Peygamberimiz Kadir Gecesi'nde nasıl ibadet ederdi? Hz. Muhammed'in Kadir Gecesi'nde okuduğu dualar...

Ramazan ayı 13 Nisan'da başlamıştı. Müslümanlar oruçlarını tutmaya ve hatimlerini okumaya devam ederken Kadir Gecesi ne şekilde ibadet edileceği de Müslüman alemi tarafından araştırılmaya başlandı.

Gündem 08.05.2021, 13:49 İrem Durak
Peygamberimiz Kadir Gecesi'nde nasıl ibadet ederdi? Hz. Muhammed'in Kadir Gecesi'nde okuduğu dualar...

Peygamberimiz Kadir Gecesi'nde nasıl ibadet ederdi? Hz. Muhammed'in Kadir Gecesi'nde okuduğu dualar...

Ramazan ayı 13 Nisan'da başlamıştı. Müslümanlar oruçlarını tutmaya ve hatimlerini okumaya devam ederken Kadir Gecesi ne şekilde ibadet edileceği de Müslüman alemi tarafından araştırılmaya başlandı. Peygamberimiz Kadir Gecesi'nde nasıl ibadet ederdi sorusu Müslümanlar tarafından merak ediliyor. Peki Peygamberimiz Kadir Gecesi'nde nasıl ibadet ederdi? Hz. Muhammed'in Kadir Gecesi'nde okuduğu dualar...

Ramazan ayının bitmesine çok az vakit kala Kadir Gecesi nasıl ibadet edileceği de en çok araştırılan konulardan olmaya başlandı. Vatandaşlar Peygamberimiz Kadir Gecesi'nde nasıl ibadet ederdi sorusunu sorgulamaya devam ediyor. Peki Peygamberimiz Kadir Gecesi'nde nasıl ibadet ederdi?

Peygamberimiz Kadir Gecesi'nde Nasıl İbadet Ederdi? Hz. Muhammed'in Kadir Gecesi'nde Okuduğu Dualar...

Peygamberimizin Kadir Gecesi'nde yapmış olduğu ibadetler müminler tarafından araştırılmaya devam ediyor. Din İşleri Yüksek Kurulu Uzmanı Kenan Oral, Hazreti Muhammed’in bu mühim geceden önce ibadet etmeye başlamış olduğunu ifade edip şu şekilde konuştu: “Peygamber Efendimiz, bu kıymetli zaman dilimi içerisinde ibadet etmiş olmak için, Ramazan'ın son on gününde başka hiçbir zaman olmadığı kadar ibadet etmiş ve dünyevi işlerden uzaklaşarak mescitte itikafa çekilmiştir. Ayrıca biz Müslümanların bu geceyi iyi bir şekilde değerlendirmemizi istemiştir. İnanarak ve sevabını Allah’tan umut ederek, dileyerek Kadir Gecesi’ni ihya eden kimsenin geçmiş günahlarının bağışlanacağı müjdesi verilmiştir.”

Kadir suresi, Kur’an-ı Kerim’in 97. suresi olmasının yanında, bir de bu özel geceden bahsi geçen ayetlerin de yer aldığı suredir: “Biz onu (Kur’an’ı) Kadir Gecesi’nde indirdik. Bilir misin nedir Kadir Gecesi? Kadir Gecesi bin aydan hayırlıdır. O gece melekler ve ruh (Cebrail), rablerinin izniyle her bir iş için iner dururlar. O gece tan yeri ağarıncaya kadar esenlik doludur.”

Bu özel gecede Kur'ân–ı Kerim açılmalı ve okuyanlar dinlenmelidir. Pandemi sebebiyle gerçekleştiremesek bile normal koşullarda uygun mekânlarda Kur'ân ziyafetleri verilmeli ve Kelamullah'a olan sevgi ile saygı duyguları tekrarlanmalı, kuvvetli hale çekilmelidir.

Üzerinde namaz borcu olanların nafile namazlarını kılmadan önce hiç değilse beş vakit kaza namazı kılmaları daha faziletli olmaktadır. Eğer kazası yoksa nafile kılınır. Süfyan-i Sevri: “Kadir gecesi dua ve istiğfar etmek namazdan sevimlidir. Kur"an okuyup sonra dua etmek daha güzeldir” şeklinde ifade etmiştir. (Tecrid-i Sarih Tercemesi, VI, 313). Peygamber Efendimiz'e salât ü selâmlar getirilmeli ve şefaati istenmelidir. Müminlerle helalleşilerek, onlar ile irtibatımız cihetinden rızaları alınmalıdır. Küs ile dargın olanlar ise barışmalı ve barıştırılmalı, gönüller alınarak kederli yüzler güldürülmelidir.

Yorumlar (0)
12
az bulutlu
Namaz Vakti 24 Nisan 2024
İmsak 04:18
Güneş 05:51
Öğle 12:52
İkindi 16:38
Akşam 19:43
Yatsı 21:10