Euro 37,49 %0,02
Dolar 34,26 %-0,01
Sterlin 44,78 %-0,11
Altın 2.929 %0,06

İşitme Cihazı Nasıl Seçilir: İpuçları Ve Püf Noktaları

Resim xMYNEq9ad4

İşitme cihazı işitme kayıplarında kullanılması gereken oldukça önemli bir alettir. Farklı nedenlere bağlı olarak görülen işitme kayıplarında farklı markaların farklı modelleri kullanılır. Bu noktada dikkat edilmesi gereken birçok püf nokta bulunur.

İşitme Cihazı Nasıl Seçilir?

İşitme cihazı seçiminde dikkat edilmesi gereken pek çok nokta vardır. Öncelikle hastanede ya da işitme cihazı merkezinde odyolog tarafından yapılan saf ses işitme değerlendirmesi sonucu işitme kaybının derecesi ve türü belirlenir daha sonra bu kayba uygun olacak model belirlenir. İşitme cihazı seçimi yapmak için sadece model belirlemek yeterli değildir. Sonrasında yapılması gereken ince ayarların da uygulanması gerekir.

İşitme Değerlendirmesi

İşitmenin değerlendirilmesi için yapılması gereken belirli testler vardır. Bunlardan biri saf ses işitme değerlendirilmesi testidir. Bu test ile genel olarak işitme kaybı ve derecesi ile bilgi elde edilebilir. Fakat yeterli bilgi sağlamaz timpanometri testi ve akustik refleks testi de uygulanarak işitmenin değerlendirilmesi tamamlanmış olur.

İşitme Cihazı Türleri

İşitme cihazı türleri pek çok alt başlıkta incelenebilir.

Bunlardan bazıları:

  • Kulak içi işitme cihazları
  • Kulak arkası işitme cihazları
  • Pediatrik grup için işitme cihazları
  • Tinnitus maskeleme özellikli işitme cihazları bu türler arasından en uygun olan seçilerek kullanıma hazırlanır.

İşitme Cihazı Özellikleri

İşitme cihazı özellikleri türüne göre değişiklik gösterir. Kulak arkası işitme cihazları genellikle işitme kaybının çok olduğu durumlarda kullanılır. Kulak içi işitme cihazları ise daha az kaybı olan, estetik olarak küçük gözükmesini isteyen hastalarda tercih edilir.

Konfor Ve Tasarım

İşitme cihazlarında konfor en çok dikkat edilen özelliklerden birisidir. Tasarım ve konfor hangi cihazda daha yüksek olarak kullanılmışsa tercih edilme oranı artıyor.

Pil Ömrü Ve Bakım

İşitme cihazlarının pil ömrü cihazın modeline göre değişiyor. Genel olarak 3 gün ila 14 gün arasında değişiklik gösterir.

Deneme Süreci

İşitme cihazı almadan önce hastalar talep ettikleri halde deneme yapabilirler. Bu süre bazı ürünlerde 3 gün bazı ürünlerde ise 10 güne kadar çıkabilir.

Destek Ve Garanti

İşitme cihazları için oldukça geniş bir destek hizmeti bulunuyor. Bu hizmetin yanında sunulan garanti süresi ise 5 yıl olarak belirlenmiştir.

Yazar: Mehmet Akif
<