Memurlar Ne Zaman Yeşil Pasaport Alabilir?

Yeşil pasaport, bordo pasaporttan daha farklı olarak en çok 5 senelik geçerlilik süresine ve daha fazla dolaşım gücüne sahip olarak bilinen bir pasaport çeşididir.

Resim 2OsMJzqxGU
Google News

Memurlar Ne Zaman Yeşil Pasaport Alabilir?

Yeşil pasaport, bordo pasaporttan daha farklı olarak en çok 5 senelik geçerlilik süresine ve daha fazla dolaşım gücüne sahip olarak bilinen bir pasaport çeşididir. Peki, bu pasaport kimlere verilir? Kabaca bir tabirle “Yeşil pasaport devlet memurlarına verilir” şeklinde bilinmektedir fakat bu fazlaca geniş bir tanımlama olur. Aslında kamu görevlilerinin yalnızca %4’lük bir bölümü yeşil pasaporta aday olmaktadır. Bunların kimler olduğunu ve ne şekilde yeşil pasaport çıkartabileceklerini aşağıda detaylı bir şekilde bahsettik.

Yeşil Pasaportu Kimler Alabilir?

Yeşil pasaport, kamuda çalışan bazı görevlilere (memurlar ve kamu görevlileri farklı), eski bürokratlara verilmektedir. Bu görevliler:

– 1., 2. ve 3. derece kadrolarda yer alan ya da sözleşmeli devlet memurlarına,

Yeşil pasaporta başvuruda bulunabilmek için önce devlet memurlarının belli bir kıdeme ermesi gerekmekte. Bu kıdemin “derece ve kademe olarak” bir hesabı bulunuyor. En yüksek derece 1’dir, en düşük derece ise 13. Ancak mesleğe başlamış olan tüm memurlar 13 dereceden başlamıyorlar. Kişilerin askerlik durumuna, kaç yıl okuduklarına, vb faktörlere göre başlangıç derecesi değişiklik gösterir. Mesela lisans mezunları mesleğe 9 derece 1 kademe olarak başlamaktadır, bu da 9/1 olarak ifade edilmektedir. 1. yılının sonunda kişi 1 kıdem ilerleyecektir ve 9 derece 2 kıdem, yani 9/2 olur. Derece ise, sicilinde bir olumsuzluk bulunmaması durumunda 3 senede bir ilerler. Bu hesaba göre 1., 2. ve 3. dereceden kadrolu memurlar yeşil pasaport almaya hak kazanmaktadır.

–  TBMM eski üyelerine,

Yani görevini bitirmemiş millet vekilleri (görev sürelerinde siyah pasaport kullanmaktadırlar).

–  Eski bakanlar,

Görevlerine devam ettikleri zaman siyah pasaport kullanıyorlar. Görevlerinin bitmesi ile de yeşil pasaporta geçiyorlar.

– 1.,2. ve 3. derece kadro karşılığı çalışan diğer kamu görevlilerine,

Devlet memuru ve kamu personeli farklı şeyler mi diye sorarsanız, bu madde, devlette kadrolu olmayan, fakat sözleşmeli çalışan personeli tanımlıyor. Bu personel içinden 1,2 ve 3. derece kadro karşılığı bulunanlar da yeşil pasaporta hak kazanıyor.

– Kadro derecesi 1.,2. veya 3. derece iken emekliğe ayrılmış olan ya da görevden çekilen memur ve diğer kamu personellerine,

Yukarıda bahsi geçenler emekli olmalarının ardından da yeşil pasaport ayrıcalıklarını korumaktadır. Aynı biçimde görevlerinden kurum tarafından çekilirlerse de yeşil pasaport haklarını korurlar.

– Görevleri süresince olmak kaydı ile büyükşehir, il ve ilçe belediye başkanlarına,

Aktif olarak başkanlık yapmış oldukları süre boyunca, bu belediye başkanlarına da yeşil pasaport verilmektedir.

– 1. derece kadro ile emekli olan belediye başkanlarına,

Yukarıda saymış olduğumuz belediye başkanları görevden ayrıldıkları zaman pasaportları bordo pasaporta döner. Fakat 1. derece kadroyken emekliliğe ayrılmış olan belediye başkanları yeşil pasaportlarını korurlar.

–  Devlet sporcusu unvanını taşıyan atletlere,

Hangi spor branşı olduğu fark etmeksizin, ülkeye başarı getirdikleri için devlet sporcusu statüsü alan sporculara hem aylık bağlanıyor, hem de yeşil pasaport veriliyor.

–  Eskiden devlet bankaları olup, sonrasında da özelleştirilen Halk Bank, Ziraat Bankası ve Emlak Bankası çalışanlarından şu kişilere;

Özelleştirilmeden önce yeşil pasaport hakkını elde etmiş olanlar,

Kuruluş sermaye payının en az %51’i devlete ait kamu kuruluşu olanlar,

Sosyal Güvenlik yönünden T.C. Emekli Sandığına bağlı olmak, Kamu görevlisi olarak çalışanlar,

4603 Sayılı İş Kanununa tabi olanlar.

–  Kadro karşılığı olmaksızın çalışarak, emekli kesenekleri 1.,2 ve 3. derece üzerinden kesilip Emekli Sandığına yatırılan çalışanlar ve bu durumda çalışıyorlarken EMEKLİ olan sözleşmeli devlet memurlarına verilmektedir.

İhracat ile uğraşan iş adamlarına verilmesi için de bir yasa bulunuyor.

Yorumlar (0)
Henüz yorum yapılmamış.
<