Euro 37,48 %-0,03
Dolar 34,26 %-0,02
Sterlin 44,78 %-0,09
Altın 2.934 %0,23

Hükümlüye vasi tayini

​​​​​​​Herhangi bir konuda suçlu bulunan, ceza evine alınan yakınlarınız olabilir. Hükümlü ya da tutuklu kavramları farklılık gösterse de, artık cezaevine giren yakınınızın direk vekâlet verme hakkı bulunmaz

Resim CCBQF4oP5b

. Eğer yakınınızın haksız yere ceza evinde olduğunu düşünüyorsanız ve bu konuda bir avukattan destek almayı planlıyorsanız, yakınınız vekâlet veremediği için bir vasi tayini yapılması gerekiyor. Aksi halde avukattan hizmet almanız mümkün olmayacaktır. Bu konunun bazı kriterleri ve detayları bulunduğu için hükümlüye vasi tayini konusu çok araştırılıyor. Biz da konuya ilişkin merak edilen tüm soruları yanıtladık ve süreçlerini kaleme aldık. Hükümlüye vasi tayini nedir? Nasıl yapılır? Ne ile yarar gibi soruların yanıtlarını almak için en doğru adrese geldiğinizden emin olabilirsiniz. Merak ettiğiniz tüm detaylar içeriğimizde yer alıyor…

Hükümlü avukata vekâlet verebilir mi?

Cezaevine giren herkes aynı haklara sahip değildir. Bunu belirleyen bazı yasalar bulunuyor. Eğer cezaevine giren kişi bir avukatla çalışmayı istiyorsa bu konuda hizmet alam esasları da farklılık gösteriyor. Ceza evine giren kişinin tutuklu ve hükümlü olması aynı şey değildir. Vasi tayini ve vekâlet konusunu doğru anlamak için öndelikle tutuklu ve hükümlü kavramlarının arasındaki farkı anlamak gerekiyor. Buna göre;

  • Hükümlü; dava süreci tamamen biten ve hakkındaki cezanın netleştiği kişiye denir.
  • Tutuklu; Henüz davası bitmeyen, dava süreci devam eden, süreç devam ederken cezaevinde tutulan kişiye denir.

Vesayet şartları nelerdir?

Hükümlü vasi tayini için bazı özel şartlar bulunuyor. Hükümlü yakınları hangi konularda vasi tayin edilmesi gerektiğine ilişkin detayları bilmiyor. Bunları kısaca özetlemek gerekirse de;

  • Yaşın küçük olması halinde; 18 yaşından küçük olan, reşit olmayan her çocuk yasalar gereğince vesayet altındadır.
  • Kısıtlanma karar olması halinde; Akıl sağlığı yerinde olmayan, alkol ya da uyuşturucu gibi bağımlılığı olan kişiler için de vesayet gereklidir. Bu kişiler için kısıtlanma kararı verilir. Karar sonucunda yakınlarının vasi olarak atanma hakkı doğar.
  • Hapis cezasına karar verilmesi halinde; Kişinin 1 yıldan daha uzun süreli bir tutuklama kararına tabi tutulması halinde de vasi tayini yapılabilir.
  • Hükümlünün kendi rızasıyla vesayet altına girmek istemesi halinde; Yaşlı olan, herhangi bir sakatlık durumu söz konusu olan ya da süreçleri hakkında yeterli bilgisi olmayan kişiler de kendi rızaları olması şartıyla vasi tayini için başvuru hakkına sahip olurlar.

Tüm bunlar vesayetin farklı şartları olarak kabul edilebilir. Kişinin vasisi anne, baba, eş ya da kardeşi olabilir Hükümlüye vasi tayini sürecinin daha kısa ve doğru şekilde ilerlemesi için hükümlü yakınları avukatlardan destek ve bilgi alabilirler. Vasilik tayin talebi genel olarak dilekçe ile yapılır. Dilekçenin detayları, dilekçenin nereye verileceği gibi konularda avukatınızdan destek alabilirsiniz.

Yazar: Mehmet Kurt
<