Kumaştan Su Lekesi Nasıl Çıkar?
Su lekesi olan kumaş kötü bir görünüme sahip olacaktır. Peki su lekesi olmuş kumaş nasıl temizlenir?
Yüksek oranda klor ve kireçli olan su yıkanan çamaşırların kumaşında iz bırakmaktadır. Çıkması en çok zor olan lekelerden bir tanesi kumaştan su lekesini çıkarmaktır. Kumaştan su lekesini çıkarmanın püf noktaları bulunmaktadır. Bu püf noktalar su lekesinin çıkarılmasında kadınların oldukça işine yaramaktadır.
Kumaş üzerinde oluşan lekelerden olan su lekesi öteki lekelerin aksine hemen kendini belli etmektedir. Su lekesini elbiseden çıkarmak da oldukça zordur. Kumaşın türüne göre su lekesini çıkarabilmek zahmetli bir işlem olabilir. Çamaşır makinesine atıldığında ya da kumaşın üzerine su sıçradığında ortaya çıkacak olan leke doğal yollar ile pratik bir şekilde çıkarılması mümkün olan lekelerdendir. Peki kumaştan su lekesi nasıl çıkar?
Kumaştan Su Lekesini Çıkarmanın Püf Noktaları
Kumaşın cinsine göre oluşan su lekelerini çıkarmak için en çok bilinen yöntemlerden biri lekeyi şişe veya bardak yardımı ile ovmaktır. Çoğunlukla sert olan kumaşlar da oldukça etkili bir sonuç vermektedir. Bunun çözümü için işe veya bardağın dibi ile leke ovulmalıdır. Su lekesinin çıkarılması için en ideal yöntemlerden biri budur. Şişenin dibi bastırılır ve leke ovulur.
Ovulan leke bir süre sonra kendiliğinden kaybolur. Kumaşın sert bir zemine konulması gerekir. Sert zemine konan kumaş bir şişe ya da bardağın altın yardımıyla sert bir şekilde ovalanır. Bir diğer su lekesini çıkarmanın yöntemi ise sirkedir. Bu yöntem için sirke ve su karışımı ile birlikte lekeye püskürtülür.
Bir fincan sirke bir çay bardağı suyun içine konulur, karıştırılır ve ardından yünlü bir bez veya sünger yapılan sirkeli suya batırılır ve lekenin üzerine bastırılarak silme işlemi gerçekleştirilir. Ovalanarak silinen su lekesi güç kullanılarak kumaştan çıkarılmalıdır.
Ütüyle Leke Çıkarma
En çok bilinen diğer bir yöntem ise ütüyle lekeyi çıkarma yöntemidir. Kumaşın türüne göre ütünün ayarlanması önemlidir. Ütü ayarı kumaşa göre ayarlandıktan sonra ütü su lekesinin üstünde gezdirilmelidir. Yalnız dikkat edilmesi gereken nokta bütünün hızlı bir şekilde geçilmemesidir. Yavaş hareketlerle leke üzerinden geçirilen ütü kumaşı yakmamalıdır.
Ütülemeden sonra leke kumaştan çıkmış olacaktır. Lekeyi arap sabunu ile çıkarmak da mümkündür. Lekenin üzerine öncesinde beyaz sirke dökülür ve bekletilir. Ardından arap sabunu üzerine yedirilir ve 5 dakika sonrasında kumaş soğuk su ile yıkanır. Lekeyi alkolle çıkarmak da mümkündür. Kalın ve kalite yapısı yüksek olan kumaştaki su lekesinin çıkarılması için alkol kullanılabilir.
Alkol daha fazla kot pantolon gibi sert kumaşlar üzerinde kullanılır. Ayrıca kumaş kaliteli değil ise alkolle temizleme uygun değildir ve kumaşın renginde açılma olabilir. Dolayısıyla alkolle temizlemede biraz daha dikkatli olunmasında fayda vardır.