Kışın evinizi sıcak tutmanız için altın öneriler

Son bir sene içinde doğalgaz ücretlerinde meydana gelen artış, önümüzdeki kış evleri ısıtmayı daha maliyetli duruma dönüştürecek.

Resim wRF7Biwi4J
Google News

Kışın evinizi sıcak tutmanız için altın öneriler

Son bir sene içinde doğalgaz ücretlerinde meydana gelen artış, önümüzdeki kış evleri ısıtmayı daha maliyetli duruma dönüştürecek. Kış yaklaştığında evinizin yalıtımını basit, hızlı ve düşük maliyetli bir biçimde ne şekilde iyileştirebileceğinizi inceledik.

1. Alüminyum folyo

Radyatörlerden, özellikle de duvara dayalı bulunan radyatörlerden ısı kaybının önüne geçilebilmesinin en kolay yollarından biri, radyatörün arkasında yer alanduvara alüminyum folyonun yapıştırılması. Friends of the Earth isimli sivil toplum kuruluşlarında enerji üzerine çalışmakta olan Sophie Neuburg, bunun ısıyı odaya geri yansıttığını belirtiyor.

Bu amaç için özel üretilmiş folyolar da bulunuyor. Tasarruf üzerine bilgiler aktaran Moneymagpie sitesinden Carl Brennand, kaliteli mutfak türü alüminyum folyoların da kullanılabileceğini ancak bunun için üretilen folyoların daha iyi sonuç vereceğini söylüyor.

2. Kalın perdeler

Evlerde pencerelerden kaynaklı olan ısı kaybının önüne geçebilmenin bir yolu da kalın perdelerin kullanılması. Brennand, termal yalıtım özelliği bulunan perdelerin tercih edilebileceğini belirtiyor.

Brennand, yeni perde almaya para harcamak istemeyenleri için de perdelerinin iç tarafına bir şeyler dikilerek kalınlaştırabileceğini söylüyor ve "Duş perdesi bile dikebilirsiniz" diye konuşuyor. Evdeki dış kapının arkasına perde takmak da benzer bir etki oluşturuyor. Ancak bunun bir perde olması şart değil. İç mekan tasarımcısı olan Claire Potter "Ninem kapının arkasına eski bir kilim asardı" şeklinde örnek veriyor.

3. Açık perdeler

Perdelerin kalın olması ne kadar önemli oluyorsa, güneş açtığı zaman da perdeleri açarak evin ısınmasını sağlamak da bir o kadar önemli oluyor.

Güneşten gelen doğal ve ücretsiz ısı kaynağını olabildiğince uzun süre kullanmak gerekmektedir. Güneş batar batmaz perdeleri kapatabilmek de ısının korunmasına yardımcı olacaktır.

4. Çift camlı pencere ve alternatifleri

Çift camlı pencereler yalıtım bakımından iyi olsa da maliyeti yüksek olabiliyor. Ancak buna para ayırmak istemediyseniz daha uygun alternatifler de bulunuyor. Neuburg "Tek katlı pencerenizin üzerine çekebileceğiniz pencere yalıtım filmleri yer alıyor" diyor ve çift katlı pencere kadar olmasa bile yalıtımı iyileştirdiğini belirtiyor. Yapışkanı sayesinde pencereye yapışan bu filmler, genel olarak saç kurutma makinasının ısısıyla sabitliyor.

Bu filmlerin bir dezavantajı bulunuyor: Pencereyi açmak için genel olrak filmi çıkarmak gerekiyor. Ancak filmlerin uygun fiyatlı olması bunun her sene yapılabileceği ya da açılmayan pencerelere uygulanabileceği anlamını taşıyor.

Evinde ısınma altyapısı bulunmayan Potter, bütün evde bulunan pencerelerin 180 TL civarında bir maliyetle kaplanabileceğini, kendi evinde bir filmin 2-3 sene kadar dayandığını belirtiyor.

5. Baca balonları

Evinizde bir şömine bulunuyorsa, bacasından ısı kaybı olacağını atlamayın. Potter, çoğu kişinin şömineleri ısınmak için değil dekoratif hedefler için kullandığını, bu durumda bacanın içine bir baca balonu yerleştirip ısı kaybının engellenebileceğini belirtiyor. Baca balonu kullanacaksanız, ateş yakmak istediğiniz zaman balonu çıkarmayı unutmamanız gerek.

6. Minik deliklerin büyük etkisi

Evinizdeki kapıda mektup deliği ya da evcil hayvanınızın girip çıkabilmesi adına delikler bulunuyorsa, bunlar beklemediğiniz kadar ısı kaybına sebep olabilir. Bu delikleri yün gibi malzemelerle kapatarak yalıtımı iyileştirebilmeniz mümkün. Potter "Küçük bir cereyan noktasının dahi odayı ne kadar soğutabileceğini görmek inanılmaz" şeklinde konuşuyor.

7. Kapı altlarına dikkat

Kapı altlarını kapatabilmek için basit süngerlerin yanı sıra dekoratif ürünler de kullanılabiliyor. Eski nesillerden öğrenebileceğimiz öteki şey de dış kapının alt tarafıyla zemin arasında bulunan boşluğu kapatacak basit malzemeler kullanmak.

Bunun için kapı altı izolasyon süngeri alabileceğiniz gibi taytlarınızı ya da külotlu çoraplarınızı kumaş veya çorapla doldurarak kapınızın iç tarafında yere yaslayabilmeniz mümkün.

Yorumlar (0)
Henüz yorum yapılmamış.
<