Kivi Nasıl Ekilir? Kivi Nasıl Yetiştirilir?

Kivi meyvesi nasıl yetiştirilmektedir ve nasıl ekilir? Kivi hakkında merak edilen her şeyi haberimizde derledik.

Resim pTSqJjOcUU
Google News

Kivi önceleri Çin'in dışında doğal yetişme alanı olmadığı biliniyordu.  Kivi meyvesi aromatik maddeler ve vitamin bakımından oldukça zengin ve dekoratif bir görünüme sahiptir.  Bu özelliği sayesinde kivi insanlar tarafından kısa bir sürede keşfedilmiş ve tadı sevinmiştir. 

Dünya üzerindeki toplam üretim 1000000 tonun üzerine çıkmayı başarmıştır.  Ülkemizde çivi üretim ve araştırma çalışmalarının yalnızca 13 seneye yakın bir geçmişi vardır Ancak kivi ülkemizde de çok sevilmiş ve beklenenin üstünde bir taleple karşı karşıya kalınmıştır.  Özellikle de fındık ve çayın yetiştirilmekte olduğu Doğu Karadeniz Bölgesi'nde kivi bitkisi yöre çiftçileri için alternatif ürün haline gelmiştir. Karadeniz'in tahlilleri dışında büyük bir potansiyele sahip olan öteki bölge ise Marmara bölgesidir. 

Ege'de Kivi

Büyük bir üretim merkezi olmasının sebebi tüketim merkezlerine yakın olması ve soğuk hava depolarının bulunmasıdır.  Ege ile Akdeniz bölgelerinde de denizden 200 ile 500 metre yüksek nemli vadilerde kivi üretimi gerçekleştirilebilmektedir.  Akdeniz bölgesinde ise yüksek sıcaklıklar kivinin yetiştirilmesini zora sokmaktadır. 

Kivinin her gün sulama yapılma zorunluluğu bulunduğundan dolayı maliyeti artmaktadır.  Yıl içerisinde en az 400000 tonluk üretim potansiyeli bulunmaktadır. Tüketim yaklaşık olarak 50000 tondur.

Kivi Fidanı Kaç Yaşında Meyve Vermeye Başlar?

Kivi fidanı dikildikten kivi fidanı dikildikten yaklaşık olarak 3 sene sonra ilk çiçekler dolayısıyla ilk meyveler görülmeye başlar.  Ancak potansiyel yıldan yıla artarak devam eder.  Fidanın bakımı güzel yapılıyorsa sulama imkanları yeterli ise en yüksek verim 6 ile 7 yaşlarında alınmaya başlar.  Yıl yıl artış sürer.

Kivilerin Hasat Ve Depolama İşlemleri

Kiviler onca üzerinde olgunlaşmadan önce hasat edilmişse belirli bir süre sonra yeme olgunluğuna erişirler.  Öteki meyve türlerinde meyvelerin hasat durumları kolay bir şekilde anlaşıldığı halde kivi meyvesinin hasat olgunluğuna gelip gelmediğini yalnızca refraktometre ile suda çözünen kuru bir madde miktarıyla ölçmek mümkündür.

 Hasat Zamanı bu miktarın % 6,5 ile 7,5 arasında olması istenmektedir. Standart bir olgunluğa erişmiş kivi meyvesinin hepsi tek seferde hasat edilmektedir.  Hasat işlemi gerçekleşirken yumuşak dokulu önlük giymesine ve meyvelerin depolama sırasında etilen gazına maruz bırakılmamasına özen gösterilmelidir.  Aksi durumda meyveler kısa bir sürede yumuşamakta ve depolama ömürleri kısalmaktadır.

Yorumlar (0)
Henüz yorum yapılmamış.
<