluşları hedef aldığı gerekçesiyle eleştiri almıştı.

Yorumlar (0)
Henüz yorum yapılmamış.
<