Küfredince neden iyi hissederiz?

Küfretmek niçin insanları bu kadar iyi hissettirir?

Resim QD4ZoDw5RB
Google News

Küfredince neden iyi hissederiz?

Küfretmek niçin insanları bu kadar iyi hissettirir? Yaramazlık yapmış olduğumuzu bildiğimizden mi yoksa küfür ettiğimizde beynimizde veya vücudumuzda gerçekten bir şeyler değişir mi?

Hepimizin başına geliyordur, ayak parmağımızı vurduğumuzda, trafiğe yakalandığımızda ya da içtiğimiz bir içeceği üzerimize döktüğümüzde birden küfür edip, söylenmeye başlayabiliriz. İçgüdüsel bir şekilde küfre başvurur, genel anlamda ağız dolusu söylenir ve birden büyülenmiş gibi bir derece tatmin oluruz. Peki küfredince neden iyi hissederiz?

Evet, bazı insanlarımız daha fazla küfreder ve bazı insanlar da keyiflendiğinde bile küfürlü konuşur. Fakat her kültürde ve her dilde küfredildiğini unutmamak gerekir. Hatta bu yalnızca insanlara has bir özellik bile olmayabilir.

Küfretmek nedir?

Her kültürün kendi ahlaki kuralları bulunmaktadır ve bunları ne zaman ihlal edebileceğinizi bilmeniz gerekmektedir.

Konunun uzmanı ve "Swearing Is Good For You" (Küfür Etmek İyi Gelir) isimli kitabın yazarı Dr. Emma Byrne "Küfrü tam olarak tanımlamak çok, çok zor" şeklinde konuşuyor.

Byrne küfrün şok olduğumuzda, şaşırdığımız zamanlarda, sevindiğimizde veya komik ya da nahoş olmak istediğimiz zaman kullandığımız türde bir dil fakat aynı zamanda yalnızca belli bir toplulukta, dil grubu içerisinde, toplumda, ülkede ya da din içerisinde anlam bulmakta olan kültürel bir faktör olduğunu söylüyor:

"Küfrün ne olduğuna uzlaşma ile karar veririz ve bu uzlaşmanın büyük bir tarafı, belirli bir kültürde tabuların ne olduğuyla alakalıdır.

Neden küfrederiz?

Bir radyoda dinleyicilerden Gadi "Stresli bir durum oluştuğunda ya da beklenmedik bir şey gerçekleştiğinde, küfretmek refleks gibi bir şey ve bir biçimde d iyi de hissettiriyor" diyor.

Diğer dinleyiciler de bu görüşe yorum yaparak katılıyor.

Aslında küfretmek duygularımızla çok güçlü bir biçimde bağlantılı ve küfür etmek için kullanmış olduğumuz kas hareketleri birden çok yerde saklı halde. Yani ihtiyacımız olması durumunda yedekleri bulunuyor."

Farklı kelimeler aynı hissi verir mi?

Çoğu durumda, yalnızca 'gerçek küfür' işe yarıyor. Yapılan bir ellerini buzda bekletme deneyinde; uzmanlar, küfrettikleri vakitte deneklerin daha uzun süre ellerini buzda tutabildiklerini söyledi. Fakat daha nazik kelimeler işe yaramadı, çünkü gerçek olarak küfürlü sözlerin duygusal etkisinden mahrum olurlar.

Farklı dillerde küfürler

Peki küfredilmesi, her dil için aynı hissi veriyor mu?

“İspanyolca küfredebilmek için oldukça yaratıcı bir dil. Çünkü biri aşırı derecede kızdığı zaman, tam cümleler duymaktasınız. Nesne, fiil bir de özne ile kendi anlatımlarından bütün hikayeyi. Hepsi de küfürle" şeklinde konuşuyor. Malta, Çin, Rusya gibi ülkelerde de konuşmacılar da küfretmenin kendi dillerinde çok yerleştiğini ve küfretmeyen sayısının oldukça az olduğunu söylüyor.

Yorumlar (0)
Henüz yorum yapılmamış.
<