İçişleri Bakanlığı market genelgesi: Hangi ürünlerin satışı yasak, yeni düzenlemeler neler?

İçişleri Bakanlığı, gece saatlerinde 81 ilin valiliğine "Market Tedbirleri" başlığı içeren bir genelge gönderdi.

Gündem 04.05.2021, 22:10 İrem Durak
İçişleri Bakanlığı market genelgesi: Hangi ürünlerin satışı yasak, yeni düzenlemeler neler?

İçişleri Bakanlığı market genelgesi: Hangi ürünlerin satışı yasak, yeni düzenlemeler neler?

İçişleri Bakanlığı, gece saatlerinde 81 ilin valiliğine "Market Tedbirleri" başlığı içeren bir genelge gönderdi. Peki genelgeye göre İçişleri Bakanlığı market genelgesi: Hangi ürünlerin satışı yasak, yeni düzenlemeler neler?

Genelge içerisinde, 17 Mayıs'a kadar sürecek olan tam kapanma dönemini kapsayacak olan marketlerde satılabilecek ürünler ile alakalı düzenlemeler yer alıyor. Ayrıca bu genelge içerisinde tam kapanma döneminde alkollü içecek satışına kısıtlama getirilmiş olduğu da İçişleri Bakanlığı tarafından ilk defa resmi bir belgede kabul ediliyor.

Hangi ürünlerin satışı yasak olacak?

Genelge içerisinde, tam kapanma döneminde bazı ürünlerin satışına kısıtlama getirildiği belirtilmekte.

Bu kısıtlamaların da "marketlerde oluşabilecek yoğunlukların önüne geçmek" hedefini taşımış olduğu ve ilgili bakanlıklar, kamu kurum ve kuruluşları, meslek odaları bir de sektör temsilcileriyle gerçekleşen görüşmeler sonucunda belirlenmiş olduğu ifade ediliyor.

Genelgeye göre, marketlerde "zorunlu temel ihtiyaçlar dışındaki ürünlerin" satışına izin verilmeyeceği belirtiliyor ve şu düzenlemeler getiriliyor:

  • Marketlerde (zincir ve süper marketler dahil) vatandaşlarımızın zorunlu temel ihtiyaçları kapsamındaki ürünlerin dışında herhangi bir ürün satışına izin verilmeyecek.
  • 7 Mayıs 2021 Cuma gününden itibaren marketlerde (zincir ve süper marketler dahil) temel gıda ve temizlik ürünlerinin yanı sıra sadece hayvan yemi, mamaları ile kozmetik ürünleri (parfümeri ve makyaj malzemeleri hariç) satılabilecek.
  • Daha önce getirilen alkollü ürün satışı kısıtlamasının yanı sıra marketlerde (zincir ve süper marketler dahil) elektronik eşya, oyuncak, kırtasiye, giyim ve aksesuar, ev tekstili, oto aksesuar, bahçe malzemeleri, hırdavat, zücaciye vb. ürünlerin satışına izin verilmeyecek.

Temel gıda maddesinin ne şekilde tanımlandığına ilişkin olarak mevzuat, kanun ile diğer düzenlemeler içerisinde net bir tanıma yer verilmemiş. Fakat Katma Değer Vergisi ile alakalı olan düzenlemenin ekinde Temel Gıda Maddeleri listesi yer alıyor. Bu listede canlı hayvan, süt, et, un, süt ürünleri ve unlu mamuller, çikolata, tatlı, kahve, baharatlar, çay ve kuru otlar, çeşitli sebzeler ile meyveler, çerez, kuru meyve ve sosis ile salam gibi ürünler bulunuyor.

Sağlık Bakanlığı Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü'nün resmi web sitesinde de beş temel besin grubu belirtiliyor. Buna göre, temel besin grupları şu şekilde:

Süt Grubu

Et-Yumurta-Kurubaklagil Grubu

Sebze Grubu

Meyve Grubu

Ekmek ve Tahıl Grubu

Genelgede açı bir şekilde belirtilmemiş olan bir başka ürün de sigara. Sosyal medyada sigara satışına da yasak getirilebileceği yönünde bazı iddialar bulunuyor. Fakat İçişleri Bakan Yardımcısı ve Bakanlık Sözcüsü İsmail Çataklı, Anadolu Ajansı'na gerçekleştirmiş olduğu açıklamada, genelgede sigara satışına yönelik herhangi bir kısıtlama bulunmadığını belirtti.

Temizlik ürünleri kapsamında neler yer alıyor?

Temizlik ürünlerinin kapsamına hangi ürünlerin girdiğine dair İçişleri Bakanlığı'nın genelgesinde ayrıntılı bir tanımlama bulunmuyor. Mevzuatta da temizlik ürünlerinin açıklaması ile ilgili net bir bilgi bulunmuyor fakat bu ürünlerin üretiminde kullanılabilecek maddelerle üretim süreçleri düzenleniyor. Kozmetik ve Temizlik Ürünleri Sanayiciler Derneği (KTSD), internet sitelerinde temizlik ürünlerini " deterjan, sabun, ev bakım ve hijyenik kağıt ürünleri" şeklinde tanımlıyor. KTSD'nin sitesinde, kozmetik ürünler de temizlik ürünleri içerisinde değerlendiriliyor.

Marketler ne zaman ve hangi günler açık?

Tam kapanma dönemi ile alakalı olarak ilk yayımlanan genelge kapsamında açık bulunacak olan işyerleri ve çalışma saatleri ile ilgili herhangi bir yeni düzenleme olmadı.

Bakkal, kasap, manav, market, kuruyemişçi ile tatlıcılar 10.00-17.00 saatleri arasında hizmet vermeye devam edecek. Zincir marketler ile süpermarketlerin ise Pazar günleri kapalı kalması düşünülüyor.

Yorumlar (0)
12
az bulutlu
Namaz Vakti 20 Nisan 2024
İmsak 04:25
Güneş 05:56
Öğle 12:53
İkindi 16:37
Akşam 19:39
Yatsı 21:04