Muhabbet kuşu bakımı nasıl yapılır? Muhabbet kuşu nasıl yıkanır?
Muhabbet kuşları en fazla beslenen evcil hayvanlar arasında yer almaktadır.
Muhabbet kuşu bakımı nasıl yapılır? Muhabbet kuşu nasıl yıkanır?
Muhabbet kuşları en fazla beslenen evcil hayvanlar arasında yer almaktadır. Renkli ve estetik görüntüleri ile neşeli tavırları sayesinde kendilerini en fazla sevdiren kuşlar arasındadır desek yanlış olmayacaktır. Kendi aralarında bile birden fazla türlere ayrılmış olan bu kuşların kökenleri Avustralya olarak biliniyor. Peki Muhabbet kuşu bakımı nasıl yapılır? Muhabbet kuşu nasıl yıkanır?
Muhabbet kuşu aynı zamanda kafes kuşu olarak da bilinmektedir. Kendi türleri ile beraber yaşamaları daha uygun olmaktadır. Tek başlarına canları sıkılabilir. İlgi gösterdiğiniz durumda size daha hızlı bir şekilde alışırlar. Muhabbet kuşları kafes içerisinde kendilerini güvende hissetmekte olan canlılardır. Uzun bir hayat sürmeleri için kuşların temizliğine ve ilgiye ihtiyaç duyulmaktadır. Peki bu temizlik ve ilgi nasıl olmalıdır? Nasıl yıkanmalıdırlar?
Muhabbet Kuşu Bakımı Nasıl Olmalıdır?
Muhabbet kuşlarının kafesi küçük olmamalıdır. Kafeste rahat bir şekilde hareket etmeleri ve özgür hissetmeleri en ideali olacaktır.
Kafesin içerisinde kuş tüneği bulunmalıdır. Böylelikle tuvalet gereksinimlerini her yere yapmayacaklardır. Bir nevi bu onların tuvalet eğitimi olacaktır.
Muhabbet kuşları soğuğa karşı oldukça hassas yapıya sahiptir. Soğuk havalarda, rüzgarda dışarıda bırakırsanız hastalanır ve ölürler. Aynı biçimde de direkt olarak güneşe de maruz bırakılmamalıdırlar.
Onlara yem verdiğiniz zaman hoşuna giden muhabbet kuşu yeminden vermeye dikkat edin. Aksi durumda çok yem verseniz dahi beğenmedikleri sürece yemeyeceklerdir.
Kafesin içerisinde gagalarını törpülemek için kullanabilecekleri gaga taşı bulunmalıdır.
Mümkünse her gün muhabbet kuşunun suyunu değiştirmenizde fayda vardır. Musluk suyu kullanmayın onun yerine içme suyu tercih edin. Eğer siz de suyunuzu musluktan içecekseniz, bir gün bekletilmiş olarak koyun. Böylece de suyun içerisindeki kloru öleceğin için kuşların sağlığı tehlikeye girmeyecektir.
Gün aşırı kafesin tabanını temizlemeniz gerekmektedir. Dışkıların kokmaması adına bu oldukça önemli olmaktadır. Ayrıca kuşun kendisini mutlu hissedebilmesi de oldukça önemlidir.
Muhabbet kuşu kafesinin içerisine ayna almak da can sıkıntısı için birebir olacaktır.
Yıkanmaları için kuş banyoluğu almanız kendi kendine yıkanmasını ve temizlenmesini sağlayacaktır.
Vitamin kullanımına başlamadan önce veteriner hekime danışmanızda yarar vardır. Sebze ve meyve verilmesi konusunda aşırıya kaçmadığınız sürece çok sakınca yoktur.
Dişi kuşların yumurtalarına hiçbir şekilde dokunmamanız gerekmektedir. Aksi durumda kırarlar ve yavru kuşa bu durumda zarar gelebilmektedir.
Muhabbet kuşları tüy döken canlılar arasındadır. Strese kapıldıkları zaman ise bu tüy dökme artabilmektedir. Bu gibi durumlar içerisinde stresin kaynağının ortadan kaldırılması gerekmektedir. Eğer yerini beğenmemiş ise yerini değiştirmesi, yalnızlıktan sıkılması, ilgi beklemesi ya da verilen kuş yemleri problemin çözümü olabilir. Sorunu sizin anlayamadığınız durumlarda veteriner hekime götürerek profesyonel bir destek almanız önerilir.