Narsist Ne Demek? Narsistik Kişilik Bozukluğu Nedir? İşte Tüm Detaylar...
Son zamanlarda narsist kelimesi sık bir şekilde duyulmaya başlandı. Peki narsist ne demek? narsistik kişilik bozukluğu nedir? işte tüm detaylar…
Narsist Ne Demek? Narsistik Kişilik Bozukluğu Nedir? İşte Tüm Detaylar...
Son zamanlarda narsist kelimesi sık bir şekilde duyulmaya başlandı. Peki narsist ne demek? narsistik kişilik bozukluğu nedir? işte tüm detaylar…
Yunan mitolojisinden bugüne kadar gelen narsist kelimesi mitolojik kahraman olarak bilinen Narkissos'dan gelir ve Narkissos ismini narkoza ve bir çiçek ailesinden olan nergisgillere de vermektedir. Narsist bugün ileri boyuttaki durumda olanlara kişilik bozukluğu olarak tıpta yerini almıştır. Birçok bilim adamı narsistliği ego ile bütünleştirmiştir. Narsist erkek ile narsist kadın olarak nitelendirme gibi durumlar da ortaya çıkmıştır. Peki narsist ne demek?
Narsist Nedir?
Narsisizm olarak bilinen kelime; kişinin kendine aşık olması, kendini beğenmesi, zihinsel benliğine hayranlık duyulması şeklinde tanımlanmaktadır. Halk arasında öteki adı ise özseverliktir. Bazıları bu durumu ego olarak da nitelendirse aynı kavramlar değildir. Narsisizm etkileri görülen bireylere narsist denilmektedir.
Bebekten yola çıkarak narsisizmi açıklamaya çalışalım, bebek dış dünya ile bağ kuramadığından ötürü gerçek bir narsisizm örneğidir. Bebeğin libidosu dış dünyaya göre yönlendirilmemiştir. Nesneleri algılaması aylar boyu sürer. "Ben" ve "Ben olmayan" arasında yer alan bir ince çizgide kalır. Dış dünyaya ilgi duymadığı için sadece "ben" merkezcil yaşar. Bebek için tek doğru kendisi olmaktadır. Yani susaması, acıkması ya da üşümesi bebek için tek gerçek olmaktadır. Bu duruma birincil narsist adı verilmektedir.
Bebek giderek büyüdüğünde de artık nesneleri algılamaya başlamaktadır. Dış dünyaya doğru yönelmeye başlar. Nesnel düşüncesi yavaş yavaş ağırlık kazanır. Belirli ölçülerde narsist kalmaya devam eder. Bu durum ikincil narsisizm şeklinde de tabir edilir.
Narsist Erkek
Erkekler kadınlara nazaran narsisizm ölçüsünü kaçıran cinsiyet konumunda bulunuyor. Narsist erkek kendisini fazlasıyla özel hissetmektedir. Yanındaki kadının güzelliği ve başarısı ile övünür. Kalabalık bir grupta bulunan narsist erkek önce kendisini över sonrasında da partnerini. Kendine bulacağı partneri en iyisi olabilecek biçimde seçmeye çalışır. Dışarıda partnerini övgü dolu sözler ile överken evde ise tam tersini uygular. Narsist erkek kariyerinde de kendinden çok bahsetmeyi, başarıları ile övünmeyi sever. Hep kendi ön planda olmaktadır.
Narsist Kadın
Narsist kadın yanında bulunan insanın statüsünden faydalanmaktadır ve hayranlıkla yanaşır. Yanına yakışacak birisi ile ilgilenir, yanındaki kişi ile kendisinin daha fazla beğenilmesini talep eder. Eleştiriye katlanamaz ve kendisini her daim ön planda tutmaktadır. Karşı tarafın beklentilerini karşılamaz ve sürekli olarak ilgiye muhtaç hisseder. Narsist bir kadın ve narsist bir erkek anlaşması neredeyse imkansızdır.