Thodex: Kripto para borsasının sitesi kapandı, kullanıcılar endişeli

Thodex yöneticisi Faruk Fatih Özer'in Twitter ile Instagram hesaplarını kapatmasının ardından borsada parası olan yatırımcıların endişeleri yükseldi.

Gündem 22.04.2021, 20:52 İrem Durak
Thodex: Kripto para borsasının sitesi kapandı, kullanıcılar endişeli

Thodex: Kripto para borsasının sitesi kapandı, kullanıcılar endişeli

Thodex yöneticisi Faruk Fatih Özer'in Twitter ile Instagram hesaplarını kapatmasının ardından borsada parası olan yatırımcıların endişeleri yükseldi.

Türkiye'de kripto para birimlerini alıp satılması için kullanılmakta olan borsalardan Thodex'in internet sitesine Salı akşamından bu yana erişilemiyor. Polisler bu sabah şirket merkezine gelip arama yaptı, şirket ile ilgili soruşturma başlatıldı. Thodex: Kripto para borsasının sitesi kapandı, kullanıcılar endişeli

BBC Türkçe'ye konuşmalar yapan Avukat Mertcan Bayraktar, sitenin 391 bin aktif kullanıcısının bulunduğunu, bir günde 100'den fazla şikayetçinin kendilerine ulaştığını, aralarında da Thodex'te 1,5 milyon TL'lik kripto parası bulunan kişiler bulunduğunu söyledi.

Bayraktar, savcılıklara gerçekleştirilen başvurular sonucunda şirketin banka hesapları için bloke konulmaya başlandığı bilgisini de söyledi.

20 Nisan akşamı Thodex'in Twitter hesabından belirtilen açıklamada sitenin 6 saatlik bir bakım için kapatıldığı belirtilmişti. 21 Nisan sabahında gerçekleştirilen bir diğer duyuruda ise şirkete bir büyük ortak olacağı ve 4-5 iş günü devam edecek devir işlemleri süresince sitenin kapalı bulunacağı aktarıldı.

23 Nisan'ın resmi tatil olması sebebiyle de 5 iş günü, 8 güne denk düşüyor.

21 Nisan'da yapılan açıklamada "Olumsuz haberlerin gerçek olmadığı, şirketimizin faaliyetlerine daha güçlü bir şekilde devam ettiği, konu ile ilgili olarak kullanıcılarımızın varlıkları konusunda endişeye kapılmak gerekecek herhangi bir durum bulunmadığını bilgilerinize sunarız. Daha güçlü ortaklarla sizlere güvenli altyapımızla hizmet vermeye devam etmek için çalışıyoruz" ifadelerine yer verildi.

Sosyal medya kullanıcıları, kısa bir süre ara ile yapılan iki ayrı açıklamayı inandırıcı bulmadı. Siteye girdiklerinde bir bakım duyurusu yerine "404 Not Found" uyarısının yer alması ve şirketin kurucusu Faruk Fatih Özer'in Twitter ve Instagram hesaplarını kapatması, bu borsada parası bulunanlar için daha da endişe verici oldu.

Thodex hem Twitter hem Ekşi Sözlük için günün en çok tartışılan konularından biri oldu.

Farklı kripto para borsalarının büyüklüklerini incelemekte olan criptogecko.com'a göre 16 Nisan itibarı ile Thodex'te günlük işlem hacmi 1,2 milyar dolara ulaşmıştı.

Avukat Mercan Bayraktar: Mağduriyetler yüksek

Avukat Mertcan Bayraktar şikayetçilere vermiş oldukları dilekçe örnekleri ile, bulundukları şehirlerdeki savcılıklara suç duyurusunda bulunmalarını tavsiye ettiklerini belirtti ve ekledi:

"Mağduriyetler oldukça yüksek. Ulaşan mağdurlardan birinin içeride 3 BTC'si bulunuyor. Bu mevcut piyasa koşulları içerisinde 1,5 milyon TL yapıyor."

Kripto para dünyasında saniyelerin bile oldukça önemli olduğunu ve bu yüzden şirketten gelen "4-5 iş günü kapalı kalma" açıklamasının şüpheleri çektiğini vurgulayan Bayraktar, emniyet üstünden aldıkları bilgiye göre şirketin yöneticisi olan Özer'in 20 Nisan 2020 tarihinde İstanbul Havalimanı'ndan yurtdışına çıktığını belirtti.

Bayraktar kripto para kullanıcılarının paralarını soğuk cüzdan adı verilen, internete bağlı bulunmayan bir flash diskte tutmalarının en güvenli yol olduğunu ancak Thodex'in kullanıcılarına bu imkanı tanımadığını belirtti:

"Bütün büyük kripto borsaları bu imkanı tanırlar. Thodex'te bu olmadığından ötürü insanlar aslında kendilerine ait olmayan bir şey ile işlem yapmış gibi oldular.

"Site kapandığı an içerideki paralarına erişimleri bulunmuyor."

Bayraktar Türkiye'de en fazla kullanılan 3. kripto para borsası olmasına rağmen Thodex'in kapanmadan önce düzenlemiş olduğu büyük çekiliş ve Dogecoin dağıtımı gibi durumların da bazı müvekkillerinde şüphe uyandırdığını söyledi.

2017'de açılışı gerçekleşen Thodex, Aralık 2020 tarihinde çok sayıda ünlü ile bir reklam kampanyası başlatmış, Şubat ayında bir kişiye Porsche Panamera GTS, 50 kişiye de MacBook hediye ettiği bir çekiliş gerçekleştirmişti.

Şirket 15 Mart tarihinde ise bir ay boyunca üye olan herkese 150 Dogecoin dağıtacağını, toplamda 2 milyon Dogecoin vereceklerini söyledi.

Mart ortasında 0,05 dolar civarında olan Dogecoin'in piyasa değeri Nisan ortasında 0,40 dolara ulaşmıştı.

Dogecoin: Şaka amacıyla geliştirilen ve piyasa değeri 52 milyar doları aşmış olan kripto para birimi

Bazı sosyal medya kullanıcıları, 17 Nisan’da da Thodex'in Dogecoin'i piyasa fiyatı üzerinden yüzde 30 ucuza satmış olduğunu ve son 24 saat içinde 500 milyon dolar civarında Dogecoin sattığını gösteren görsellere yer verdi.

Thodex 19 Nisan'da bir açıklama yaptı ve Dogecoin satışlarını durdurduklarını belirtti.

Açıklamada, "Dogecoin işlemlerinde kısa bir süreli bir bakım çalışması gerçekleştirmekteyiz. Bakımdan sonra Dogecoin yatırma ve çekme işlemlerinizi problemsiz şekilde yapabileceksiniz" ifadelerine yer verilmişti.

Kripto paraları ile borsalarını inceleyen Coin Market Cap'e göre Thodex'teki işlemlerin yüzde 52'sini Dogecoin alım satımı oluşturmaktaydı.

Yorumlar (0)
12
az bulutlu
Namaz Vakti 27 Nisan 2024
İmsak 04:12
Güneş 05:47
Öğle 12:51
İkindi 16:39
Akşam 19:46
Yatsı 21:14