Paslanmaz Krom Nedir? Nerelerde Kullanılır?
Yer kabuğunun doğal bileşenlerinden biri olan krom, havaya karşı dayanıklılığından ötürü paslanmaz özelliği göstermektedir.
Paslanmaz Krom Nedir? Nerelerde Kullanılır?
Yer kabuğunun doğal bileşenlerinden biri olan krom, havaya karşı dayanıklılığından ötürü paslanmaz özelliği göstermektedir. Peki Paslanmaz krom nedir? Paslanmaz krom nerelerde kullanılmaktadır? Krom ve nikel arasındaki farklar nelerdir? Krom ile ilgili olarak her şeyi beraber inceleyelim.
Paslanmaz Krom Nedir?
Paslanmaz krom, 1797 senesinde Fransız eczacı ve kimyager Louis Nicolas Vauquelin tarafından Sibirya’da bulunmuştur. Bir kurşun filizinin içinde bulunan ve bu şekilde keşfi gerçekleştirilen krom, gümüş gibi parlak, metalik görünüme sahip, sert ama bir o kadar da kolay şekilde kırılabilen bir maddedir. Metalik bir element olmaktadır. İçeriğinde yer alan birçok renkli mineral nedeniyle Yunanca renk anlamına gelen “chroma” sözcüğünden türetilmiştir.
1907 santigrat derecede eritilmesi mümkün olan krom, 2672 santigrat derecede kaynamaktadır. Cr simgesi ile kısaltılmış olan bu elementin atom ağırlığı ise 51.996’dır. Periyodik cetvelin IV-B grubunda yer alan paslanmaz krom, 118 element arasında 24. Sırada yer alır. Sert ancak kolay kırılan ve aynı zamanda da parlak görüntüsü ile göze hitap etmekte olan formuyla paslanmaz krom, oldukça tercih edilmekte olan bir maddedir.
Doğada saf krom bulunmamaktadır. Bazı işlemlerden sonra bileşik durumda kaldıkları elementlerden ayrılıp toz ya da sıvı halde kullanılmaktadırlar. Bunun dışında da krom, bazı besinlerde de yer almaktadır. Yumurta sarısı, maya, üzüm suyu, peynir, istiridye, yer fıstığı gibi gıdalar belli oranlarda krom içermektedir. Krom, sahip olduğu avantajlar nedeniyle endüstriyel alanlarda sık sık kullanılır.
Paslanmaz Krom Nerelerde Kullanılır?
Paslanmaz krom, çok yönlü element kategorisindedir. Bu sebeple birçok farklı alanda kullanılması mümkündür. Kromun başlıca kullanımı olan alanlar ise, metalurji, refrakter, kimya, döküm, otomotiv, metal ve çelik sanayi, mutfak ve banyo endüstrisi olmaktadır. Krom miktarının çoğu ferrokrom üretimi için kullanılmaktadır. Ferrokrom paslanmaz ve özel çeliklerin yapımında kullanılmakta olan krom ve demir alaşımıdır. Ferrokrom, yüzde 50 ile yüzde 70 arasında krom bir de yüzde 30 ile yüzde 50 arasında da demir içermekte olan bir alyajdır.
Krom hava ile temas ettiğinde çelik üzerinde krom oksit tabakası oluşmasını sağlamaktadır. Bu tabaka sayesinde çelik hava ile doğrudan temas etmez ve paslanma oluşmaz. Bu sayede korozyon dayanımı kazanması adına madde birçok alanda kullanılmaya elverişli hale gelir.
Paslanmaz krom, ayrıca; kaplama, çimento, metal cilalama, cam, top, mermi, çeşitli silahlar ve mühimmatlar, otobüsler, gemi, otobüs durakları, sokak aydınlatma sistemleri, tren vagonları, uçak, uzay sanayisi, merdiven korkulukları ve parmaklıkları, motosikletler, motorlar, bisikletler, boya sanayi ve ağır sanayi şeklinde birçok alanda alaşım ya da saf halde değişik işlemlerden geçirilerek kullanılmaktadır.
Aslında paslanmaz krom, hayatımızın her yerinde kendine yer bulan bir maddedir. Bindiğimiz otomobilde, elimizi yıkadığımız lavaboda ya da yemek yaptığımız fırınlarda bile paslanmaz krom yer alabilir. Günlük hayatımızdaki eşyalar haricinde yüksek ısıl işlem görmekte olan fırınlar gibi sanayi ürünlerinde de paslanmaz kroma rastlanması mümkündür.