İsrail-Filistin: İsrail'in Gazze'ye hava saldırılarında en az 24 kişi öldü, Kudüs'te gerilim sürüyor
İsrail polisi ile Filistinliler arasında Mescid-i Aksa'da meydana gelen olayların üçüncü gününde, gerilim Gazze Şeridi'ne de sıçradı.
İsrail-Filistin: İsrail'in Gazze'ye hava saldırılarında en az 24 kişi öldü, Kudüs'te gerilim sürüyor
İsrail polisi ile Filistinliler arasında Mescid-i Aksa'da meydana gelen olayların üçüncü gününde, gerilim Gazze Şeridi'ne de sıçradı. Hamas, sert müdahalelere ve Filistinlilere yönelik yapılan saldırılara karşılık verilmesi adına İsrail topraklarına 300 roket atarken, İsrail hava operasyonları gerçekleştirerek karşılık verdi. İsrail'in hava saldırılarında en az 24 Filistinli sivilin hayatını kaybettiği açıklandı.
Gazze'deki Sağlık Bakanlığı yetkilileri, İsrail’in hava saldırısının sonucunda ölenler arasında 9 çocuk ile yaşlı bir kadının bulunduğunu belirtti. İsrail-Filistin: İsrail'in Gazze'ye hava saldırılarında en az 24 kişi öldü, Kudüs'te gerilim sürüyor.
İsrail Ordusu sözcüsü Jonathan Conricus ise hava saldırısı düzenlenirken üç Hamas militanının öldürüldüğünü duyurdu.
Hamas kaynakları da İzzeddin el Kasım Tugayları komutanlarından biri olan Muhammed Abdullah Fayyad'ın hayatını kaybettiğini doğruladı.
12 saatlik bir süre içerisinde 300'den fazla roket atıldığı söylenirken, İsrail'in Demir Kubbe Hava Savunma Sistemi roketlerin büyük bir kısmını havada imha etti.
İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu da Kudüs Günü etkinlikleri için katılmış olduğu programda, Hamas'ın 'kırmızı çizgiyi aştığını' ve büyük bir şiddet ile karşılık vereceklerini söyledi.
Hamas lideri İsmail Haniye, Salı sabahı erken saatte gerçekleştirmiş olduğu açıklamada, "İsrail, Kudüs'te ve Mescid-i Aksa'daki tüm terör sahnelerine son verene kadar" roket saldırılarının devam edeceğini söyledi.
Yaşanan gerilimi azaltmak adına Türkiye'nin de aralarında yer aldığı ülkeler bölge liderleri ile temaslar kurmaya başladı.
ABD'den 'roket saldırıları durmalı' açıklaması
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Ürdün Kralı 2. Abdullah ve Kuveyt Emiri Şeyh Nevvaf ile telefon görüşmesi yaptı. AFP haber ajansına konuşan diplomatik kaynaklar, Mısır ile Katar'ın da gerginliği azaltmak adına devrede yer aldıklarını belirtiyor.
ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Hamas tarafından düzenlenmekte olan roket saldırılarını kınadı ve "hemen durdurulması" çağrısı yaptı. Ancak İsrail’in düzenlediği hava saldırılarına ilişkin açıklama yapmadı.
Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'in Pazartesi günü gerçekleştirmiş olduğu acil toplantının ardından bir açıklama gelmedi.
Kudüs Günü gerilimi
Günlerdir devam eden ve İsraillilerin şiddet miktarını artırdığı olayların, İsraillilerin "Kudüs Günü" kutlamasına denk gelmesi gerginliği daha da yükseltti. Birçok İsrailli, İsrail'in Doğu Kudüs'ü işgal ettiği, 1967'deki Altı Gün Savaşı'nın yıldönümüne denk gelmekte olan günü İbrani takvimine göre "Kudüs Günü" olarak kutlamaya devam ediyor. Bu sene bu takvime göre Kudüs günü 9-10 Mayıs'a denk gelecek.
Pazartesi günü 300'den fazla Filistinlinin yaralandığı protestolar Mescid-i Aksa çevresinde yoğun hale geldi.
Gerginlik zaman zaman cami içerisine de taşındı ve gece saatlerinde Mescid-i Aksa avlusunda yer alan ağaçlar alev aldı.
Filistin lideri Mahmud Abbas ise Mescid-i Aksa’nın çevresinde meydana gelen olayları, "uluslararası kamuoyunun önündeki yeni bir sınav" olarak belirtti.
Gazze Şeridi'ni kontrol altına alan Hamas, İsrail'e, güvenlik güçlerini Mescid-i Aksa ve Şeyh Cerrah mahallesinden çekme çağrısını tekrarladı.
Doğu Kudüs'te yaşanan gerginlik, Nisan ayının son haftasında Filistinlilerin Ramazan geleneği olan, oruçlarını eski şehrin Şam Kapısı'nın merdivenlerinde açmalarının engellenmesi ile birlikte başlamıştı.
Ayrıca Filistinliler, Şeyh Cerrah Mahallesi'nde yer alan 30'dan fazla ailenin evlerinden tahliye edilmesi planına tepki göstermekte.
Harem-üş Şerif'in önemi
Harem-üş Şerif, hem Müslüman alemi hem de Yahudiler tarafından kutsal sayılıyor. Yahudiler için bu bölge Museviliğin en kutsal noktası ve Tevrat'ta ismi geçen iki mabedin de geçmişte yer aldığı bölge.
Mescid-i Aksa da İslam'ın üçüncü en kutsal ibadet yeri olarak kabul görüyor.
Bu bölgenin içerisinde olduğu Doğu Kudüs, 1967 yılındaki Altı Gün Savaşı olarak da bilinen Arap-İsrail savaşından bu zamana kadar İsrail devletinin işgali altında yer alıyor.