İnternet Bağımlılığı nedir?

İnternet bağımlılığı günümüz koşullarında giderek artan ve duyulan bir kavram olarak sıkça karşımıza çıkıyor. Peki nedir bu internet bağımlılığı, nelere yol açar? Detaylar haberimizde.

Gündem 27.11.2020, 20:30 İrem Durak
İnternet Bağımlılığı nedir?

İnternet Bağımlılığı nedir?

İnternet bağımlılığı günümüz koşullarında giderek artan ve duyulan bir kavram olarak sıkça karşımıza çıkıyor. Peki nedir bu internet bağımlılığı, nelere yol açar? Detaylar haberimizde.

Günümüzde internetin ve bilgisayarın sık kullanılması ile beraber ortaya çıkan ve internet bağımlılığı adı verilen bir rahatsızlık türü ortaya çıkmıştır. Telefon ile tabletlerin bugün bireylerin ayrılmaz bir parçası haline geldiği görülmektedir. 7’den 70’e herkesi etkisi altına almayı başaran internetin yararlarının olduğu kadar zararları da oldukça fazladır.

Teknoloji her geçen gün gelişiyor, ilerliyor ve sonuç olarak da internet de günlük yaşantımızın bir parçası haline geliyor. Elbette bu durum kötü değil çünkü hayatımızı da büyük bir ölçüde kolaylaştırıyor. Akla takılan en ufak bir soru, yemek tarifi, kısa bilgi, yolculuk süresi, harita ve akla gelebilecek her şeyin cevabı bir tık uzakta duruyor. Zaman içinde insanların a-sosyalleşmesine de ve sonraki süreçlerde de internete bağımlı hale gelerek yaşamaya sebep oluyor. İnternetin kullanım yaşı da giderek düşüyor. İnternet kullanımında günümüzdeki en tehlikeli yaş aralığı ise 12 – 20 yaş aralığı olarak nitelendiriliyor. Özellikle de bu yaşlarda geçirilen ergenlik dönemlerinde çocukların internet kullanımının ebeveynlerin dikkatinde olması ve denetlenmesi gerekiyor.

Çok önemli olan ve toplumumuzda görülme sıklığı bir hayli yüksek olan internet bağımlılığı zaman içinde çeşitli psikolojik sorunlara da yol açabiliyor. Her türden içeriklerin bulunduğu internet ortamlarında çocukların ruh sağlıklarını etkileyebilecek içeriklere karşı da önlem alınması gerekiyor. Özellikle de erkek çocukların şiddet ağırlıklı olan oyunlar ve programları takip etmesi, vakit geçirmesi çocuk yaşta psikolojik olarak büyük etki yaratmaktadır. Yapılan araştırmalarda ise kız çocuklarının internette genel anlamda okuyarak ya da chat programlarında zaman geçirdiklerini, erkeklerinse savaş ile dövüş oyunlarında zaman geçirdiklerini belirtti.

İnternet Bağımlılığının Bazı Belirtileri

İnterneti çok kullananların bağımlı olduklarını söylemek yanlış olmayacaktır. İnternet kullanım sürelerinin kısıtlanmasında bu kişilerde belirli durumlar gözlenecektir. Bunların arasında;

Depresyon, sinirlilik ve saldırganlık,

Aile ile sık şekilde problem yaşama ve internet kullanmak için yalana başvurma,

İnternete erişmek için okulu erteleme ve aksatma,

Arkadaşların genel olarak internet ortamından seçilmesi,

Kilo artışı ve uyku bozukluğu,

İnternet Bağımlılığının Sebep Olduğu Sorunlar

Dikkat eksikliği

Psikolojik sorunlar

Hiperaktivite

İçine kapanıklık

Kumar

Madde kullanımı

Seks bağımlılığı

Sosyal fobi

İnternet Bağımlılığının Tedavisi Nasıldır?

İnternet bağımlılığının tedavisinin öncelikli olarak psikolojik denetimi yapılmalıdır. İnternet bağımlılığının altında yatan sorunların araştırılması ve buna uygun şekilde tedavi yöntemi uygulanması gerekmektedir. İnternet bağımlılığında mutlaka bir uzmanın desteğine başvurulması gerekecektir. Kişilerin birden internet bağının kesilmesi ve internetten uzaklaştırılması farklı problemlere sebep olabileceği gibi kişilerin internet kullanım süresini yavaş yavaş azaltmakta fayda olacaktır. Psikolojik sebeplere bağlanamayan internet bağımlılığındaysa uzman onayı ile kontrolünde ilaç tedavisi uygulanacaktır. Aynı zamanda da ilaç tedavisine ek olarak bilişsel-davranışsal terapi yöntemleri de uygulanacaktır.

Yorumlar (0)
12
az bulutlu
Namaz Vakti 26 Nisan 2024
İmsak 04:14
Güneş 05:48
Öğle 12:51
İkindi 16:39
Akşam 19:45
Yatsı 21:12