Paris İklim Anlaşması Nedir?

Paris İklim Anlaşması için 2015 yılında COP21 zirvesinde uzlaşma gerçekleşti.

Resim ajFF39J9qv
Google News

Paris İklim Anlaşması Nedir?

Paris İklim Anlaşması için 2015 yılında COP21 zirvesinde uzlaşma gerçekleşti.

Paris İklim Anlaşması ile ilgili olarak kanun teklifi dün akşam Meclis Genel Kurulu'nda kabul gördü. Anlaşma, Resmi Gazete'de de "22 Nisan 2016 tarihinde imzalanmış olan Paris Anlaşması'nın beyan ile beraber onaylanması uygun bulunmuştur" ifadeleri ile yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Paris İklim Anlaşması'nı TBMM'nin onayına sunmayı hedeflediklerini ilk olarak Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu'nda açıklamıştı. Erdoğan'ın açıklamaları ile beraber Türkiye, 6 sene önce imzaladığı anlaşmayı resmen yürürlüğe koymak için beklenen adımı atacağını göstermişti.

Türkiye'nin söz konusu anlaşmayı Meclis'te kabul edip yürürlüğe sokması, çevrecilerin ve iklim uzmanlarının uzun süredir istemiş oldukları bir adımdı.

TEMA Vakfı, WWF Türkiye (Doğal Hayatı Koruma Vakfı) ve Greenpeace'in aralarında yer aldığı 15 kurum, yayımlamış oldukları ortak açıklamada Paris Anlaşması ile ilgili olarak kanun teklifinin TBMM'de onaylanması ile birlikte Türkiye'nin iklim politikasında yeni bir dönem başladığını açıkladı.

Açıklamada, Türkiye'nin kömüre dayalı enerji politikasından çıkıp önemli emisyon azaltım amaçlarını belirlemesi ve yeni eylem planları ile çalışmalara devam edilmesi gerektiği ifade edildi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ise BM Genel Kurulunun ardından 27 Eylül'deki Kabine toplantısından sonra Türkiye'nin "Paris İklim Anlaşması'nı onaylama kararı ile birlikte iklim değişikliği ile ilgili olarak yeni ve tarihi bir adım attığını" belirtmişti:

"Türkiye 2053 vizyonumuzun ilk ve en kritik adımlarından biri olan iklim değişikliği konusunda tarihi bir adım atıyor. 2015 yılında Paris İklim Anlaşması'na muvafakat veren ülkeler arasında yer alıyordu. Ancak hükümler kısmındaki adaletsizlikler nedeniyle mecliste onay sürecini başlatmamıştık. Bu anlaşmayı meclisimizde onaylama kararı aldık."

Peki Paris İklim Anlaşması'nın önemi ne? Anlaşma neleri kapsıyor?

Türkiye, anlaşmayı onaylamamış olan tek OECD ve G20 üyesi konumundaydı.

Paris Anlaşması, 2015 yılında 21. BM İklim Değişikliği Taraflar Konferansı'nda (COP21) üzerinde anlaşma sağlanan en kapsamlı iklim anlaşmasıdır. Anlaşma, küresel sera gazı salımının yüzde 55'ini oluşturmakta olan en az 55 tarafın anlaşmayı onaylaması şartının karşılanması sonucunda, 4 Kasım 2016 itibarı ile yürürlüğe girmişti. Türkiye, Paris İklim Anlaşması'nı, 22 Nisan 2016 tarihinde, New York'ta düzenlenmiş olan imza töreninde imzaladı. Fakat bugüne kadar henüz anlaşmaya taraf olmamıştı.

Anlaşmayı imzalaması ile "taraf olmak" arasında bulunan fark şu: Paris Anlaşması'nın imzalandığı ülkelerde yürürlüğe girmesi için, o ülkelerin parlamentoları tarafından da onay alması gerekiyor. Ülkeler, anlaşmayı imzalasalar dahi, iç onay süreçlerinden geçmediği sürece taraf olamıyor.

Anlaşmaya toplamda 197 ülke ve özerk yönetim imza atmış oldu. Bunların 191'i anlaşmaya taraf olarak süreci bitirdi. Ancak Türkiye ile beraber Eritre, İran, Irak, Libya, Yemen de anlaşmaya taraf olmamıştı. Türkiye, Paris Anlaşması'ını onaylamayan tek OECD ve G20 üyesi konumunda yer alıyordu.

Yorumlar (0)
Henüz yorum yapılmamış.
<