Mehmet Akif Ersoy’un hayatı ve hakkında merak edilenler…

2 Mart 1921 senesinde kabul edilen İstiklal Marşı'nın şairi ve güftecisi olan Mehmet Akif Ersoy'un yaşamı ile ilgili merak edilenleri sizler için derledik. Doğumunun 147. senesinde anılan ünlü şaire ile ilgili olarak merak edilenler ve Mehmet Akif'in hayatı.

Gündem 26.12.2020, 13:50 İrem Durak
Mehmet Akif Ersoy’un hayatı ve hakkında merak edilenler…

Mehmet Akif Ersoy’un hayatı ve hakkında merak edilenler

2 Mart 1921 senesinde kabul edilen İstiklal Marşı'nın şairi ve güftecisi olan Mehmet Akif Ersoy'un yaşamı ile ilgili merak edilenleri sizler için derledik. Doğumunun 147. senesinde anılan ünlü şaire ile ilgili olarak merak edilenler ve Mehmet Akif'in hayatı.

İşte Mehmet Akif Ersoy’un hayatı ve hakkında merak edilenler

Mehmet Akif Ersoy Kimdir?

Mehmet Akif Ersoy, 20 Aralık 1873 tarihinde İstanbul’da dünyaya geldi. Babası Fatih Medresesi müderrislerinden Mehmet Tahir Efendi, Osmanlı Devleti’ne bağlı bulunan Arnavutluk’un İpek kazasına bağlı Şuşise Köyü’nden İstanbul’a göç etmiş, annesi Emine Cemile Hanım ise Buharalı Mehmet Efendi’nin kızı olarak Samsun’da dünyaya gelmişti. Mehmet Tahir Efendi, ona ebced hesabı ile doğduğu yıl olan 1290’a karşılık düşen Rağıf ismini vermişse de çevresi tarafından Akif olarak çağırılmıştır. Akif dışında bir de Nuriye isminde bir kızları vardı. Peki hayatı nasıl geçti? İşte Mehmet Akif Ersoy’un hayatı ve hakkında merak edilenler

Mehmet Akif, İstanbul’da Fatih’in Sarıgüzel semtinde Nasuh Mahallesi’nde dünyaya gözlerini açtı. Çocukluğu Osmanlı Devleti’nin “hasta adam” olarak isimlendirilen dönemine denk geldi. 1878 senesinde, Akif 4 yaşındayken Fatih’te Emir Buhari Mahalle Mektebi’ne başladı. Burada iki sene eğitim aldıktan sonra Fatih İptidaisi’ne geçti. Aynı sene babası ona Arapça dersleri vermeye başladı.

Babasının yazın Emin Paşa’nın çocuklarına ders vermesi nedeniyle Emin Paşa’nın çocukları ile arkadaşlık kurdu. Mehmet Akif, 1882 senesinde ilköğretimini tamamlayıp Fatih Merkez Rüştiyesi’ne başladı. Aynı zamanda Fatih Camii’nde Esad Dede’nin İran Edebiyatı derslerine gidiyordu. Lise eğitiminde Mülkiye’nin İdadi bölümüne girdikten sonra yüksek kısmına geçti. Kısa bir zaman sonra evlerinin yanması ve babasının vefat etmesi nedeniyle okula devam edemeyerek sivil veterinerlik okulu olarak faaliyet gösteren Baytar Mektebi’ne geçiş yaptı. Şiirle ilgisi bu döneminde başlayan Mehmet Akif, ilk şiirlerini yazmaya başladı.

22 Aralık 1893 yılında birincilik ile mezun olduktan sonra Orman ve Ma’adin ve Ziraat Nezare’Baytar Müfettiş Muavini olarak atandı. 1895 senesinde ilk eseri olan 7 beyitlik gazeli “Kur’an’a Hitab”, Servet-i Fünun Gazetesi’nde yayınlandı. 4 sene boyunca Anadolu, Rumeli ve Arabistan’da görev yaptı. Bu seyahatler Mehmet Akif’in düşünce ve yazın yaşamını oldukça etkiledi.

İstiklal Marşı’nın Kabul Edilmesi

Maarif Vekili Hamdullah Suphi’nin desteği ile birlikte İstiklal Marşı için açılan yarışmaya başvuru yapan Mehmet Akif Ersoy, 724 şiir arasından yarışmayı kazanmayı başardı. 18 Mart 1921 tarihinde kabul edilen şiir, 1924 senesinde Osman Zeki Üngör tarafından bestelenip “Türkiye Cumhuriyeti’nin Milli Marşı” olarak ilan edildi. Mehmet Akif Ersoy yarışmadan kazanmış olduğu 500 lirayı kabul etmeyerek Türk Ordusu’na hediye etti.

Mehmet Akif Ersoy’un en çok bilinen ve en önemli eseri olan “Safahat”, 7 kitaptan oluşmaktadır. 1911 senesinde yazmış olduğu birinci bölümde Osmanlı’da Meşrutiyet dönemini; 1912 senesinde yazdığı “Süleymaniye Kürsüsünde” isimli ikinci kitabında, Osmanlı aydınlarını kaleme almıştır. 1913’dte de Safahat’ın üçüncü bölümü olan “Halkın Sesleri” ve 1914 senesinde de dördüncü bölüm “Fatih Kürsüsünde”yi yazmıştır. Sonrasında 1917 tarihli “Hatıralar” ve I. Dünya Savaşı ile ilgili görüşlerinin bulunduğu 1924 tarihli “Asım”ı yazmıştır. Son ve 7. bölüm olan “Gölgeler”i 1933 senesinde yazmıştır. Şiirlerinin toplu olarak bulunduğu 7 kitaplık eserine “İstiklal Marşı”nı koymayıp bu eserini Türk Milleti’ne hediye etmişti.

Yorumlar (0)
12
az bulutlu
Namaz Vakti 25 Nisan 2024
İmsak 04:16
Güneş 05:49
Öğle 12:52
İkindi 16:39
Akşam 19:44
Yatsı 21:11