Kediler Ne Zaman Tüy Döker? Kedilerin Tüy Dökme Mevsimi
Kediler bazı sebeplerden ötürü ve bazı dönemlerde tüy dökerler. Bu tüy dökme o kadar artar ki rahatsız edici hale gelebilir.
Kedilerde dökülen tüylerin mevsimleri kedinin çeşitli dönemlerine karşı artış ya da azalış göstermektedir. Tüm kedi sahiplerinin hatta köpekler de dahil olmak üzere ortak bir problem de tüy dökme işlemidir. Mama seçimleri tüy dökme işleminde de büyük bir rol oynamaktadır. İşlerin büyük bir bölümü burada bitmektedir.
Ev yemeklerinden kedilerin uzak tutulması konusunda uyarılmakta fayda var. Kedinin kendine göre beslenmesi gerekmektedir. Kalitesiz mamalar ile ev yemeklerinin kediye verilmesi tüylerin dökülmesine sebep olmaktadır. Kedinin tüylerinin dökülmesine neden olan diğer bir sebep de B vitamininin eksikliği olmaktadır. B vitamini takviyesiyle tüylerin dökülmesini engelleyecektir. Kedinin mamasında balık olmasına dikkat edilmelidir.
Kedilerin Başlıca Tüy Dökme Sorunları
Kedinin stresten mutlaka uzak tutulması gerekir. Özellikle de yaz ayları tüylerinin kesilmesi kedi için büyük bir stres oluşturur. Bunların dışında da kedilerin düzenli taranmaması, deri hastalıklarının oluşması, pire bulaşması gibi faktörler kedinin tüy dökmesini sağlamaktadır. Kedilerin hamilelik ile çiftleşme dönemlerindeki dengesizlikler de tüy dökmesini sağlar.
Tüy dökmesine karşı kediye haftada bir veya iki kez yaş mama verilmesi tavsiye edilmektedir. hem protein hem de su ihtiyacı böylece karşılanmış olur. Tüy dökülmesinde de bir tık kedi öne geçer.
Tüy Dökülmesinin Sebepleri
Kedinin tüy dökmesinin altında herhangi bir problem yatmıyorsa normalden daha çok tüy döktüğü düşünülüyorsa sorunun altında sağlık problemleri yatabilir. Kedilerdeki tüy dökülmesinin başka bir sebebi de hastalıklar olmaktadır. Veteriner hekimin muayenesinden geçen bu dostun hayati önem taşıyan bir hastalığa yakalanmış olma olasılığı yüksektir. Şöyle ki; böbrek, karaciğer, bağırsak hastalıkları ile deri tümörleri görülebilir. Ayrıca kedinin anlık durumunun da incelenmesi gerekir.
Kızgınlık, çiftleşme ya da hamilelik zamanlarındaki hormon değişiklikleri tüylerinin dökülmesine sebep olabilmektedir. Eğer böyle bir durum varsa kedi sahibinin meraklanmaması gerekir. Çünkü dönem sonunda tüy dökülmesi yavaşlayacak ve duracaktır. Fakat tüy dökülmesi hala aynı şekilde devam ediyorsa acilen hekime başvurmakta ve bu dostu detaylı bir taramadan geçirmekte fayda vardır. ayrıca susuzluk kedilerde tüy dökülmesi de yapar. Kedinin su kabının mutlaka kontrol ettirilmesi ve düzenli şekilde doldurulması gerekir.
Kedilerde Tüy Dökme Mevsimi
Bu olay kediler için sıradan bir olaydır ve sıcak ya da soğukta farklı tüyler çıkmaktadır. Kedilerde mevsime bağlı olarak en çok tüy dökümü ilkbaharda gerçekleşir. Ancak her mevsimde tüy dökümü gerçekleşir.