İstifa etmiş sayılan memurun, emekli ikramiyesi kaybı olur mu?

Emeklilik için gereken hizmet süresini tamamlamasının ardından müstafi duruma gelen memur için emekli ikramiyesi kaybı olur mu?

Gündem 13.04.2021, 18:30 İrem Durak
İstifa etmiş sayılan memurun, emekli ikramiyesi kaybı olur mu?

İstifa etmiş sayılan memurun, emekli ikramiyesi kaybı olur mu?

Emeklilik için gereken hizmet süresini tamamlamasının ardından müstafi duruma gelen memur için emekli ikramiyesi kaybı olur mu?

Bazı durumlarda görevinden istifa etmek durumunda kalan memurlar olabilir. Bu durumda memurların istifalarının yazılı istekleri sonucunda mutlaka Kurumlarınca kabul edilmesi gerekmektedir. Şayet istifaları kabul edilmeyen ya da hiç istifa etme yolunu seçmeye gitmeden memurluğu bırakma, yani görevine kesintisiz bir şekilde 10 gün süre ile gelmeme sebebi ile müstafi duruma gelme durumları da yaşanabilmektedir. Bu durumlar 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu hükümlerinde açıkça belirtilmiştir.

Peki İstifa etmiş sayılan memurun, emekli ikramiyesi kaybı olur mu? müstafi duruma düşme memur için sosyal güvenlik haklarından mahrumiyet söz konusu olur mu, memurluk hizmet sürelerine emekli ikramiyesi ödenir mi?

Bugün için emeklilik hizmet koşullarını tamamlamış olanlar 5434’e tabi olan memurlardır. 5434’e tabi olan memurlar için emekli ikramiyesi koşulları 5434 sayılı Kanun Madde 89 hükmünde yer almaktadır. Bu maddede yer alan kurallara göre;

-Bütün hizmetleri memurluk hizmeti olanların istekleri üstüne emekli oldukları zaman emekli ikramiyesi ödenmesinde hiçbir şart aranmaz ve aylığı bağlandığında ödeme gerçekleşir.

-Memurluk hizmetleri ile beraber işçilik, esnaflık gibi hizmet vakitleri bulunanlardan istekleri üzerine emekli oldukları zaman yine emekli ikramiyesi ödenmesinde hiçbir şart aranmaz ve aylığı bağlandığında ödeme gerçekleşir.

-Fakat; memurluk hizmetleri ile beraber işçilik, esnaflık gibi hizmet süreleri bulunan kişilerden müstafi duruma düşme, yani herhangi bir istifa isteği olmadan görevine en az 10 gün süre ile kesintisiz gelmeme hali ile memuriyetin sonlanmasında memurluk sürelerine emekli ikramiyesi ödenmesinde şartlar aranır ve bu şartların neler olduğuna da 1475 sayılı Kanun Madde 14 hükmüne bakılır. Yani, işçilere kıdem tazminatı ödemelerinde şayet kıdem tazminatı ödenmesi koşullarını taşımayanlara nasıl kıdem tazminatı ödemesi gerçekleştirilmiyorsa bu durum kıyas alınarak memurluktan müstafi sayılanlara da (müstafi sayılma hali Kurumların haklı sebepleri arasına girdiğinden) memurluk hizmet zamanına emekli ikramiyesi ödemesi gerçekleştirilmez.

Sonuç olarak, müstafi sayılan memurun hizmet sürelerinin içerisinde işçilik, esnaflık benzeri hizmet süreleri bulunuyorsa memurluk hizmet sürelerine emekli ikramiyesi ödenemeyeceğini söyleyebilmek mümkün.

Bu bağlamda, hizmet süresini tamamlamış olanlar tarafından (ayrıca 8 Eylül 1999 öncesi çalışma hayatına başlayıp 15 senelik sigortalılık süresini bitirmiş ve 3600 gün primli hizmeti bulunanlar dahil) görevlerinden ayrılmak isteyenler için öneri, müstafi duruma düşmemek için Kurumlarına istifa etme müracaatlarını gerçekleştirip, sonucunun kabul edilmesini beklemeleri yönünde olmaktadır.

Genel olarak da işlemler bu biçimde olmakla beraber, mahkemeler tarafından verilen kararlarda emeklilik için gerekmekte olan hizmet senelerini, yani kadın ise 20, erkek ise 25 hizmet senesini doldurmuş olanların, görevlerinden ayrılma durumlarına bakılmadan memurluk hizmet vakitlerine emekli ikramiyesi ödenmesi gerektiği yönünde kararların verilmiş olduğunu da belirtmek mümkün.

Yorumlar (0)
12
az bulutlu
Namaz Vakti 26 Nisan 2024
İmsak 04:14
Güneş 05:48
Öğle 12:51
İkindi 16:39
Akşam 19:45
Yatsı 21:12