Tüp Bebekte Doğru Bilinen Yanlışlar

Resim h3xJHBDiPr
Google News

Tüp bebek tedavisi, günümüzde birçok çiftin ailelerini büyütmelerine yardımcı olan başarılı bir tedavi yöntemidir. Ancak, tüp bebek hakkında pek çok yanlış bilgi ve yanılgı bulunmaktadır. Bu makalede, tüp bebek tedavisi ile ilgili yaygın yanlış anlamaları ele alacak ve gerçekleri ortaya koyacağız.

Tüp Bebek Tedavisi Nedir?

Tüp bebek tedavisi veya tıp dilindeki adıyla in vitro fertilizasyon (IVF), infertilite (kısırlık) sorunu yaşayan çiftlere yardımcı olmak için kullanılan bir yöntemdir. Bu tedavi, kadının yumurtalıklarından alınan yumurtaların laboratuvar ortamında kocasının spermi ile döllenmesi ve oluşan embriyo(ların) anne adayının rahmine transfer edilmesi esasına dayanır.

Tüp Bebekte Doğrular ve Yanlışlar

Yanlış: Tüp bebek tedavisi sadece ileri yaşta olanlar için gereklidir.

Doğru: Tüp bebek tedavisi sadece ileri yaşta değil, çeşitli infertilite nedenleri ile karşılaşan çiftler için genç yaşlarda da önerilebilir.

Yanlış: Tüp bebek tedavisi çok ağrılı ve risklidir.

Doğru: Tüp bebek tedavisi tüm basamakları ağrısızdır.  Yumurta toplama hafif sedasyon genel anestezi ile yapıldığı için ağrısızdır.  Tüp bebekte karşılaşılabilecek iki komplikasyon aşırı uyarım sendromu ve çoğul gebeliktir.  Aşırı uyarım sendromu modern yumurtalık uyarım protokolleri ile neredeyse %0’lar civarındadır.  Ülkemizde de yürürlükte olan transfer edilecek embriyo sayısı ile ilgili mevzuat ve iyi klinik uygulamalar kapsamında protokollar ile de çoğul gebelik (ikiz gebelik) riski çok azalmıştır (%6-7).

Yanlış: Tüp bebek tedavisi sadece kadının sorunlarına odaklanır.

Doğru: Tüp bebek tedavisi gerek kadın ve gerekse de erkeğe bağlı infertilite olgularında kullanılır. Erkek faktörü tüm infertilite olgularının %30-40’da sorumludur.  Gerek hafif ve gerekse de ağır erkeğe bağlı infertilite olgularında tüp bebek başarı ile uygulanır.

Yanlış: Tüp bebek tedavisi sonucunda çoğul gebelikler riski çok artmaktadır.

Doğru: Tek embriyo transferi ile çoğul gebelik riski minimize olmuştur.  Ülkemizde yürürlükte olan yönetmelik ile 35 yaş altı olgularda ilk iki uygulamada tekli embriyo transferi zorunludur.  35 yaş altı olgularda üçüncü veya sonraki transferlerde ve de 35 yaş üstü olgularda da en fazla iki embriyo transferi yapılabilmektedir.

Zaten iyi klinik uygulamalar da ülkemizdeki mevcut yönetmeliği desteklemektedir.  İkiz gebelik dahil çoğul gebeliklerde, başta erken doğum olmak üzere, gerek kadın ve gerekse de bebeklere ait tüm riskler artar.  Hastaların çoğu da başlangıçta bu risklerden haberdar olmayarak ikiz gebeliği arzu etseler de, kendilerine çoğul gebelik ile riskler anlatılmalıdır.

Pre-implantasyon genetik tanı (PGT-A) ile 38-45 yaş olgularda embriyolardan genetik ayıklama ile doğru embryo seçimi sonrasında tek embriyo transferi yapılması ikiz gebelik riskini minimize etmekte ve de bu bu durum PGT-A’nın bir avantajı arasında kabul edilmektedir. 

Tek embriyo transferine rağmen bazen tek yumurta ikizi olabilmektedir.  Bu risk olguların %1.5-2’de rastlanabilmektedir.  Tek yumurta ikizi yüksek riskli gebelik olarak kabul edilmekte olup arzu edilmeyen bir durumdur.  Tek yumurta ikizi durumunu engellemek mümkün değildir.

Tüp bebek tedavisi konusunda sahip olduğunuz bilgilerin güncel ve doğru olduğundan emin olmanız önemlidir. Ankara'da tüp bebek tedavisi seçenekleri hakkında bilgi almak isterseniz, uzman bir merkezle iletişime geçmek faydalı olacaktır.

Yorumlar (0)
Henüz yorum yapılmamış.
<