Nutuk yasaklandı mı?

Mersin Çamlıyayla’da Ülkü Ocakları ilçedeki okullara Nutuk dağıtmak istedi. Ancak İlçe Milli Eğitim Müdürü ‘Hayır’ dedi.

Gündem 21.04.2021, 19:45 İrem Durak
Nutuk yasaklandı mı?

Nutuk yasaklandı mı?

Mersin Çamlıyayla’da Ülkü Ocakları ilçedeki okullara Nutuk dağıtmak istedi. Ancak İlçe Milli Eğitim Müdürü ‘Hayır’ dedi. Atatürk’ün kötü örnek oluşturduğu gerekçesiyle red kararı çıktı. Bunun ardından Nutuk yasaklandı mı sorusu sorulmaya başlandı.

Cumhuriyet tarihinde ilk defa resmi yazı ile, “Öğrencilere olumsuz örnek teşkil edebilecek ögelere yer verildiği” gerekçesi ile Nutuk’un okullarda dağıtılması yasaklandı. Yasak kararını belirten resmi yazı, çaycı ile çarşıya gönderilip, tebliğ edildi.

Atatürk'ün kaleme aldığı Nutuk'u yasaklama kararı için Mersin'e bağlı Çamlıyayla İlçe Milli Eğitim Müdürü Mustafa Bakkal imzası bulunuyor. Yasak kararına, “Osmanlı Padişahı Vahdettin'e yönelik, ‘soysuzlaşmış, alçak' ve dönemin Osmanlı hükümetine yönelik, ‘Aciz, haysiyetsiz ve korkak' ifadeleri kullanılması” ve Atatürk'ün kötü örnek olduğu şeklinde gerekçeler sunuldu.

İlk defa yasaklandı

Türkiye'de ilk defa yaşanan yasaklama kararına doğru ilerleyen süreç şu şekilde işledi: 1964 senesinden bu yana 29 Mart-4 Nisan tarihleri arasında kutlanmakta olan Kütüphaneler Haftası sebebiyle Çamlıyayla Ülkü Ocakları Başkanı Mehmet Kayabaşı ilçedeki bütün okullara Nutuk kitabını dağıtılması için 7 Nisan 2021'de izin talebi ile Çamlıyayla İlçe Milli Eğitim Müdürlüğüne dilekçe ile başvuru gerçekleştirdi.

2 hafta oyaladılar

Çamlıyayla Milli Eğitim Müdürü Mustafa Bakkal, Kütüphaneler Haftası’nın geçmesine rağmen Ülkü Ocakları Başkanı Mehmet Kayabaşı imzası olan dilekçeyi sümen altı ederek, 15 gün süresince yanıt verilmedi. Başkan Kayabaşı, dilekçesinin durumunu sordu. Milli Eğitim Müdürü Mustafa Bakkal, pazartesi günü sonuç geleceğini ve olumlu bakıldığını belirtti. Fakat süreç o şekilde ilerlemedi.

Çaycı tebliğ etti

Aradan 15 gün geçmesinin sonunda 19 Nisan 2021 Pazartesi günü Çamlıyayla İlçe MEM Mustafa Bakkal imzalı resmi karar nihayet imzalandı. Alınan bilgiye göre; resmi evrak kurumda görevli olan bir çaycıya verilerek, müdürlük dışına gönderildi. Çaycı saat 13:00 sıralarında Ülkü Ocakları Başkanı Kayabaşı'nın çarşıda yer alan iş yerine resmi yazıyı getirdi. Böylece, Nutuk'un yasaklanma kararını çaycı tebliğ etti.

İşte O Yazılı Karar!

Çamlıyayla Milli Eğitim Müdürü Mustafa Bakkal’ın imzasının yer aldığı 19 Nisan 2021 tarihli karar şu şekilde:

* Mavi Çatı Yayınlarına ait basım yılı Haziran 2020 olan ‘Mustafa Kemal Atatürk Gençler İçin Nutuk' isimli kitap, müdürlüğümüz Eser İnceleme ve Değerlendirme Komisyonu tarafından incelendi.

Kitabın 25. sayfasında, Osmanlı Padişahı Vahdettin'e yönelik, ‘soysuzlaşmış, alçak' ve dönemin Osmanlı hükümetine yönelik, ‘Aciz, haysiyetsiz ve korkak' ifadeleri kullanıldığından, kitabın 5. sayfasında, ‘Öğretmen sopayla vurmuştur' denilerek, öğrencileri olumsuz etkileyecek şiddet,

* Yine kitabın 24. sayfasında yer alan görselde, ‘Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün elinde sigara gösterilerek' öğrencilere olumsuz örnek teşkil edecek ögelere yer verildiğinden, söz konusu kitabın öğrencilere dağıtılması uygun görülmemiştir.

Yorumlar (0)
12
az bulutlu
Namaz Vakti 29 Mart 2024
İmsak 05:05
Güneş 06:30
Öğle 12:58
İkindi 16:30
Akşam 19:16
Yatsı 20:36