Ramazan'da tam kapanma olacak mı?

Pazartesi günü Bilim Kurulu, Salı günü de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında Kabine toplantısı gerçekleştirilecek.

Gündem 12.04.2021, 14:32 İrem Durak
Ramazan'da tam kapanma olacak mı?

Ramazan'da tam kapanma olacak mı?

Pazartesi günü Bilim Kurulu, Salı günü de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında Kabine toplantısı gerçekleştirilecek. Her iki toplantıda da vaka sayılarındaki artışlar masaya yatırılacak. Kapanma seçeneği de dahil olmak üzere, yeni tedbirler olup olmayacağı bu toplantılarda netlik kazanacak. Peki Ramazan'da tam kapanma olacak mı?

Corona vakalarının 60 bine dayanmasından sonra yeni tedbirlerin gelip gelmeyeceği gündemin bir numaralı konusu oldu. Kulislerde ramazan ayı boyunca kapanma seçeneği tartışılırken Hükümetin de bu seçeneğe sıcak baktığı söylenmekte.

Alınan haberlere göre bu hafta netleştirilmesi beklenmekte olan ramazan tedbirlerinin çerçevesi, başkent Ankara’da en fazla konuşulan konuların başında yer alıyor.

İşin içinde bulunan bilim insanları ve siyasiler, ikiye bölünmüş durumda. Hızlı bir şekilde artan koronavirüs vakaları sebebiyle ramazanda “kapanma” yapılmasını savunanlar ile birlikte, hafta sonu ve akşam sokağa çıkma yasaklarını yeterli bulanlar bulunuyor.

Hükümette kapalı kapılar ardında gerçekleştirilen değerlendirmelerde, turizm sezonu açılmadan önce vakaların kontrol altına alınması gerektiği söyleniyor.

Bunun için, ramazanda ‘kapatma’ yapılarak, mayıs ayının ikinci yarısına daha “az vaka ve kontrollü pandemiyle” giriş yapmanın doğru olacağını, böylece turizm tanıtım kampanyalarının daha doğru bir şekilde yönetileceğini söyleyen de bulunuyor. “Mart başında erken açıldık. Kademeli normalleşmeye nisan ayında başlamalıydık” şeklinde söylemlerde bulunan hocaların sözlerinin dinlenmemesinin faturasının ödendiğini ifade edenler de yer alıyor.

Tam Kapanma Mı, Kapatma Mı?

Bu arada, “tam kapanma” ile “kapatma” arasında çok ciddi fark olduğu söyleniyor. Uzmanlar, Türkiye’nin pandemi süreci boyunca tam kapanma uygulamadığını, bunun üretim ve dağıtım zincirinin de durması anlamına geldiğini söylüyorlar. Türkiye’nin en riskli dönemlerde uygulamış olduğu kararlara yalnızca “kapatma” deniliyor. Bu da, bundan altı ay öncesinde yayımlanmış olan genelgelere tekrardan dönülmesi anlamı taşıyor.

Yani lokantaların, kafelerin kapatılması, taziye, belki kuaför ve spor salonlarına yasak gelmesi, 65 yaş ve 20 yaş için yeni kurallar ve saat uygulamasının yapılması, düğün, asker uğurlama gibi durumlarda sınırlama getirilmesi.

Şimdi kulislerde hükümetin, ramazan ayı boyunca “kapatmaya” daha yakın olduğu söylemleri yer alıyor.

Öteki tarafta farklı görüşler de var. Lokanta ve kafe işletmecileri. Onlar ise tam kapatma şöyle dursun, lokanta ve kafelerin gündüzleri açık kalması ve bugünkü sistemin sürdürülmesini talep ediyor.

Bir ay önce, ekip kurup, masraf yapıp işletmelerini tekrardan açan esnaf, ramazan ayı boyunca gündüzleri lokantaların açık kalmasını talep ediyor. Üstelik yalnızca oruç tutmayanlar gideceği için “mesafe” sorunu da aşılmış olacak şeklinde görüşler de yer alıyor.

Yorumlar (0)
12
az bulutlu
Namaz Vakti 25 Nisan 2024
İmsak 04:16
Güneş 05:49
Öğle 12:52
İkindi 16:39
Akşam 19:44
Yatsı 21:11