Tarım ve Orman Bakanı Pakdemirli 92 yangının kontrol altına alındığını ve 9 bölgede yangın söndürme çalışmalarının sürdüğünü iletti

Türkiye'de 28-31 Temmuz tarihleri arasında 31 farklı şehirde 100’den çok orman yangını çıktı.

Gündem 31.07.2021, 23:18 İrem Durak
Tarım ve Orman Bakanı Pakdemirli 92 yangının kontrol altına alındığını ve 9 bölgede yangın söndürme çalışmalarının sürdüğünü iletti

Tarım ve Orman Bakanı Pakdemirli 92 yangının kontrol altına alındığını ve 9 bölgede yangın söndürme çalışmalarının sürdüğünü iletti

Türkiye'de 28-31 Temmuz tarihleri arasında 31 farklı şehirde 100’den çok orman yangını çıktı. Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli'nin aktarmış olduğu bilgilere göre yangınların 92'si kontrol altına alındı; Marmaris, Manavgat, Bodrum dahil olmak üzere 9 bölgede yangın söndürme çalışmalarının sürdüğünü söyledi.

Yangınlarda 5'i Manavgat'ta biri de Marmaris'te olmak üzere toplam 6 vatandaşımız hayatını kaybetti.

Bakan Pakdemirli, daha sonra gerçekleştirdiği açıklamalarında Uşak'ta çıkan yangının da kontrol altına alındığını açıkladı.

Erdoğan: Vatandaşlarımızın bütün zararlarını karşılayacağız

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, orman yangınlarının sürdüğü Antalya'nın Manavgat ilçesinde gerçekleştirmiş olduğu incelemelerden sonra açıklamalar yaptı.

Erdoğan, orman yangınlarından etkilenen tüm bölgeleri genel hayata etkili afet bölgesi ilan edildiğini ve bu bölgelerde ihtiyaçları acil olarak karşılamak için 50 milyon lira ödenek gönderildiğini söyledi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Vatandaşlarımız müsterih olsun. Hiçbir vatandaşımızın mağdur olmasına müsaade etmeyecek, her türlü zararlarını karşılayacağız" dedi.

Afet bölgesi ilan edilen yerlerde faizsiz esnaf kredisi ve KOSGEB acil desteğinin verileceğini ve 1 ay içerisinde evlerin inşaatına başlanacağını belirten Erdoğan, "Bir yıl içerisinde afet bölgesindeki evlerin, yöresel mimariye uygun şekilde tüm müştemilatı ile tamamlanacağını" söyledi.

Erdoğan, "Genel hayata etkili afet bölgesinde vergiler, SGK primleri, esnaf kredileri ödemeleri, Tarım Kredi, Tarım Ziraat borçları ertelenecek" dedi.

Cumhurbaşkanı, Manavgat'ta ilk tespitlere göre 16 mahallenin yangından zarar gördüğünü kaydetti ve "Yanan ve hasar gören evlere bunun dışında kira yardımı, tarım, hayvancılık, sera hasarları karşılanacak" dedi.

'Uçak sıkıntısının nedeni THK'nın filosunu yenilememesi'

Son üç günde 4 bin personel, 6 uçak, 45 helikopter, 1 insansız helikopter, 9 İHA, 660 arazöz, 65 iş makinesi, 117 itfaiye aracı, 31 ambulansın görev yaptığı bilgisini paylaşan Erdoğan şöyle devam etti:

"Uçak konusundaki sıkıntıların ana sebebi THK'nın filosunu yenileyememiş olmasıdır. Ukrayna, Rusya ve Azerbaycan'dan ve son anda İran'dan gelen uçaklarla uçak sayımız artmıştır. Orman yangınları ile mücadele filomuzu güçlendirmeye devam edeceğiz" diye konuştu.

Türk Hava Kurumu ile Tarım ve Orman Bakanlığı neden eleştiriliyor?

'Orman varlığını artıran nadir ülkelerden biriyiz'

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Anayasa'ya göre yanan alanlar başka amaçla kullanılamaz, tekrar ağaçlandırılır. Türkiye'nin orman varlığını artırmış bir yönetim olarak, yanan her yeri daha fazlasıyla tekrar ağaçlandırmak en başta gelen görevimizdir" dedi.

Muğla'da yaptığı incelemelerin ardından açıklama yapan Erdoğan, "Fidan dikimine ilk yağmurlarla başlanacaktır. Dünyada orman varlığını artıran nadir ülkelerden biriyiz. İktidar döneminde 5 milyon ağaç diktik. Orman arazimizi 23 milyon hektara çıkardık" diye konuştu.

Milas'taki yangınla ilgili bir kişinin gözaltına alındığını açıklayan Erdoğan ayrıca "Terör örgütü yöneticilerinin ormanları yakma talimatı vermesinin ardından ülkemizdeki orman yangınları sayısı iki katına çıkmıştır. Ormanlarımızı yakanları bulup ciğerlerini yakmak boynumuzun borcudur" ifadesini kullandı.

Erdoğan "Böyle bir irtibat tespit edersek, ki şimdiden bazı emarelere ulaşıldı, sonu nereye giderse gitsin takip edecek, gereğini yapacağız" dedi.

Manavgat'ta 2 işçi hayatını kaybetti

Antalya'nın Manavgat ilçesindeki orman yangını söndürme çalışmasına katılan 2 işçinin cansız bedenine ulaşıldı, yaralı 2 işçi tedavi altına alındı.

Manavgat'ta Gebece Mahallesi Beloluk mevkisinde söndürme çalışmaları sırasında arazözün yandığı bilgisi üzerine bölgeye ekipler sevk edildi.

Bölgede yapılan araştırma sonucu 2 işçinin cansız bedenine ulaşıldı, yaralı 2 işçi Manavgat Devlet Hastanesine kaldırıldı.

Bodrum'da yangın yerleşim alanlarına doğru yayılıyor

Bodrum'da oteller ve evler boşaltıldı

Son olarak da Muğla'nın Bodrum ilçesinde ve Antakya'da Umurça Mahallesi'nde yerleşim yerlerine yakın bir bölgede yeni yangınlar çıktı, bazı evler tahliye edildi. Rüzgarın da etkisiyle yayılan alevler, bölgedeki bazı evlere sıçradı.

Bodrum Belediyesi, gerekli olmadıkça trafiğe çıkılmaması çağrısında bulundu.

DHA'da yer alan habere göre, Bodrum ilçesindeki makilik alanda çıkan yangında alevler, İçmeler Mahallesi'nde tersaneler ve otellerin bulunduğu bölgeye ulaştı. Polis ekipleri, 5 yıldızlı 3 oteli tahliye etti.

Rüzgarın da yön değiştirmesiyle alevler Kızılağaç Mahallesi'ne doğru yöneldi. Geniş bir alanda etkili olan yangında, rüzgarın sürekli yön değiştirmesi nedeniyle faklı bölgelerde alevlenmelerin yaşanması söndürme ekiplerine zor anlar yaşatıyor.

Bu arada, yangınların önüne geçmek için valiliklerce birçok ilde ormanlık alana giriş yasağı getirildi.

İstanbul, Bursa, Balıkesir, İzmir, Aydın Çanakkale, Gaziantep, Niğde, Gümüşhane, Kırklareli, Uşak, Hatay, Edirne, Denizli, Karabük, Samsun, Tekirdağ ve Kilis'te ormanlara giriş yasaklandı.

29 Temmuz'da Marmaris'in İçmeler mahallesinde başlayan yangın, akşam saatlerinde Osmaniye ve Bayır mahallesine yayılarak etkisini göstermeye devam etmişti.

Osmaniye ve Bayır mahallesi güzergahı üzerindeki Orhaniye ve Turgut mahallesinin yüksek kesimlerinde onlarca küçük çaplı yangın halen görülüyor. Söndürme çalışmaları sürüyor.

Kendi imkanlarıyla ailelerini güvenli bölgelere taşıyan arıcıların dışında pek kimsenin bulunmadığı Osmaniye köyüne geceden kalma yangının sessizliği hakim.

Arılarını yaz mevsimi sebebiyle Isparta, Denizli bölgesine çıkartan arıcıların bir kısmı, gece saatlerinde köye ulaşabilmiş.

Yangından sonra tahliye edilen Osmaniye mahallesinde, gece saatlerinde köye ulaşan alevler çok sayıda haneye zarar verdi.

Arıcı Süleyman Avcı, "Isparta'daydım, gece 01:00'de buraya geldim. Söğüt köyüne geçtim çocukları oraya taşıdım. Burayı boşalttılar. Ben de Söğüt'e geçtim. Sabah geldiğimde hayvanlarım telef olmuştu. Bu yangın olayı var ya, Osmaniye'yi bitirmiş durumda. Arıcılık bitmiş durumda. Muğla Marmaris'in çam balı bitti" diyor.

Arıcılıkla geçinen köyün sakinleri, çam ağaçları tamamen yandığı için artık burada arıcılık yapılmasının imkansız olduğunu söylüyor.

Arıcı Yaşar Karayiğit ise "Türkiye'nin çam balının %80'i Marmaris'den karşılanıyor, en çok bal üreten yer Osmaniye köyüdür. Osmaniye'de de çamlar yandığı için çam balı tamamen bitti. Bundan sonra işimiz zor. Arıcılık tamamen bitmiştir bizim için. Bu çamları tekrar dikmek istesek en az 50 sene gerekiyor. Belki torunlarımız bir ihtimal görebilir. Biz kendimize yeni iş bakacağız, bundan sonra ne yapabiliriz bilmiyorum" diye konuşuyor.

Yaylaya çıkartılan bazı arıların yangın bölgesinde olmaması köylünün tek teselli kaynağı.

Köy sakinleri, bu yangınlara karadan veya havadan müdahale yapılmadığını, etrafta oluşan bu yangınların, köylere doğru ilerlemesinden korku duyduğunu belirtiyor.

Selimiye ve Bozburun'dan destek için gelen gönüllüler, su doldurdukları pet şişelerle yanmakta olan ağaçları söndürmeye çalışıyor.

Bozburun'da yazlıkları olduğunu belirten Keriman Ünal; "Burası dünyanın en güzel yeriydi, ama artık yok, inanın şu an korku filmi gibi. Herkes elinden geleni yapıyor, fakat bence etkisiz ve yetersiz müdahale var" dedi.

Yorumlar (0)
12
az bulutlu
Namaz Vakti 25 Nisan 2024
İmsak 04:16
Güneş 05:49
Öğle 12:52
İkindi 16:39
Akşam 19:44
Yatsı 21:11