İngiltere, Türkiye'yi 'kırmızı' listeden kaldırdı. Fakat bakın ne şartlar var?

İngiltere, Türkiye'yi seyahatin ardından zorunlu otel karantinası gerektirmek için hazırlanan kırmızı listeden çıkardı.

Gündem 18.09.2021, 14:00 İrem Durak
İngiltere, Türkiye'yi 'kırmızı' listeden kaldırdı. Fakat bakın ne şartlar var?

İngiltere, Türkiye'yi 'kırmızı' listeden kaldırdı. Fakat bakın ne şartlar var?

İngiltere, Türkiye'yi seyahatin ardından zorunlu otel karantinası gerektirmek için hazırlanan kırmızı listeden çıkardı. Fakat, Türkiye'nin Londra Büyükelçiliği tarafından açıklanan sınırlama kriterleri kafa karıştırıcı oldu. İngiltere, ülkeye gidecek olanlardan, "Her iki doz aşısını BK, ABD, AB ve EFTA üyesi ülkelerde gerçekleştiren ve bunu belgeleyen yolcuların varışlarını takip eden 2 gün içerisinde test yaptırmalarının" yeterli olacağını belirtti. Her iki doz aşısını bu ülkeler dışında yaptıranlara ise kalacakları adreste 10 gün süre ile karantinaya girmeleri koşulu getirdi. Bu koşullar, "Türkiye'de yaptırılan BioNTech aşısının AB ülkelerindekinden farklı bir aşı mı olduğu" sorusunu doğurdu.

İngiltere, Türkiye'yi seyahat sonrası zorunlu otel karantinası gerektirmekte olan kırmızı listeden kaldırdı. Kararı İngiltere Ulaştırma Bakanı Grant Shapps, Twitter hesabından duyurdu.

Johnson hükümeti Türkiye'nin yanı sıra içinde Pakistan ve Maldivler’in de yer aldığı 7 ülkeyi daha listeden çıkardı. Türkiye, ülkelerin kırmızı, sarı ve yeşil olarak kategorilendirilmiş oldukları 17 Mayıs'tan bu yana kırmızı listede bulunuyordu.

Fakat Türkiye'nin Londra Büyükelçiliği bu duyurudan sonra önemli bir açıklama yaptı. Açıklamada, şu maddelee yer verildi:

1) Ülkemizden İngiltere’ye seyahat, Birleşik Krallık (BK) vatandaşı olmayan kişiler ve BK'da oturum izni olmayanlar için de mümkün hale gelecektir.

2) Ülkemizden gelen yolcular için zorunlu otel karantinası uygulaması kaldırılacaktır.

3) Ülkemizden İngiltere’ye seyahatlerde, seyahatten önceki son 72 saat içinde yaptırılmış, negatif PCR testi sonucu ibraz etmek gerekecektir.

4) Her iki doz aşısını BK, ABD, AB ve EFTA üyesi ülkelerde yaptıran ve bunu belgeleyen yolcuların varışlarını takip eden iki gün içerisinde test yaptırmaları yeterli olacaktır.

5) Her iki doz aşısını bu ülkeler haricinde yaptıranlar (ülkemizde yapılan aşılar da halen bu kategoridedir) ile henüz aşılarının her iki dozunu da yaptırmamış olanların ise kalacakları adreste 10 gün süreyle karantinaya girmeleri ve ülkeye girişlerini takip eden 48 saat içerisinde bir PCR testi ve karantinanın 8. gününden itibaren ikinci bir PCR testi sonucu ibraz etmeleri gerekecektir.

Türkiye'deki Biontech Farklı Mı?

İngiltere'nin Türkiye'yi kırmızı listeden kaldırması, "Her iki doz aşısını BK, ABD, AB ve EFTA üyesi ülkelerde yaptıran ve bunu belgeleyen yolcuların varışlarını takip eden iki gün içerisinde test yaptırmaları yeterli olacaktır" maddesi ise kafa karıştırıcı oldu. Bu madde, Türkiye'de yaptırılmakta olan Biontech aşısı farklı bir aşı mı, geçerli değil mi sorusunu doğurdu.

Türkiye'den Gidene 10 Gün Karantina Mı?

Her iki doz aşısını bu ülkeler dışında yaptıranlar ile henüz aşılarının her iki dozunu da yaptırmamış olanların ise bulunacakları adreste 10 gün süreyle karantinada kalmaları, Türkiye'den İngiltere'ye gidenler için de 10 gün ev karantinası uygulanması anlamı taşıyor.

İngiltere'de pratikte turistler için de hâlâ engel bulunuyor. Bu durumda 10 gün rezervasyon yapıp otelde tatil gerçekleştirecek olanlara da orada oturumu olup gidenlere de ev hapsi mi gerçekleştirilecek?

Aşı Sertifikası Kararı Ne Oldu?

Avrupa Birliği'nin (AB) yürütme organı olan Avrupa Komisyonu; Türkiye, Ukrayna ve Kuzey Makedonya tarafından verilmekte olan Covid-19 aşı sertifikasını 20 Ağustos'ta tanıma kararını çıkarmıştı. Alınan kararla, Covid-19 aşı sertifikası ve geçerli vizesi bulunan Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları, 20 Ağustos Cuma gününden sonra, 27 Avrupa Birliği ülkesine problemsiz şekilde seyahat gerçekleştirebilecekti.

Yorumlar (0)
12
az bulutlu
Namaz Vakti 29 Mart 2024
İmsak 05:05
Güneş 06:30
Öğle 12:58
İkindi 16:30
Akşam 19:16
Yatsı 20:36